Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sučić: Riječ je o sudaru suvremene i dogmatske koncepcije, a djeca će patiti zbog neodgovornih političara

Sučić: Riječ je o sudaru suvremene i dogmatske koncepcije, a djeca će patiti zbog neodgovornih političara

Što nude protivnici promjena, što predlažu i što je alternativa?

Član nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje doc.dr.sc. Goran Sučić, profesor na splitskom Filozofskom fakultetu sveučilišta u Splitu i gradski vijećnik SDP-a, komentirao nam je zahtjev za razrješenjem kojega je zatražio Boris Jokić, voditelj ekspertne skupine za kurikularnu reformu. Zajedno s timom, podsjetimo, Jokić je tražio od ministra Predraga Šustara razrješenje zbog političkih pritisaka, u prvom redu HRAST-a, partnera Domoljubne koalicije.

- Sve reforme su kod nas određene na propast jer započinju i završavaju s promjenom vlasti. Bizarno, ali istinito - počeo je Sučić.

Dosadašnji reformski pokušaji, obrazlaže, bili su neuspjela mješavina iz raznih ministarskih kabineta i kao takva osuđena su na propast jer se nije uvažavala struku.

- Danas kad se struka po prvi put javila u velikom broju počinju politički pritisci najgore vrste, uz to predstavljajući se kao spasitelji - ističe.

Dakle, pojašnjava, čak se nema vremena sačekati ishod stručne i javne rasprave u kojima bi mogli svi biti korisni i dati svoj doprinos, oni nažalost kritizerskim metodama urušavaju sve, pa čak i potrebu za promjenama.

Dokaz da se politika direktno uplela u proces promjena, naglašava, nalazimo u činjenici da je Saborski odbor za znanost obrazovanje i kulturu političko tijelo sastavljeno od saborskih zastupnika koji ne moraju po svom obrazovanju biti stručnjaci. A istovremeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje kao krovno stručno tijelo čiji je Sabor osnivač i skrbi o nacionalnim interesima i razvoju odgoja i obrazovanja je u ovom slučaju marginalizirano. 

- Promjenama  u obrazovanju se trebaju dati prioriteti iznad svih drugih jer o osmišljenoj obrazovnoj politici ovise i gospodarski uspjesi. Poznato je da su se urušavale velike gospodarske grane u pojedinim zemljama Europe i svijeta zbog loše obrazovne strategije - upozorava.

Promjene trebaju biti otvorene prema svima, kazao je, koji su spremni dati doprinos u razvoju javne kritike kao i potreba recenziranja svih predloženih materijala i na takav način doći do prostora, a kako bi odgovorili zahtjevima kvalitete.

U ovoj fazi, apostrofira, izostala je aktivnost i doprinos akademske zajednice posebno nastavničkih studija koja bi se trebala prva uključiti i kvalitetno educirati studente koji po završetku studija ulaze u svijet rada nedovoljno informirani o zacrtanim promjenama.

- Postavlja se pitanje što nude protivnici promjena, što predlažu i što je alternativa. Naime, ovdje je riječ o sudaru različitih koncepcija i svjetonazora - apostrofira.

S jedne strane, razlaže, suvremene koncepcije proeuropske orijentacije s izazovima modernog društva i s druge tradicionalne, konzervativne i dogmatske koncepcije. 

- Upravo te i takve svjetonazorske razlike ponajviše odvlače pozornost od samog djeteta koji je u svemu ovom najbitniji. Da, upravo ova djeca koja su radi ove neodgovorne generacije političara koji svojim znanjem nisu stvorili novu vrijednost nego se naprotiv zadužili, će morati vraćati dug niti kriva niti dužna - zaključio je Sučić.

Vaša reakcija na temu