Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STIPE PETRINA NA SUĐENJU U SPLITU 'Morao sam platiti Maji Šupe 50 tisuća kuna zbog lažiranih dokaza'

STIPE PETRINA NA SUĐENJU U SPLITU 'Morao sam platiti Maji Šupe 50 tisuća kuna zbog lažiranih dokaza'

Tužena sutkinja nije se pojavila, odrekla se prava svjedočenja

Načelnik Primoštena Stipe Petrina danas je ponovno došao do splitskog Općinskog suda na Dračevcu, no nije bilo sutkinje Maje Šupe koju je tužio na 50 tisuća kuna. Šupe ga je već dobila u tužbi teškoj 50 tisuća kuna, a podnijela je još jednu tužbu na 150 tisuća kuna. 

Petrina tvrdi da je nepravedno osuđen temeljem falsificiranih dokaza jer je vještak za informatiku utvrdio da nikada nije objavio statuse na Facebooku koji su bili predmet tužbe sutkinje Šupe, poznate po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je poginuo bračni par iz Italije. 

Tužba protiv sutkinje Šute došla je najprije kod sutkinje Dunje Ljubičić, koja je Petrinu po tužbi sutkinje Šupe osudila na 50 tisuća kuna, no on je tražio izuzeće te je predmet završio kod suca Josipa Mrkonjića, koji je danas obavijestio Petrinu i njegovog odvjetnika Mišu Živaljića da se sutkinja Šupe odrekla prava da svjedoči u postupku. 

Odvjetnik Živaljić podsjetio je kako je Petrina bio novčano kažnjen zbog nedolaska na ročište u prethodnom postupku. 

'Tužitelj ne traži kažnjavanje zbog nedolaska, ali traži da sud donese pravičnu odluku nakon njegovog saslušanja i medicinskog vještačenja. Duševne boli su nastale jer je Šupe dosuđeno 50 tisuća kuna naknade štete, što je Petrina platio', kazao je Živaljić. 

'Mene je kaznilo, kaznite i vi sada Maju Šupe' 

Petrina kaže da je iznenađen što je došlo do tužbe sutkinje Šupe jer sadržaj, koji je bio predmet tužbe, nije bio na njegovom Facebook profilu. 

'Šupe je dostavila lažne dokaze, i to je nedvojbeno utvrđeno da su ti dokazi bili lažirani i falsificirani', kazao je Petrina. 

'To je za kazneni sud, ja ne odlučujem o lažiranim dokazima', kazao je sudac Mrkonjić. 

Požalio se da je sutkinja Ljubičić zaključila raspravu i osudila ga na plaćanje 50 tisuća kuna premda nije mogao prisustvovati raspravi jer je bio bolestan. 

'Kaznila me s 1.750 kuna zbog nedolaska. Tražim da sada kaznite Maju Šupe', zatražio je Petrina. 

'Nemam ovlasti da je kaznim. Njeno je pravo da se odrekne saslušanja. Za to se ne može kazniti', odgovorio je sudac. 

'Zašto se onda mene kaznilo?', nije bilo jasno Petrini. 

'Ne znam, nisam vodio taj postupak. Zašto vi tražite naknadu štete?', pitao ga je Mrkonjić. 

'Tužena je lažirala dokaze, ja sam trpio i bio ponižavan', kazao je Petrina. 

'Jeste li podnijeli kaznenu prijavu za lažne dokaze?', zanimalo je suca. 

'Jesam, to je još u tijeku', otkrio je Petrina. 

'Maja Šupe je kriva za moju bolest'

'Lažirali su dokaze da dođu do para. Moja duševna bol proizlazi iz toga da je sutkinja Dunja Ljubičić provela nezakoniti postupak i donijela nezakonitu presudu koju je temeljila na lažnim dokazima koje je dostavila Maja Šupe. Zbog nezakonitih dokaza morao sam platiti 70 tisuća kuna. Maja Šupe ne bi bila u situaciji da me opljačka da nije bilo sutkinje Ljubičić. Svako malo završim na Intenzivnoj jer bolujem od srca. Sedam vještačenja je utvrdilo da je Maja Šupe kriva za moju bolest. Dan danas trpim radi tužbe Maje Šupe koja sada traži još 150 tisuća kuna', kazao je Petrina.

