Foto: Joško Šupić Sutivan će idućih pet godina biti domaćin bike maratona 'Uvati vitar'

Sutivan će idućih pet godina biti domaćin bike maratona 'Uvati vitar'

Direktorica Turističke zajednice Sutivan Tončica Tonšić sa zadovoljstvom je istaknula kako su još 2015. godine krenuli u brendiranje mjesta kao 'bike friendly destinacije'

Narednih pet godina Sutivan će biti domaćin bike maratona 'Uvati vitar', treći vikend u svibnju bit će rezerviran za poseban, rekreativni, biciklistički maraton. Ove godine ide prvi put u tom novom ruhu od 18. do 20. svibnja. Očekuje se do 300 biciklista, s pratnjom, a svoje umijeće mogu pokazati na tri staze, 'Bonaci' dugoj 19 kilometara, 'Vitru' od 40 te 'Buri' dugoj 75 kilometara.

Svi noviteti predstavljeni su na konferenciji za medije u hotelu Atrium.

Direktorica Turističke zajednice Sutivan Tončica Tonšić sa zadovoljstvom je istaknula kako su još 2015. godine krenuli u brendiranje mjesta kao 'bike friendly destinacije' te su protekle dvije godine održavali utrke koje se boduju i za hrvatski i za svjetski kup, no onda su se odlučili za novu stranicu.

- Osluškujući 'inpute' s terena zaključili smo da je Sutivanu kao maloj destinaciji sa svega 850 žitelja pametnije okrenuti novu stranicu i ići u novitete, stoga smo se odlučili za rekreativni 'bike maraton' koji je zadržao svoje tri staze. Iako se ne boduje, poslužit će kao priprema gotovo svim sudionicima koji se aktivno bave biciklizmom za neku od sljedećih utrka - kazala je direktorica.

Dodala je i da računaju na oko 600 gostiju, što je skoro po broju još jedan Sutivan.

- Prošlu godinu smo u odnosu na pretprošlu imali 70-ak posto više dolazaka i 60-ak posto više noćenja - ponosna je.

Direktor utrke Dari Rocco je također naveo da je jedan od noviteta što je potpuno okrenuta rekreaciji, ali bit će po dionicama svojevrsna 'trka unutar trke'.

- Staze su tako koncipirane i raznolike da će svatko moći naći nešto za sebe. Najkraća staza, Bonaca, je prilagođena na način i za onoga tko se prvi put hoće upustiti u taj predivan sport, Vitar je za malo iskusnije, kao i Bura koju odlikuje takva raznolikost terena i podloge, a koja se penje na Vidovu goru - opisivao je.

Uvjeren je da će svi uživati u maratonu i predivnoj okolini putem.

Podršku je dao direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella posebno naglašavajući kako je Sutivan krenuo u 'bike friendly destinaciju' paralelno s programom cikloturizma županijske turističke zajednice.

- Uvijek smo im na usluzi i pomoći jer su kao jedna od mikrodestinacija pokazali kako se može razvijati cikloturizam. Uvijek je užitak doći tamo jer su zaista odlično organizirani i pokazali su se kao izvrsna 'bike friendly destinacija' - ustvrdio je Stella.

O značaju utrke još su govorili Joško i Frane Fabris iz tima, navodeći da je rekreacijski biciklizam jači nego natjecateljski u Hrvatskoj i da na tome treba graditi sezonu, dok je koordinator Mario Graša istaknuo kako će deset velikih brendova izložiti preko 100 top modela, čime je 'Uvati vitar' i najveći 'Bike Expo' u Hrvatskoj.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare