Stigao odgovor Grada Splita na današnju blokadu prometnice

Stigao odgovor Grada Splita na današnju blokadu prometnice

Ako se ponovi, pozvat će se policija koja će intervenirati na terenu

Gradska uprava je komentirala današnji događaj na Pazdigradu, gdje su članovi obitelji Treursić nakratko blokirali tek otvorenu cestu kako bi upozorili na svoja potraživanja.

- Komunalno redarstvo otvorilo je predmet te će se dalje postupati u skladu s njim budući da je zatvaranje ceste koja je u prometu kao nerazvrstana cesta nezakonito. Ako se ponovi, pozvat će se policija koja će intervenirati na terenu - poručili su iz Ureda Grada.

Potom su detaljno obrazložili pravno stanje s tim zemljištem.

- Paralelno, obitelj Treursić vodi postupak pred Uredom državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi prava na naknadu-povrat zemljišta koje je rješenjem SO Split 1964. godine eksproprirano u korist ustanove 'Parkovi i nasadi' radi izgradnje i uređenja rasadnika. To je zemljište 1995. godine Odlukom Grada Splita i 1996. rješenjem Trgovačkog suda u Splitu upisano kao vlasništvo 'Parkova i nasada' d.o.o. Split, pravnog slijednika ustanove 'Parkovi i nasadi' Split. 

Godine 2008. temeljem kupoprodajnog ugovora 'Parkovi i nasadi' d.o.o. Split prodali su Gradu Splitu, između ostalih i ovo zemljište. Ta čestica danas u naravi predstavlja dio OŠ 'Pazdigrad, dio prometnice i dio plastenika. Grad Split je, dakle, uredno kupio zemljište od 'Parkova i nasada' d.o.o. te izgradio školu i cestu. 

Presudom Visokog upravnog suda u Zagrebu prošle je godine potvrđeno rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je povodom žalbe obitelji Treursić poništeno prvostupanjsko rješenje Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz 2010. godine kojim je utvrđena naknada u obveznicama Republike Hrvatske, te je predmet vraćen na ponovni postupak i u tijeku je. 

Što se tiče ceste 'Os 13', na ovoj trasi nije postojala nikakva plomba ni zabilježba povrata niti ikakvog spora. Isto se odnosi i na zemljište na kojem je izgrađena Osnovna škola. Grad Split uredno je kupio zemljište od 'Parkova i nasada' d.o.o. i uknjižio se te na toj zemlji izgradio cestu i školu - stoji u očitovanju iz Ureda Grada.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare