Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Tjedni pregled: Pet uvrijeđenih Baldasarovih jurišnika
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tjedni pregled: Pet uvrijeđenih Baldasarovih jurišnika

Kad si u Gradskom vijeću potpuno nezavisan, to obično znači da si gradonačelniku uvijek pri ruci

PONEDJELJAK Nomadi mlade demokracije

Svašta smo doživjeli u kratkoj povijesti mlade splitske demokracije i svakakva čudesa proparadirala su kroz gradsku vijećnicu, gdje se - ako je išta konstantno, onda to jest - redovito trgovalo, šurovalo, ucjenjivalo i potajno držalo lupešku inače zakletim neprijateljima. Nema tog principa i politike koji nisu znali biti zgaženi u zamjenu za sitni, najčešće osobni ustupak. I nema te političke stranke koju se nije moglo demonstrativno napustiti, u pravilu u paketu s rukom koja podržava proračun, da bi se tek kasnije otkrivale prave dimenzije te trampe. Ili, jednostavno, korupcije.

Upućeni novinari postupak su najčešće opisivali imenom blaženo zaboravljenih Zorana Kastropila ili Željka Sikirice, dvojice nomada lokalne politike koji su u svojih nekoliko zvjezdanih političkih godina uspjeli promijeniti više stranaka nego čarapa - a uvijek se nekako zgodno poklopilo da je baš njihov glas u Gradskom vijeću bio presudan za kakvu sudbonosnu odluku ili čuvanje vlasti.

U zadnje vrijeme, jasno, svi su nešto oprezniji, pa su se već na sami spomen 'političke korupcije' petorica Baldasarovih veličanstvenih - redom nezavisnih vijećnika koji se više ne dogovaraju ni sa kim osim samim sobom - propeli na stražnje noge i uvrijeđeno vrisnuli. Redom: Damir Vidošević, Tomislav Alujević-Grgas, Ivica Grubišić Gire, Igor Boraska i Damir Ćosić Roda silno su se uznemirili kad ih je Marijana Puljak dovela u taj nezgodni kontekst. Toliko da su čak zaprijetili tužbom zbog klevete. A oni, jadni, samo su prepoznali gradonačelnikovu viziju oko Turističke palače i zajedno s Kerumovom ekipom podržali blitzkrieg kojim se zgrada na Rivi na prepad ponovno predaje u ruke privatnicima. U paketu, naravno, dolazi i proračun, odnosno još jedna Baldasarova mirna godina na čelu grada.

Slobodni kao ptice - jer dvojica od njih razišli su se s Ivanom Grubišićem, dvojici se bivša šefica Anđelka Visković izgubila u hodnicima Banovine u potrazi za egzistencijom, a tužni Roda odlepršao je daleko od Ruže Tomašić - oni su se našli u lagodnoj nezavisnoj poziciji kada sami odlučuju o svojoj sudbini i nesputani, riješeni bilo kakve stege, procjenjuju što je najkorisnije za grad.

A kad su nezavisni vijećnici u pitanju, to obično znači da drže stranu onome tko je na vlasti.

UTORAK Mrtva trka Škaričića i USKOK-a

Sličnih problema imaju i u Omišu, gdje se nekakav Filip Jurjević - bivši vijećnik stanovitog HDSSD-a, stranke koja navodno još uvijek nije klinički mrtva - iz mrskog neprijatelja bivšeg šerifa Ivana Škaričića najednom pretvorio u njegovog pouzdanog partnera. Srušio je proračun i izazvao nove izbore, navodno silno zabrinut oko nekakvih detalja u projektu nove gradske luke. I sve je to, naravno, potpuno legitimno: nemaš većinu, gubiš vlast. Tko je kriv Ivanu Kovačiću - beskrajno pristojnom, poštenom i po svemu sudeći sposobnom novom gradonačelniku, svjetlosnim miljama udaljenom od standarda svoga prethodnika - što se ne služi Baldasarovim metodama?