Kao i prije tri mjeseca, Petrinu su i danas u sudnici podržali aktivisti poput Gordane Šprajc i Zorana Burića te Ivice Duje Ančića, koji je imao malo problema pri ulasku u zgradu suda zbog reflektirajućeg prsluka na kojem je ispisano HSB, Hrvatska stranka budućnosti, što je naziv njegove nove stranke. 

Suđenje se nastavlja 13. svibnja. 

Začarani krug 

Evo kakve su impresije bile nakon suđenja koje je potrajalo 45 minuta. 

'Maja Šupe nije došla na nijedno ročište. To samo pokazuje njen odnos prema instituciji koja je hrani. Mene to iznenađuje, no mene je sutkinja Dunja Ljubičić zbog nedolaska na raspravu novčano kaznila iako sam poslao medicinsku dokumentaciju. Mene zanima hoće li je sudac sada kazniti zbog omalovažavanja suda i nedolaska. Pokazalo se da objave, koje su bile predmet tužbe Maje Šupe, nikada nisu objavljene na mom profilu, sada bi se trebalo ustanoviti koji su bili motivi da se sudu dostavljaju takvi dokazi koji su im pribavili 70 tisuća kuna. Podnio sam kaznenu prijavu, ali nemam neke vjere u to, jer iste te dokaze priložila je i zamjenica državnog odvjetnika Senečić u postupku koji se vodi u Šibeniku. Tko će odlučivati o tim kaznenim prijavama? Mislim da je to jedan začarani krug koji se neće nikada razriješiti', kazao je Petrina nakon ročišta. 

'Državno odvjetništvo i USKOK bi trebali pogledati tužbe sudaca i kako su presude donesene u njihovu korist. Meni to miriše na namještanje. To bi trebalo istražiti jer se potkopava pravosudni sustav. Vrti se veliki novac, obično se dosuđuju iznosi od 70 tisuća kuna', kaže Gordana Šprajc. 

Pravomoćne presude inkvizicije

'Što znači pravomoćna presuda u koruptivnom krugu? Imamo sve pravomoćne presude za vrijeme inkvizicije. Je li to znači da su te žene bile vještice i da su letjele na metlama? Svaki dokaz Maje Šupe ili nekog drugog suca prihvaća se zdravo za gotovo, i to je problem. Meni je besmisleno da sudac sudi sucu. Meni se u jednom postupku prigovorilo na svjedočenju kolega iz Općinskog vijeća da je normalno da će svjedočiti u moju korist, a jasno je da će suci suditi u korist svojih kolega. Znate li ijednog suca da je tužio, a da nije dobio? Neka zovu suce iz inozemstva ili neka sude pravni stručnjaci', predložio je Petrina. 

Par riječi kazao je i njegov zastupnik. 

'Stipe Petrina podnio je protutužbu jer smatra da je nepravedno osuđen. Sudski vještak je u postupku u Zadru potvrdio da sadržaji nisu došli s njegovog profila. To su novi dokazi i zato opravdano predlaže da se pregleda taj spis iz Zadra. Ako se utvrdi u ovom postupku da nije iznosio takve tvrdnje, tada su ugrožena njegova prava', smatra odvjetnik Mišo Živaljić. 

Ivica Duje Ančić bio je, po običaju, bez dlake na jeziku. 

'Došao sam u svojstvu javnosti kao predsjednik Hrvatske stranke budućnosti. S obzirom da imam parnice kao i Petrina, htio sam mu dati podršku jer znam kako ovi sudovi sude. Hrvatska država uopće nema veze s pravnom državom. Znamo koliko narod vjeruje u hrvatsko pravosuđe i znamo koliko smo s njim razočarani. Dapače, mislim da je jugoslavensko pravosuđe bilo daleko bolje. Naše pravosuđe ne valja pišljiva boba, to je strava i užas. Gadljivo do te mjere da bih urlikao do neba', kazao je Ivica Duje Ančić. 


Vaša reakcija na temu