Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Gijevski Sukob na braniteljskoj sceni oko HEP-a: 'Očito je da su članovi Generalskog zbora dobro financijski potkovani'

Sukob na braniteljskoj sceni oko HEP-a: 'Očito je da su članovi Generalskog zbora dobro financijski potkovani'

Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja je 2008. pod okriljem noći prodao dionice INA-e

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata oštro osuđuju izjave Generalskog zbora, na čijem je čelu Pavao Miljavac, vezane uz Fond hrvatskih branitelja. Podsjetimo, Generalski zbor je poručio da je 'zgrožen viješću da su pojedinci iz braniteljskih udruga zatražili 7 posto dionica od eventualne prodaje Hrvatske elektroprivrede'. Priopćenje kojega potpisuju predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dražimir Jukić i čelnik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm prenosimo u cijelosti.

Fond hrvatskih branitelja osnovan s primarnim ciljem pomaganja braniteljima kojima je to najpotrebnije te stradalnicima Domovinskoga rata, kao i s ciljem stipendiranja djece hrvatskih branitelja koji su lošega socio-ekonomskog statusa. Već duži niz godina Fond osigurava financijsku pomoć najugroženijim braniteljima i stradalnicima, desetci tisuća studenata i učenika stipendirano je kroz Fond, no trenutno se Fond nalazi u nezavidnom položaju jer nema dostatnih sredstava.  
Sada je na Vladi Republike Hrvatske i da odluči želi li Fond i dalje podržati ili mu želi smrt u njegovim najboljim godinama, kao što i hrvatski branitelji umiru u svojim najboljim godinama. Svojom odlukom Vlada će poslati jasnu poruku što misli o Domovinskom ratu i  hrvatskim braniteljima.

Kako bi se Fond održao na životu potreban je redoviti priljev prihoda, stoga su sadašnji članovi Upravnog odbora Fonda, koji predstavljaju braniteljsku populaciju, uputili prijedlog da se dio dionica od moguće prodaje Hrvatske elektroprivrede prebaci u Fond. Spomenuti članovi putem javnosti su poslali obavijest o stanju Fonda i mogućim načinima osiguravanja sredstava, želeći da se putem javnosti svi branitelji informiraju.

Za razliku od današnjega Upravnoga odbora Fonda koji svoj rad javno prezentira, 2008. godine članovi Upravnoga odbora Fonda su pod okriljem noći i bez znanja javnosti i hrvatskih branitelja prodali dionice INA-e, čime je načinjena nepovratna šteta hrvatskim braniteljima i cijelom  hrvatskom društvu. Iako su imena onih koji su učestvovali u toj nečasnoj zadaći javno poznata, Hrvatski generalski zbor nije našao prigodno tražiti njihovu kaznenu odgovornost, kao što ni u periodu kada se ta nečasna aktivnost događala nije na niti jedan način reagirao. Ti isti ljudi i dalje su u visokoj politici i uživaju sve beneficije bez imalo srama. Hrvatski generalski zbor trebao bi biti u službi svojih vojnika i zaštiti ih kada bilo koja politika ne radi u njihovom interesu, no nažalost sve činjenice ukazuju na to da su naši generali više u službi politike, nego u službi svoje vojske. Takvo ponašanje nas rastužuje, ali ne iznenađuje jer kroz čitavi niz godina, od rata na dalje, većina članova Hrvatskog generalskog zbora nije aktivno sudjelovao u zaštiti digniteta Domovinskoga rata, kao ni u zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja.
Izostanak reakcije naših generala imali smo prilike nedavno također vidjeti kada se šutke prešlo preko izjave izaslanika predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimira Božovića. Nažalost, takvih primjera mogli bismo nabrojati u nedogled kroz čitav niz godina, a sada se odjedanput izražava 'velika zabrinutost za budućnost Republike Hrvatske i nacionalna bogatstva' kojih skoro da više i nema.

Pitamo se: nije li INA nacionalno bogatstvo? Zar privatiziranje i uništavanje tvrtki nije bilo na štetu Republike Hrvatske? Zar dugogodišnje omalovažavanje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja nije bio dovoljno dobar povod na reakciju i izražavanje javnog zgražavanja? Zar prerana smrtnost hrvatskih branitelja i veliki broj suicida nisu bili prilika za javno reagiranje i izražavanje zabrinutost?  Savjetujemo članovima Generalskog zbora da unutar vlastite udruge osnuju vlastiti Fond za pomoć ugroženim hrvatskim braniteljima i stradalnicima, jer je očito da su spomenuti članovi dobro financijski potkovani, te ih takav Fond neće ni najmanje imovinski i financijski ugroziti.

Za razliku od branitelja koji su aktivni članovi pojedinih stranaka i koji moraju poštivati stranačku stegu, kao bivši ministar Matić koji nije reagirao kada Fond nije dobio sredstava od prodaje Croatia osiguranja, mi ne služimo politici i jasno izražavamo svoj stav. 

Vaša reakcija na temu