Uglavnom, u idućim mjesecima čeka nas zanimljivi maraton: hoće li se na krilima građana s pamćenjem kapaciteta zlatne ribice Ivan Škaričić ponovno dočepati vlasti, ili će u međuvremenu USKOK do kraja izmetiljati barem jednu od dvadesetak kaznenih prijava podnesenih protiv njega. Oslanjajući se na iskustvo, rekli bismo da je ishod dosta predvidiv i da snage treba usmjeriti ka praćenju buduće nove zvijezde omiške političko-gospodarske scene.

Dakle - Filip Jurjević, zapamtimo to ime...

SRIJEDA Wellness kultura

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, inače, ovih dana izbjegao je novu kolosalnu sramotu: u zadnji trenutak odustao je od namjere da za ravnatelja Centra za kulturu Zlatna vrata postavi izvjesnog Slavena Jažu, poznatog valjda jedino po činjenici da sjedi u fotelji potpredsjednika trogirskog HNS-a.

Ta stranka je, jel'te, nakon izbora okupirala kompletnu splitsku kulturu, a kako joj tradicionalno nedostaje kadrova - ne stručnih, nego bilo kakvih - u stanju je na čelo kultne kulturne ustanove iz dalekog Trogira dovući i čovjeka koji će u kao referencu u svome životopisu bez srama navesti čak i mjesto 'voditelja wellness centra'. Ali će prešutjeti da je pravomoćno osuđen zbog prijetnje.

Uglavnom, skandala vjerojatno ipak neće biti, jer je Siniša Jažo u zadnji čas prekrižen, makar bi se dosta moglo raspravljati o njegovom objašnjenju da se povlači jer 'ne želi da ga mediji reketare'.

Fino, i njemu su krivi novinari. Vidi se da uči od Baldasara i ekipe.

ČETVRTAK Rejo, javi se!

U sjeni revolucije koju su u hrvatskom nogometu pokrenuli Hajduk i njegovi navijači, ovih dana nezasluženo se ignorira Radnički nogometni klub Split i previranja unutar privatnog projekta poduzetničke braće Žužul.

A šteta, jer sočnih detalja itekako ima: raspala se sjajna atmosfera, pa se domaći kolači više ne donose u svlačionicu. Nema ni pjesme u autobusu. Više ni ne pamte kad su zadnji put nekoga pobijedili. A gazda kaubojskim manirima upravo pokušava rastjerati glavne i skupo plaćene zvjezdice, koje su sve do jučer primale perverznih 220 tisuća eura godišnje.

Nedostaju još samo novinarski bardovi koji će nam i dalje objašnjavati da se Hajduk treba ugledati na RNK Split, taj fenomenalno posložen i fantastično vođen klub, ogledni primjer onoga kako zamišljaju 'jednog vlasnika'.

PETAK Cijena uhljeba i osnove matematike

Jednog vlasnika - mahom nas, građane Splita - imaju sva gradska komunalna poduzeća, pa kod njih uglavnom teku med i mlijeko. Skoro sva su, naime, monopolisti - pa nije nikakav problem u njima pozapošljavati horde rođaka i stranačkih drugova, kao u Vodovodu i kanalizaciji.

Pa onda samo koji mjesec kasnije licemjerno povećati cijenu vode građanima kako bi se prehranila nepregledna vojska uhljeba.

I onda ovih dana još bezobraznije podijeliti božićnice od 2.400 kuna po glavi.

Ima se, može se. Valjda i oni trebaju spasti na razinu Prometa, koji je već utopljen u beznađu bijednog splitskog političkog upravljanja i kadroviranja, kako bi shvatili da se i na njima primjenjuju osnove ekonomije i elementarne matematike.

SUBOTA A di si ti?

Druga subota u prosincu tradicionalno je rezervirana za humanitarni buvljak udruge MoSt i jedan sasvim neobičan Split - topao, ljudski i solidaran, human grad velikog srca. 

NEDJELJA Švedskom stolu istekao rok trajanja

Nakon kvarat stoljeća otvorena je brza cesta Solin - Klis. Mašala.

Nije bilo fešte ili svečanog presijecanja vrpce jer bi, valjda, čak i za standarde hrvatske politike to bilo previše groteskno.

Vidimo se na otvaranju ceste Split - Omiš, tamo negdje sredinom ovog stoljeća...

Vaša reakcija na temu