Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sudjelovanjem u kreiranju lokalnog proračuna građani sami određuju prioritete

Sudjelovanjem u kreiranju lokalnog proračuna građani sami određuju prioritete

Praksa participativnog odlučivanja u Hrvatskoj još je uvijek rijetka i stoga su vrlo značajni primjeri poput Pazina

'Kako građani sudjeluju u odlučivanju? Participativno budžetiranje i drugi primjeri iz Hrvatske', naziv je okruglog stola koji će se u ponedjeljak 8. lipnja održati u Gradskoj vijećnici Grada Makarske s početkom u 10 sati.

Organizatorima okruglog stola, Srđanu Gjurkoviću, predsjedniku saborskog Odbora za financije i proračun, te udruzi GONG, u čije će ime kao moderator okruglog stola sudjelovati Dragan Zelić, ovo je drugi ovakav događaj na kojem će se govoriti o koristima participativnog budžetiranja te sudjelovanju građana u odlučivanju i transparentnosti proračuna.

- Ovim projektom želimo potaknuti građane na sudjelovanje u izradi lokalnih proračuna. Budžet je jednim dijelom unaprijed definiran i fiksan, ali postoji dio u čiju bi preraspodjelu bilo poželjno uključiti građane tako da prepoznaju, raspravljaju i stavljaju prioritete na projekte javne potrošnje, tj. da direktno odlučuju o tome kako trošiti vlastiti novac. Time bi značajno utjecali na suzbijanje korupcije, modernizaciju javnih službi i rast povjerenja između lokalne politike i građana. Budžetiranje je dosta složen postupak, naš cilj je da ga približimo široj javnosti i omogućimo im jednostavno sudjelovanje u tom procesu – izjavio je Gjurković.

Istaknuo je također da u Splitsko-dalmatinskoj županiji nivo transparentnosti financija u lokalnim jedinicama nije na visokoj razini. LOTUS-ovo istraživanje za 2014. pokazalo je porazne rezultate i velikim dijelom gradovi i općine u Dalmaciji ne zadovoljavaju kriterije transparentnosti.

- Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo nakon Sabora ovaj okrugli stol održati u Makarskoj. Nadam se velikom interesu, a ako se pokaže potreba nastojat ćemo ovaj okrugli stol dovesti i u druge dalmatinske gradove. Tu nismo da bismo nekoga osuđivali nego da pružimo znanje i podršku onima koji su spremni za taj iskorak. U Hrvatskoj postoje pozitivni primjeri, pa čak i u našoj županiji postoje gradovi koji su prepoznali važnost ovog projekta i odlučili su sudjelovati, no o tome više na okruglom stolu – zaključio je.

Participativno budžetiranje uključuje pravovremeno informiranje i osiguranje prilika građanima za davanje konstruktivnih prijedloga koji se potom uključuju u proračun. Nakon što su građani, organizacije civilnog društva i institucije lokalne vlasti u Pazinu u okviru GONG-ovog projekta dokazale da je moguće uspješno provesti proces participativnog budžetiranja, stečena znanja i iskustva u hrvatskoj praksi podijelit će se nakon okruglog stola u Saboru i u Makarskoj.

- Praksa participativnog odlučivanja u Hrvatskoj još je uvijek rijetka i stoga su vrlo značajni primjeri poput Pazina, koji je za uključivanje građana u izradu proračuna Grada Pazina za 2015. godinu u sklopu projekta 'Pazi(n) proračun' u suradnji s GONG-om nagrađen kao primjer najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje u Hrvatskoj. Prethodno informirani građani Pazina su putem javnih rasprava na razini 12 mjesnih odbora, kroz četiri fokusirane sektorske rasprave te online javne rasprave, mogli predložiti komunalne akcije i sektorske prioritete za financiranje. Gradsko vijeće je prilikom rasprave o proračunu razmatralo ove prijedloge, kao i one dobivene nakon završne javne rasprave.GONG u suradnji sa saborskim Odborom za financije i državni proračun nastoji ovakvu dobru praksu promovirati u cijeloj Hrvatskoj kako bi i druge općine i gradovi preuzeli ovaj model uključivanja i sudjelovanja građana u procesu donošenja važnih odluka i sukreiranja proračuna – izjavio je Dragan Zelić.

Više o samom projektu piše na web stranicama proracun.pazin.hr i www.gong.hr, a više se može saznati dolaskom na spomenuti okrugli stol u Makarskoj. 

Vaša reakcija na temu