Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Stranka Pametno o mogućnosti legalizacije bespravnih objekata na Marjanu: Dakle, i Kila je tradicijska naseobina?!

Stranka Pametno o mogućnosti legalizacije bespravnih objekata na Marjanu: Dakle, i Kila je tradicijska naseobina?!

Pretpostavljamo kako gdin. Žamboki smatra kako i hotelijerstvo, teniski tereni i sl. također spadaju u tradicijske naseobine - poručili su iz stranke Pametno

 Stranka Pametno reagirala je na očitovanje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja vezano uz legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u PŠ Marjan, a koje je pristiglo Komisiji za urbanizam splitskog Gradskog vijeća. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

MARJAN - Tradicijska naseobina?!
- Važno očitovanje stiglo je iz Ministarstva graditeljstva Komisiji za urbanizam splitskog Gradskog vijeća. Mogli bismo reći kako vertikala radi ''na najjače''. Pomoćnik ministra, mr. sc. Žamboki, inače ekonomist po struci, konstatira kako se tradicijskom naseobinom može smatrati područje koje je duže vrijeme naseljeno. Radi se o razumu teško shvatljivoj konstataciji. Primjera radi - Kila je duže vrijeme naseljena, već 20 godina. Dakle, i Kila je tradicijska naseobina?! Pretpostavljamo kako gdin. Žamboki smatra kako i hotelijerstvo, teniski tereni i sl. također spadaju u tradicijske naseobine. Naime, na Marjanu ih ima u priličnom postotku.
Da se ovdje, od početka mandata ove vlasti, pokušava izigrati zdrava pamet, vidi se iz izmjene Zakona o postupanju. Izmjenu je zakonodavac napravio čim je došao na vlast, kada je u Zakon dodao sljedeće, što mr. sc. Žamboki lijepo citira: "Ne mogu se legalizirati zgrade u zaštićenim područjima (kakvo je park - šuma), osim ako nisu u tradicijskoj naseobini." Znači, trebalo je samo napisati da je tradicijska naseobina ona koja je duže vrijeme naseljena.
Inače, razlog zašto 'tradicijska naseobina' kao pojam nije definirana u Zakonu je taj što svatko tko razumije hrvatski jezik ima ideju o tome što to može biti. Naravno, stručna osoba zna da postoji literatura o tradicijskim naseobinama na ovom području, o tome se uči na fakultetu i točno se zna kako izgledaju i koje su tradicijske naseobine u Republici Hrvatskoj. Zato se čuvena izjava "Neće nama iz Zagreba govoriti kako uređivati Marjan" sad pretvorila u to da će upravo Zagreb 'dati ruke' za ovu sramotu.
Na svu sreću ovo mišljenje, koje može omogućiti da se legalizira i što treba i ne treba, nije pravno obvezujući dokument.  


Vaša reakcija na temu