Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Što rade znanstvenici Sveučilišta u Splitu?

Što rade znanstvenici Sveučilišta u Splitu?

Publikacije su jedan od rezultata projekta TTAdria - Jadranska mreža za transfer tehnologije

Svoju prepoznatljivost u znanstvenoj i društvenoj zajednici sveučilišta grade prije svega na znanstvenoj izvrsnosti, projektima koje provode i suradnjama s drugim institucijama. Osim navedenog, vrlo važan element čine i vidljivost i otvorenost sveučilišta te utjecaj koje sveučilište ima na okolinu. Navedeno se između ostaloga može postići stavljanjem određenog materijala za učenje i istraživanje na raspolaganje javnosti, bilo da je riječ o elektroničkim knjigama, priručnicima, člancima, izvještajima o radu na projektima, ali i zbornicima i monografijama. 

Sveučilište u Splitu koje sebe želi pozicionirati kao sveučilište za društvo i u društvu i koje u svojim strateškim dokumentima kao važne odrednice ima interakciju sveučilišta i gospodarstva te dijeljenje i ugradnju znanja u lokalnu i širu društvenu zajednicu predviđene ciljeve ostvaruje na više različitih načina. Jedan od načina na koji će Sveučilište zasigurno povećati svoju vidljivost i otvorenost su zasigurno i prve publikacije Sveučilišta u Splitu u kojima su predstavljeni znanstvenici i istraživačke grupe svih sastavnica Sveučilišta, a njihovo javno predstavljanje publikacija održat će se u utorak, 16. veljače, u 13 sati u velikoj dvorani sjeverne zgrade Sveučilišne knjižnice. 

Publikacije su jedan od rezultata projekta TTAdria - Jadranska mreža za transfer tehnologije, kojeg je u razdoblju do kolovoza 2015. provodio Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. Glavni cilj projekta bio je potaknuti prijenos znanja i rezultata znanstvenih istraživanja u gospodarstvo te komercijalizaciju znanstvenih istraživanja. 

- Kako bi navedeno postigli pokušali smo stvoriti što više prilika za direktan kontakt, te smo s ciljem intenziviranja suradnje akademske zajednice s gospodarstvom organizirali veliki broj događanja koja su bila izvrsna prilika za razgovor o mogućnostima suradnje i zajedničkim projektima - kazala nam je voditeljica Ureda za transfer tehnologije izv.prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić

Organizacija događanja često je značila i pripremu različitih materijala s informacijama o tome čime se istraživačka grupa bavi i što može ponuditi u vidu kompetencija ili opreme za ostvarivanje novih suradnji. Kako nam je otkrila Ivana Vuka, urednica publikacija, iako se čini da su informacije danas lako dostupne i da sve što tražite možete pronaći u relativno kratkom roku, do nekih informacija koje su im bile potrebne bilo im je teško doći ili jednostavno nisu bile javno dostupne. To su bili glavni razlozi za izradu promotivnih materijala i poticanje što većeg broja znanstvenika da se uključe u njihovu izradu. 

 - Željeli smo što više informacija o radu, projektima, znanstvenim područjima i interesima istraživačkih grupa objediniti na jednom mjestu i na taj način ih učiniti lako dostupnima različitim interesnim skupinama i široj društvenoj zajednici. Osim toga cilj nam je bio napraviti materijal kojeg će svi znanstvenici i djelatnici Sveučilišta moći ponijeti sa sobom u odlasku na druga sveučilišta, stručne konferencije te posjete tvrtkama i koji će na najbolji mogući način predstavljati ono što Sveučilište jest i što može ponuditi, pa su svi tekstovi osim na hrvatskom također i na engleskom jeziku. Pored toga željeli smo znanstvenicima, kojima su referenca za njihovu stručnost prije svega objavljeni znanstveni radovi i projekti koje imaju, pružiti priliku da svoj rad predstave na jedan popularniji način, drugačiji od onoga na što su navikli u svakodnevnom radu, a  koji će biti zanimljiv i široj publici - rekao nam je Nikola Balić, voditelj projekta TTAdria. 

U nešto manje od mjesec dana snimljeno je 12 kratkih promotivnih video priloga i napravljena su 54 intervjua s istraživačima te je snimljeno više od 350 fotografija. Iz prikupljenim materijala nastale su kratke priče na hrvatskom i engleskom jeziku u kojima je cilj bio na zanimljiv način predstaviti široj publici Sveučilište i njegove sastavnice  te u isto vrijeme pružiti korisne informacije svima koje zanima saznati više o radu istraživačkih grupa.

Publikacije predstavljaju samo dio istraživačkog i stručnog rada Sveučilišta, ali su ipak iznimno važan i vrijedan materijal. Predstavljeni znanstvenici promovirali su ne samo vlastiti rad nego i rad svojih kolega i sastavnica s kojih dolaze, pa ih stoga mogu koristiti svi koji naše Sveučilište želepromovirati u odlasku na međunarodna sveučilišta. Materijali će biti koristan izvor informacija svim studentima u potrazi za znanstvenim područjem kojim se žele u budućnosti baviti, a kako je jedna od bitnih poruka koje publikacije sadrže otvorenost i spremnost na nove suradnje kako sa drugim institucijama tako i sa poduzetnicima vjerujemo da će biti zanimljive isvim tvrtkama u regiji koje za nove projekte žele angažirati Sveučilište.

Vaša reakcija na temu