Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić SUĐENJE ZA UBOJSTVO TORCIDAŠA BLAŽEVIĆA Svjedok zaboravio da je optuženi vikao: 'Ja sam ubojica'

SUĐENJE ZA UBOJSTVO TORCIDAŠA BLAŽEVIĆA Svjedok zaboravio da je optuženi vikao: 'Ja sam ubojica'

Bio sam u šoku, sada se ne sjećam, kazao je prijatelj ubijenog Ivana Mate Blaževića

U Splitu je nastavljeno suđenje Nikoli Gusiću Janjiću za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića. 11. kolovoza prošle godine u 4.10 ispred lokala Reket u Stobreču ubo ga je nožem u prsa i pobjegao. Blažević je izdahnuo u splitskoj bolnici pola sata nakon ranjavanja, a Gusić Janjić predao se nakon 40 dana skrivanja. Žao mu je zbog Blaževića, ali se ne smatra krivim. Čini se kako će obrana inzistirati na nužnoj obrani jer po onome što se čulo prvog dana suđenja, od Gusić Janjića torcidaši su tražili da im se ispriča zbog sudjelovanja u sukobu koji se dogodio na Veliki petak. On nije pristao pa su krenuli za njim kada je napustio lokal. Potom je došlo do sukoba i ranjavanja Blaževića. 

Svjedok Mislav P. u svojom je iskazu danom Državnom odvjetništvu nedugo nakon ubojstva opisao što je vidio i čuo. Tražio je da mu pročitaju iskaz. 

- Nakon fešte Svetog Lovre dovezao sam se do Reketa. Vidio sam dvije djevojke za stolom, smjestio sam se uz šank, a onda je došlo petnaestak mladića. Znam Hasana, Blažević mi je prijatelj. Pili smo piće, čuo sam viku i prepiranje između Blaževića i meni tada nepoznatog mladića. Sjedili su stol do stola. Meni je izgledalo bezazleno, bilo je to više neko dobacivanje, a ne prepirka. Mladić se digao i izašao. Čuo sam krikove. Vidio sam Blaževića na podu, ležao je u lokvi krvi, glava mu je bila na stepenici. Mladić je stajao s nožem i vikao: 'Ja sam ubojica!' Krenuo sam da mu oduzmem nož. Bio je to veliki nož. Uhvatio sam ga, ali se otrgnuo. Pokušao sam pomoći Mati, zaustaviti krvarenje. Činilo mi se da je prošlo dosta vremena dok je stigla Hitna pomoć - naveo je u svom iskazu svjedok. Nije imao primjedbi osim što danas više nije siguran da je mladić s nožem vikao: 'Ja sam ubojica!'. 

- Bio sam u šoku, ne znam jesam li to izjavio. Sada se ne sjećam - kazao je svjedok. 

Na ispitivanju u Državnom odvjetništvu govorio je i incidentu koji se zbio na Veliki petak i koji je zapravo prethodio onome što se događalo u Reketu koji mjesec kasnije. 

- Prije Uskrsa bio je incident s Antom Prološčićem Šerifom. Bio je pijan, provocirao je goste, Blaževića je napao s leđa. Pobjegao je, ali smo ga sustigli. Ne znam koji su bili motivi Gusić Janjića, ali on je tražio da prestanemo, čuo sam i da je izvadio nož - kazao je svjedok. 

Rekao je i par riječi o Blaževiću. 

- Izgubio sam prijatelja, bio je odličan čovjek. Nije izlazio vani s namjerom da izazove incident - rekao je svjedok. 

Branitelje je zanimao sadržaj prepirke između Blaževića i Gusić Janjića i je li ih tko, osim svjedoka, pokušao smiriti. 

- Nisam obraćao pažnju što su govorili, samo sam im rekao da se smire. Otišao sam za šank i uzeo pivo. Nisam pratio je li ih još tko pokušao smiriti, ali pretpostavljam da je netko normalan - kazao je svjedok. 

'Osjećao sam da bi se mogla dogoditi neka glupost'

Dominik M. također je bio u kafiću Reket te večeri. Dao je iskaz Državnom odvjetništvu u kojem je naveo što se događalo između Blaževića zvanog Blato i Gusić Janjića zvanog Nidžo. 

