Svečana sjednica Županijske skupštine, Zlatko Ževrnja: Ostvarili smo lijepe rezultate na svim područjima

Svečana sjednica Županijske skupštine, Zlatko Ževrnja: Ostvarili smo lijepe rezultate na svim područjima

Baš nitko nije došao iz vrha HDZ-a, Vlade ni Sabora, čak ni čelnik županijskog HDZ-a Ante Sanader

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika povodom obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije uručene su nagrade zaslužnima. Nagradu Županije za životno djelo dobili su prof.dr.sc. Borben Uglešić, Ivan Šimunović i akademik Davorin Rudolf.

Pojedinačne su zaslužili Marija Županović, dr.sc. Stanislav Piplović, Ante Omazić, Ivan Jakšić i Petar Buljević, a skupne nagrade Udruga veterana Domovinskog rata 114. brigade HV-a,  Sveučilište u Splitu, Sportska sekcija liječnici tenisači Hrvatskog liječničkog zbora - Podružnica Split,  Ronilačko-ekološki klub HVIDR-a Split te Kulturno umjetnička udruga Sv. Kliment - Gornje Sitno.

Uvodno su se uzvanicima obratili predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar i župan Zlatko Ževrnja.

- Bez obzira što smo radili u kriznim godinama pritusnuti i gospodarskom krizom, mogu s ponosom istaknuti da smo i prošlu, a i ukupni mandat, ostvarili zaista jako lijepe rezultate na svim područjima, počev od poticanja razvoja gospodarstva gdje imamo 35 programa i mjera za poduzenice, poduzetnike, IT sektor, poljoprivredu i tu godišnje ulažemo između 35 i 40 milijuna  kuna izravnih potpora, u mandatu gotovo  150 milijuna kuna i 973 projekta koje smo mi podupirali i gdje smo generirali 3000 radnih mjesta - govorio je župan.

Istaknuo je i razvijanje lučke infrastrukture.

- U mandatnom razdoblju smo uložili oko 200 milijuna kuna u izgradnju nautičkih luka, trajektnih pristaništa, oko 300 milijuna kuna u izgradnju i rekonstrukciju županijskih cesta. Izgradili smo 8 novih škola i školskih dvorana, a 34 škole smo rekontruirali. Pripremili smo Lećevicu, da nije bilo svakojakih zahtjeva resornog ministra već bi imali lokacijsku dozvolu, ali očekujemo je vrlo skoro kao i raspisivanje natječaja te početak izgradnje centra - nabrajao je.

Naveo je i kako u Županijskoj skupštini vlada konstruktivna i motivirajuća atmosfera, za poželjeti i u idućem mandatu. 

- Sve naše županijske ustanove i povezana poduzeća su pozitivni, nema financijskih dubioza. Iako je iza nas teško gospodarsko vrijeme, nastojali smo pomoći ravnomjerno svakoj našoj općini i gradovima, od otoka, priobalja i Zagore gdje smo i najudaljenijim naseljima gradili infrastrukturu bitnu za život naših sugrađana - zaključio je.

Akademik Rudolf se osvrnuo na nagrade navodeći da je posebno važno što je priznanje dobilo Sveučilište, koje je izvor ideja i napretka.

Istaknuo je i brojne rezultate tijekom njegovog radnog vijeka, ali i izrazio žaljenje što neke sugestije znanstvenika nisu prihvaćene.

- Žao mi je što nisu prihvaćena neka naša gledišta s aspekta znanosti, kao recimo kada je građena dvorana Spladium Arena mi smo zagovarali da se uloži u Gripe i popravi krov Hajdukovog stadiona, ali je politika odlučivala - rekao je.

Dodajmo na kraju da je bilo teško ne primijetiti iako je predizborna kampanja i kada političari koriste svaku prigodu za pojavljivanje u javnosti, da nitko, ama baš nitko nije došao iz vrha HDZ-a, Vlade ni Sabora. Ni čelnik županijskog HDZ-a Ante Sanader. Očito je distanciranje od župana, barem neizravno dok ministar Oleg Butković ne objavi rezultate nadzora dodjeljivanja koncesije nad Zlatnim ratom. Sanader nam je ostao nedostupan na brojne telefonske pozive, što je također rijetkost u kampanji. Ili je pribjegao ignoriranju do odluke o Ževrnji, ma kakva ona bila.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare