Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić SUĐENJE ZA UBOJSTVO TORCIDAŠA BLAŽEVIĆA: 'U kafiću je bilo napeto, stvarno se očekivalo da će se nešto dogoditi'

SUĐENJE ZA UBOJSTVO TORCIDAŠA BLAŽEVIĆA: 'U kafiću je bilo napeto, stvarno se očekivalo da će se nešto dogoditi'

Jedan od svjedoka govorio je o sukobu koji je prethodio fatalnom okršaju. Tvrdi da je netko nazvao njegovog brata i zaprijetio da će ga zaklati na Uskrs

 U Splitu je nastavljeno suđenje Nikoli Gusiću Janjiću za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića. U ranim jutarnjim satima 11. kolovoza 2017. godine probo ga je nožem nakon bijega iz kafića Reket u Stobreču.

Svjedok M. M. sve je gledao iz 'prvog reda'. Bio je, naime, za stolom kod ulaza u kafić te su kraj njega, svega koju sekundu prije fatalnog obračuna, prošli i okrivljeni, ali i žrtva.

'Završili smo u Reketu, jedini je još radio u taj sat. Unutra je bio Nikola s dvije djevojke. Bila je prepirka oko glazbe, cure su negodovale', ispričao je svjedok koji dosad nije bio ispitan u ovom postupku, nego ga je predložila obrana. 

I on se sjetio da je Blažević pitao Gusić Janjića znaju li se odnekud. Gusić Janjić je izašao na trenutak, situacija se primirila. Vratio se u kafić, a onda je Blažević inzistirao da klekne i da se ispriča, naveo je svjedok.

'Nikola se dignuo sa stola, rekao je da će sutra nastaviti razgovor uz kavu. Izašao je, a za njima je krenula cijela grupa, Blažević je bio prvi, ostali su išli za njim. Bila je to samoobrana. Sam ubod nisam vidio. Nikola je pobjegao, Blažević je bio na podu. Ostali su govorili kako će to riješiti između sebe.', kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja branitelja Tonija Vukičevića, rekao je kako Gusić Janjić nije dao nikakvog povoda za sukob.

'U kafiću je bilo napeto. Stvarno se očekivalo da će se nešto dogoditi. Blažević je omalovažavao Gusić Janjića pred svima. Tražio je da klekne', pokušao je svjedok opisati atmosferu u Reketu prije obračuna.

'Nitko nije trčao'

Iskaze su dala i dvojica svjedoka optužbe.

Svjedok J. K. kazao je da je prepirka u kafiću bila oko glazbe i da je Blažević tražio da se pusti neka 'naša pisma'. On nije čuo da je Blažević tražio od Gusić Janjića ispriku. Tvrdi da torcidaši nisu istrčali za okrivljenim iz kafića, već da su normalno hodali.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Živaljić tražio je od svjedoka da se dodatno izjasni na tu okolnost budući da je nekoliko svjedoka navelo kako su trčali, a ne hodali.

'Istina je ovo što kažem. Nitko nije trčao', kazao je svjedok.

Ispred kafića vidio je mladića koji mu je kazao: 'Ajme meni, i mene je zarezao.' U isto vrijeme je Blažević pao na pod.

O sukobu na Veliki petak

Svjedok M. G., prijatelj pokojnog, govorio je o događaju na Veliki Petak, koji je prethodio sukobu u Reketu.

'S Blaževićem sam bio u Reketu kada nas je napao mladić po nadimku Šerif. Napao nas je s leđa i pobjegao. Blažević i ja smo potrčali za njim, stigli smo ga na cesti koja vodi ka centru Stobreča. Ponizili smo ga tako da smo s njega skinuli dio odjeće, ostao je u donjoj majici i gaćicama, bio je bos. Tada su došla još dvojica, trojica naših prijatelja. Mi tada nismo udarali Šerifa, samo smo ga ponizili', ispričao je svjedok.

Sudac Živaljić podsjetio je svjedoka kako je Šerif kazao da je teško pretučen, no ovaj je ostao pri svom.

'Istina je ovo što ja kažem. Šerif je pobjegao put Žrnovnice, a onda se pojavio mladić koji je ubio Blaževića. Bio je crn i u desnoj ruci je držao nož. Pitali smo ga što će mu nož. Ništa nije odgovorio. Ja sam mu oduzeo nož i bacio ga. Mladić se prilikom trganja noža našao na podu. Nismo ga udarali, nismo ga skidali. Sutra mi je mlađi brat rekao da ga je netko zvao na mobitel i rekao da će doći na Uskrs i zaklati me u kući. Nazvao sam Šerifa, on je rekao da nije prijetio. Zvao sam još jednog mladića, on je isto zanijekao. U međuvremenu je i Blažević čuo da mu prijete, kada smo bili zajedno, nazvao sam Gusić Janjića. Bio je na selu, s njim smo pričali i Blažević i ja. Dogovorili smo se naći u Stobreču i razriješiti stvari. Na Veliku subotu smo došli u kafić, ali se on nije pojavio', kazao je svjedok.

Na prijedlog zastupnice optužbe sud je naložio neuropsihijatrijskog i psihologijsko vještačenje okrivljenog radi utvrđivanja njegovog duševnog zdravlja i ubrojivosti. Suđenje se nastavlja 14. veljače.


Vaša reakcija na temu