- Došao sam malo prije 23 sata, onda sam prošetao po Stobreču i vratio se oko 3 sata. Antonela je puštala glazbu, u Reket je ušla skupina od 20-ak mladića, među njima i Blato. Konobar ih je upozorio da je u Reketu privatna zabava. Vidio sam da su pod utjecajem alkohola pa sam zvao voditelja da zatvori kafić jer konobar nije htio. Osjećao sam da bi se mogla dogoditi neka glupost. Blato je od Antonele tražio zvučnik, Nidžo je tražio da ostavi curu, a ovaj ga je vrijeđao pogrdnim riječima. Nidžo i prijatelj izašli su vani, vidio sam kako ga prijatelj poteže za majicu. Vratili su se i sjeli za stol s djevojkama. Nikola Hasan smirivao je Blatu, a on je nastavio provocirati. Nije to bio neki sukob, više verbalno nabacivanje, psovanje na neki način, ne mogu se sada sjetiti sadržaja. Nidžo i prijatelj su izašli, a Blato je krenuo za njim. Čuo sam da netko viče: 'Stani!' Netko je uzviknuo: 'Krv! Zovi Hitnu!' Blažević je ležao na podu, glava mu je bila na stepenici - kazao je svjedok. 

I on je vidio kako je Blažević od Gusić Janjića tražio ispriku. 

- Ne mogu se sjetiti o čemu se radilo i zbog čega se trebao ispričati. Blato je rekao Nidži da klekne i ispriča se pa će mu oprostiti. To mu je on kazao, Nidžo nije ništa odgovorio - kazao je svjedok. 

Ana Z. u Reketu je bila s prijateljicom Antonelom koja tamo radi kao konobarica. 

- Oko ponoći su ušli mladići koje ne znam, sjeli su kraj Antonele. Oko 2 sata ušlo je njih 7, 8. Normalno su se ponašali. A oko 3 sata došlo je njih 15 do 20. Isprva se nije ništa događalo, a onda sam primijetila lagane tenzije između jednog iz skupine i mladića koji je sjedio za našim stolom. Rekao mu je sjeća li se kako ga je prebio. Možda je bio pod utjecajem alkohola. Tražio je ispriku, a mladić za našim stolom mu je rekao da je pijan i da će se ispričati kada bude u normalnom stanju. Krenuli smo vani, mladići su izletjeli iz kafića, pretpostavila sam da će se nešto dogoditi. Došlo je do gužve, vidjela sam mladića koji leži na podu i mladića s nožem. Bio je izdvojen. Čula sam da nešto viče, ne sjećam se što je vikao. Bila sam u šoku. 'Zovite hitnu pomoć', netko je vikao. Za pet minuta došla je Hitna, a onda i policija -  navela je svjedokinja. 

'Nismo maltretirali ljude u kafiću'

Svjedok Tin J. bio je u grupi Hajdukovih navijača koji su došli u Reket. Tvrdi da nisu nikoga maltretirali. 

- Bilo je nas koji smo navijači, ali i onih koji ne idu često ili uopće ne idu na utakmice. S nama je bio i Blato. Većina nas je bila podnapita. Kaže se da smo mi u kafiću nekog maltretirali, ali to nije istina. Mi smo naše platili i onda slušali našu muziku. Zašto bi mi slušali muziku drugih kada je nas bilo više? Blato je prepoznao mladića s kojim je ranije imao sukob. Tražio je da mu se ispriča, a ako neće da izađu i da se potuku jedan na jedan. Ovaj to nije htio učiniti - kazao je svjedok. 

Ni on se više ne sjeća što je optuženi vikao dok je mahao nožem pred kafićem. Sjeća se tek da je vikao: 'Jebem vam mater svima' ili nešto slično. Tvrdi da su se Blažević i Gusić Janjić međusobno 'častili' uvredama poput 'debilu'. Sjetio se kako je Nikola Hasan išao od jednog do drugog i smirivao ih. 

- Nisam obraćao posebnu pozornost, nisam očekivao da bi se nešto ovako moglo dogoditi - kazao je svjedok. 

- Ne znam zašto je Blato izašao, ja sam priskočio kao njegov prijatelj. I optuženik je imao prijatelja uza sebe pa sam smatrao da i ja mogu biti tu. Blato je udario šakom u glavu prijatelja optuženika, i to nakon što ga je ovaj odgurnuo i rekao mu: 'Odjebi.' Bilo je tu dosta ljudi, i oni su mogli sve to vidjeti i čuti. Neka optuženik kaže kako je bilo i što je napravio. Sve se događalo u krugu od nekih petnaestak metara. Nas četvorica smo bili tu jedan uz drugog, ostali iza nas. Smatram da nitko nikoga nije ugrožavao - kazao je svjedok. 

Suđenje se nastavlja koncem idućeg mjeseca. 

Vaša reakcija na temu