Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Počelo suđenje za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića: 'Žao mi je, ali ne smatram se krivim'

Počelo suđenje za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića: 'Žao mi je, ali ne smatram se krivim'

Optuženi za ubojstvo Nikola Gusić Janjić doveden je danas u Split iz šibenskog zatvora. Svjedočili su majka ubijenog i voditelj kafića u kojem su bili Gusić Janjić i Blažević

U Splitu je počelo suđenje Nikoli Gusiću Janjiću iz Podstrane, optuženom za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića u Stobreču. Ubo ga je u prsa nožem ispred kafića Reket i pobjegao. Blaževića su prebacili u splitsku bolnicu, ali ga nisu uspjeli spasiti. Izdahnuo je na operacijskom stolu. Gusić Janjić se skrivao 40 dana, a onda predao policiji. Prebačen je u šibenski zatvor iz sigurnosnih razloga. 

- Žao mi je što se dogodilo, ali ne smatram se krivim - rekao je Nikola Gusić Janjić na početku suđenja.

Prva je svjedočila majka ubijenog Tanja Blažević

- Moj sin bio je normalan dječak iz normalne obitelji koja ga je voljela. Bio je darežljiv, volio je davati. Meni je pomagao oko posla, bio je student Upravno-pravnog fakulteta, imao je još jedan ispit do treće godine. Volio je nogomet, mi u obitelji nismo željeli da to bude pretjerano jer u Australiji, odakle dolazimo, taj sport nema toliki društveni značaj. Ovo je velika tragedija, Mate je pogođen nožem u srce, ubijen je. To nitko nije zaslužio, pogotovo on kao dobra i mlada osoba. Jako nam je teško, sestrama je bio sve. Mate je bio aktivan u Torcidi, ali nikada nije nosio oružje ili kakav drugi opasan predmet. Nije bio takva osoba da bi mu tako nešto trebalo. Zato osjećam veliku nepravdu što se na njega išlo nožem. Tražimo pravdu. Pravda mora biti zadovoljena da obitelj može nastaviti sa svojim životima - kazala je majka ubijenog Ivana Mate Blaževića. 

'Neka dođe, neka klekne i ispriča se, sve će mu biti oprošteno'

Sukob u kojem je stradao Blažević dogodio se 11. kolovoza prošle godine  ispred kafića Reket u 4.10 sati. Što se sve događalo prije toga ispričao je Ante Trogrlić koji je te večeri posluživao goste. 

- U Stobreču je te večeri bila proslava Svetog Lovre. Gusić Janjić došao je s prijateljem Dinkom između 1 i pol i 2 sata. Sjeo je za stol s dvije djevojke koje su puštale glazbu s mobitela. Prijatelj mi je rekao da pripremim piće za 25 ljudi koji su ubrzo došli. Među njima je bio i Blažević. Prepoznao je Gusić Janjića, pitao ga je poznaju li se. 'Znam ja tebe, mi smo te prebili kada si digao nož na nas', kazao mu je Blažević. 'Neka dođe, neka klekne, neka se ispriča, sve će mu biti oprošteno', inzistirala je cijela grupa torcidaša. Gusić Janjić i njegov prijatelj izašli su i krenuli prema parkingu, za njima su krenuli mladići. Nisam vidio što se dogodilo zbog zavjese koja mi je priječila pogled. Kada sam izašao, čuo sam nekog kako govori: 'Ubo ga je.' Hitna pomoć stigla je za 15-20 minuta - ispričao je svjedok. 

Sukob na Veliki petak 

U nastavku rasprave, dok je svjedok odgovarao na pitanja branitelja Joška Čeha i Tonija Vukičevića, iskristaliziralo se da su Gusić Janjić i njegov prijatelj ranije već jednom napustili kafić pa ih je unutra vratio poznanik iz grupe Ivana Mate Blaževića uvjeravajući ih kako nema razloga za zabrinutost i da će se sve srediti. 

- Atmosfera je ispočetka bila opuštajuća, no onda je došlo do promjene raspoloženja. Mate se obratio jednoj curi koja je bila u društvu Gusić Janjića. Tražio je da puštaju njihove pjesme, navijačke i dalmatinske koje se pjevaju na stadionu. Bila je u strahu, tresla se. Gusić Janjić je pola sata prije sukoba s Blaževićem izašao s prijateljem, ali ga je Nikola Hasan nagovorio da se vrate u Reket. Hasan je govorio: 'Sve će biti u redu', otkrio je svjedok. 

Hasan ipak nije uspio u svojoj namjeri da smiri situaciju, Gusić Janjić i prijatelj opet su napustili kafić, za njima su krenuli pripadnici Torcide, njih 10, 15, opisao je svjedok potom događaje koji su uslijedili. Otkrio je i kako je uzrok napetosti bio sukob na Veliki petak između nekog Prološčića i desetorice pripadnika Torcide. Među njima je bio i Ivan Mate Blažević, a Gusić Janjić se umiješao kada je vidio da desetorica mlate jednog. Nakon sat vremena Gusić Janjić pojavio se u Reketu sav krvav, ispričao je svjedok.

Nije čuo da je Gusić Janjić na izlasku iz kafića ikome išta rekao. 

- Ubrzanim hodom je napustio Reket, odmah su krenuli za njim. Jedan je rekao: 'Drži ga' - ispričao je svjedok. 

Suđenje se nastavlja. 

Vaša reakcija na temu