Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Tjedni pregled: Jesu li Split dosad vodili sami maloumnici?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tjedni pregled: Jesu li Split dosad vodili sami maloumnici?

Kotarcu plaćamo 49 milijuna kuna, Slovencima 37 milijuna, a nestalo je i 70 milijuna za Karepovac

PONEDJELJAK Kuretova kućica

Bivši nam gradonačelnik Ivan Kuret konačno će nam se skućiti. Završit će njegova neudobna podstanarska epizoda kod punice, dobit će čovjek novi i jeftini POS-ov stan na Kili. Na listi prvenstva nalazi se na respektabilnom 49. mjestu. Što je, vidjet ćemo samo dan kasnije, dosta simbolična brojka.

Ništa spornoga nema u Kuretovom zadovoljavanju osnovnih obiteljskih potreba, što je krov nad glavom zaista jest, mada se mora primijetiti da je dosta licemjeran njegov potez uopće prijaviti se na natječaj samo par godina nakon što je imao priliku barem malo olakšati položaj splitskih podstanara. 

A nije učinio ništa, baš ništa: u cijelom HDZ-ovom mandatu tek je napravljena jedna lista prvenstva, koja je zatim neslavno propala, dok su građevinski hohštapleri uredno divljali sa cijenama kvadrata...

UTORAK Trostruki pas

Reći će čovjek da barem nije napravljena direktna šteta proračunu, no i o tome bi se itekako dalo raspravljati. Baš ovih dana konačno je riješen dosta metiljavi spor Grada Splita i 'Dal koninga', tvrtke Zvonka Kotarca, koji je po običaju završen na našu štetu. Cijena: simboličnih 49 milijuna kuna. Četrdeset i devet. Milijuna. Kuna,

Nije baš sasvim jasno je li problem u ugovoru potpisanom u vrijeme Miroslava Buličića (i Radimira Čačića), ili u činjenici da ga je Kuretova vlast odlučila ne poštovati. Ako su mislili da je štetan, zašto nisu koga prijavili? A ako nisu, već im se samo nije dalo plaćati ono što su prethodnici potpisali, bogme ne bi bio problem baš njih teretiti barem za zatezne kamate koje, ako se ne varamo, iznose nevjerojatnih dvadesetak milijuna kuna.

Uglavnom, slučaj je dosta zamršen, no dalo bi ga se i malo pojednostaviti: Kerum prodao bivšu Jugoplastiku Kotarcu, onda je ovaj s Buličićem i Čačićem dogovorio da će se na tom mjestu graditi POS-ovi stanovi. Dapače, i da će se komunalno opremanje vrijedno 4,35 milijuna eura platiti iz gradske blagajne. A onda je došla Kuretova ekipa, pa se četiri godine pravila blesava i ležerno pokrenula sudske postupke koji su redom izgubljeni. Dok je račun, naravno, na koncu isporučen svima nama. 

SRIJEDA Ekipa za otpad

Nikakvih naknadnih računa za Karepovac, naravno, nema - jer se tom splitskom sramotom godinama nitko nije ni bavio. No, naravno, to ne znači da para ima: gradski političari temeljito proćerdali sve što su Splićani godinama štedili baš za ovu namjenu. Nešto na bezbroj bespotrebnih i beskorisnih studija i projekata sanacije, koju kunu za masne honorare posebnih 'stručnih savjetnika', a sve ostalo na Zapadnu obalu. Ugrubo, barem nekih sedamdesetak milijuna kuna.

Ovog tjedna skoro cijela gradska vlast i oporba udostojile su se fizički ukazati na obilasku gradskog odlagališta, a baš se nekako dogodilo da je tog dana smrad smeća bio mrvicu podnošljiviji. Čudo ili ne, mnogima od njih - barem onima koji se navodno ozbiljno i dugo bave javnim poslom - svejedno bi trebalo biti barem malo neugodno ispred tog sedamdeset metara visokog brda i bombe. A neke je trebalo jednostavno ostaviti ondje.

S druge strane, ima i onih koji s vlastitom savješću nemaju nikakvih problema. A bogme ni sa sramom. Župan Zlatko Ževrnja i njegova ekipa iz Županije na Karepovcu se nisu ni pojavili.

ČETVRTAK HNS-ovo leno

Lijepo je kad su odnosi čisti. Kako među ljudima, tako i među strankama. Hrvatska kultura po dogovoru pripada HNS-u, minornoj i umirućoj strančici, koja se svejedno ne libi demonstrirati svoju moć i dominaciju. Pa je, gradskoj vlasti usprkos, za ravnatelja idućeg Splitskog ljeta imenovala Tončija Bilića i tako prekršila nepisano ali logično pravilo da taj posao obavlja intendant HNK.

Čime je to bivši intendant impresionirao ministricu Andreu Zlatar, toliko da mu je udijelila gažu vrijednu sto tisuća kuna? Pojma nemamo: mi ćemo ga pamtiti po dugovima koje je ostavio iza sebe, po nerealiziranom programu i skandaloznom ugovoru o radu.

A možda da ga zaposle u HNS-u, kad im je tako sposoban?

PETAK Ima se, može se

Kako se očekivalo, ovog tjedna na naplatu je stigao još jedan stari grijeh: devet autobusa koje je 'Promet' kupio još 1990. godine, a par godina kasnije jednostavno ih prestao plaćati i drsko odbio vratiti slovenskim vlasnicima. Sudskom presudom konačna cijena popela se na 37 milijuna kuna, makar nije isključeno da će još malo porasti. Platit ćemo, naravno, opet mi.

Kad čuje ovakve vijesti, normalnom čovjeku na pamet može pasti samo jedno logično pitanje: jesu li Split zadnjih desetljeća vodili redom sve sami kreteni, nesposobnjakovići i maloumnici? Ili bismo potpisivanje štetnih ugovora, izvrdavanje plaćanja obaveza, krađu tuđih autobusa i trovanje vlastitih građana trebali nazvati pravim imenom, kriminalom?

Kako god bilo, s ovom lovom - zajedno s milijunima koji su otišli Kotarcu i svotom za Karepovac koja je potrošena nenamjenski - Split je mogao izgraditi sedam novih gradskih ulica i avenija o kojima mašta već desetljećima.

U zatvoru nitko nije završio, jedino to pouzdano znamo.

SUBOTA Uzor ipo

Posjetio nas je Zdravko Mamić, pa nam s donedavno prijateljskog Parka mladeži uputio poruku da je Hajduk 'loše vođen klub' koji odlazi u propast.

Ajde, barem smo doznali od koga je Ivo Baldasar dobio inspiraciju.

NEDJELJA Buljo Gagarin

A Juroslav Buljubašić, nažalost, još neko vrijeme neće biti ispaljen u svemir. Raspala mu se raketa.

Dobro uloženih 200 tisuća dolara.

Vaša reakcija na temu