Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Sabor.hr Tjedni pregled: Čudo u Splitu, optužnica protiv gradonačelnika!
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tjedni pregled: Čudo u Splitu, optužnica protiv gradonačelnika!

...ali s uobičajenim zakašnjenjem od petnaestak godina

PONEDJELJAK A di su pare?

Jedan gradonačelnik, jedan poduzetnik, jedan sudski vještak i jedan sumnjivi posao. I to je dosta da se gradski proračun ošteti za otprilike dva milijuna kuna, uz blaženu neizainteresiranost pravne države.

Skoro petnaest godina prošlo je otkako je Ivica Škarić s Anđelkom Parčinom trampio jedan veliki gradski prostor u strogom centru za jedan manji nešto dalje od centra. I otkako je sudski vještak Franjo Veig službeno procijenio da kvadrat zavučene i oronule 'Kade' preko puta pazara vrijedi znatno više od onoga usred Marmontove ulice.

Zgodna zamjena punih deset godina stajala je u pravosudnim ladicama, sasvim dovoljno da glavni akteri mirno nastave sa svojim skladnim životima: Škarić je - kao i njegov zamjenik Miroslav Buličić i ostatak ekipe - utonuo u političku mirovinu i zaborav. Parčina je raširio biznis i u međuvremenu postao priznati hotelijer. Veig je i dalje bio pretplaćen na procjene vrijednosti gradskih nekretnina, kao da je jedini vještak u galaksiji ovlašten za taj posao.

I onda se nakon cijelog desetljeća 'istražnih radnji' netko sjetio pokrenuti službenu istragu i ispitati glavne aktere, koji su ovih dana konačno dobili i optužnicu.

A ona nam, naravno, više ne predstavlja čak ni moralnu satisfakciju. Jedino logično pitanje sada jest - tko će i kada vratiti građanima Splita njihove pare.

UTORAK Prodaja

Nesuđena gradonačelnica Marijana Puljak ovog tjedna omirisala je izdaju u vlastitim redovima. Taman kad se HDZ-om dogovorila da će popola podijeliti vlast na Žnjanu i mjesto predsjednika na dvije godine namijenila svom dugogodišnjem suradniku Zdenku Omrčenu, ovaj ju je napustio i odlučio da bi bilo lakše ako bi se s HDZ-om ubuduće dogovarao on sam.

Je li i Omrčen nešto omirisao, tek ćemo vidjeti. 

Puljak se barem zasad ponijela gospodski, iako ništa drugo u stvari nije ni mogla napraviti; mandat sigurno neće dobiti nazad, jahanje na ovoj temi samo bi joj donijelo još zvučniji šamar.

Taman kad su krenuli mozgati kako napraviti selekciju među ljudima koji im prilaze i kako odvojiti idealiste od karijerista, dogodi se da im se proda ili 'proda' jedan od osnivača.

Prva pukotina.

SRIJEDA Efikasnost reorganiziranja

U Banovini, pak, žive u nekoj svojoj paralelnoj stvarnosti: tek što su se formalno reorganizirali razdvojivši Ured grada i Kabinet gradonačelnika - što običnom smrtniku ionako ništa ne predstavlja bez podatka da je svaki od tih sektora dobio solidno plaćenog šefa - ovih dana ide se na njihovo spajanje.

Nitko nema pojma zašto, no za pretpostaviti je da su problem trzavice u najužoj gradonačelnikovoj ekipi. Dok je službeno objašnjenje, naravno, birokratski vrlo ušminkano: teži se većoj efikasnosti.

Reorganizacija efikasnog reorganiziranja za reorganizaciju efikasnosti, cijeli Baldasarov dosadašnji mandat stane u jednu zakučastu frazu. 

ČETVRTAK Teatar i diktat

...a nimalo zakučasto nije u Gradskom kazalištu mladih, dapače. Tamo je sve kristalno jasno.

Gradska vlast namjerila je za ravnateljicu postaviti Silvanu Stanić, gospođu koja je preko muža indirektno povezana sa zamjenikom Ranka Ostojića, Evelinom Tonkovićem. I onda je cijela mašinerija usmjerena u tom pravcu: natječaji se raspisuju i propadaju, Kazališno vijeće se imenuje i smjenjuje, sve se proteglo u jednu beskrajnu trakavicu u kojoj se gaze procedura, pamet i zdrava logika.

Ovog tjedna čeka nas novi nastavak: Baldasar će smijeniti člana Kazališnog vijeća kojega je sam postavio prije par mjeseci, očito zato što čovjek ne diže ruku po političkom diktatu. Nesretni gradonačelnik, čak ni ovako jednostavnu akciju ne uspijeva bez komplikacija provesti do kraja.

Vrijeme je da se konačno ukinu sva ta upravna, savjetodavna, kazališna i nadzorna vijeća, pa neka se zna da cijeli grad pripada partiji koja je osvojila vlast.

PETAK Traži se ekspert

U isto to vrijeme, dakle skoro dvije godine, nitko iz Banovine nije u stanju riješiti problem kanalizacije koja se na Ježincu izlijeva direktno u more. Valjda prvo treba formirati komisiju za fekalije, osnovati tvrtku i postaviti kakvog stranačkog direktora za govna.

SUBOTA Muktaška tragedija

Eto nam konačno Ive Baldasara, koji se nakon duge šutnje oglasio velikim programatskim intervjuom za Slobodnu Dalmaciju. Nakon nabrajanja gdje bi sve bageri idućih mjeseci mogli zakopati - a mahom se radi o lokacijama koje spominju svi gradonačelnici još od pokojnog Zvone Puljića - od korisnih informacija doznali smo još jedino da će Vilu Dalmaciju dati privatnicima na plodouživanje.

Što, kad pogledamo klijentelu muktaškog profila koja se ondje okuplja na redovitoj bazi, i ne bi trebalo biti neka šteta.

Ali naravno, ako se ne bi radilo na principu Božićnog sajma i po gradonačelnikovoj logici da 'Grad nema namjeru zaraditi', pa se višak novca preusmjerava u stranačke PR agencije. Bez natječaja, ali s vrlo jasnom namjenom.

NEDJELJA Sakrijte ključ!

Vlast u gradu su nam preuzele maškare. Cinici bi s tim podatkom hrpe viceva mogli ispričati, realisti će kazati da barem neće biti velike štete...

Vaša reakcija na temu