Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Putnik Baldasar, traljavi konzervatori i veliko pojačanje u Banovini
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Putnik Baldasar, traljavi konzervatori i veliko pojačanje u Banovini

Uhapsilo Milana Bandića. Titula 'grada slučaja' konačno odlazi u Zagreb

PONEDJELJAK Dva ovna na brvnu

Baš kako se očekivalo, Ževrnja i Baldasar javno su se poklali. Navodno oko ovlasti, odnosno državne love koja se slijeva na niže razine i raspoređuje za zdravstvo, školstvo i slične osnovne funkcije, a u stvarnosti za izborni plijen i sjajnu priliku za uhljebljivanje. 

Splitski gradonačelnik pokrenuo je cijelu priču i ona u osnovi ima dosta smisla, jer zbilja bedasto zvuči podatak da on ne može donijeti gotovo nikakvu odluku oko gradskih plaža, škola ili ambulanti. Baldasar je inzistirao, upirao i bušio, sve dok nije nagovorio njegovu vlastitu vladu da se mrdne - makar ga je ovog tjedna Milanović neočekivano stavio na čekanje i odgodio odluku za koji tjedan.

Ali kad se teorija primijeni na našu lokalnu praksu, sve to postane nekako tragikomično: tako je Ževrnja ovih dana postrojio sve ravnatelje zdravstvenih ustanova - mahom, naravno, stranačke igrače - kako bi kolektivno zapomagali jer će im promjene unuštiti rađu. Odnosno, jer jadnici ne znaju kako bi funkcionirali da im umjesto Ževrnje zapovijeda Baldasar.

Ukratko, župan bi se odrekao svega, ali zdravstvo ne da, pa ne da. Gradonačelniku zdravstvo i nije baš napeto, niti točno zna što bi s njime učinio, ali uzet će ga iz dišpeta.

Dosadno.

UTORAK Globetrotter

Samom Baldasaru u životu se događaju i neke zanimljivije stvari. Evo, baš je odletio u daleku Kinu, na još jedno od svojih beskrajnih i zasad potpuno nepotrebnih putovanja.

Tamo će, kako je službeno pojašnjeno, nakon potpisivanja povelje o prijateljstvu s gradom veličine cijele Hrvatske navratiti do Pekinga i Šangaja, gdje će održati prezentaciju 'splitskih gospodarskih, investicijskih i turističkih potencijala'. Kao što je dosad to radio diljem kugle zemaljske u desetak različitih prilika, od Mostara i Pescare do Sankt Petersburga i Jeruzalema. 

Samo na avionske karte spiskao je pedesetak tisuća kuna. Nije donio ništa.

SRIJEDA Nesretnici u luci

Događanje radnika u trajektnoj luci, gdje je tridesetak nesretnika s plaćicama od tri tisuće kuna blokiralo promet i diglo frku na nacionalnoj razini, valjda je ušlo u povijest hrvatskog radničkog pokreta: nikad se dosad nije dogodilo da zajedno prosvjeduju uprava i radnici jedne privatne tvrtke koja ima monopol. Odnosno, obavlja posao kojemu nitko drugi ne može prismrditi.

Baš to se dogodilo u Splitu: još 1997. godine privatizirana je nekad javna tvrtka 'Trajektna luka' i njenim gazdama - inače vlasnicima jedne solidne male banke - upala je sjekira u med. Baš samo oni, i nitko drugi pod kapom nebeskom, smiju privezivati i odvezivati trajekte.

Kako su onda upali u probleme? Nitko nema pojma: u trećoj najvećoj putničkoj luci na Mediteranu zaista je umijeće stvoriti gubitke dok ti se svodi samo na hvatanje cime i ubiranje para. 

ČETVRTAK Mrduljaš in, Karaman out

U Novu godinu uvest će nas Zorica Kondža, Marijan Ban i Siniša Vuco. Tako je Turistička zajednica odlučila potrošiti 450 tisuća kuna. 

Nije sramota, ali nismo se baš ni pretrgli od ambicija i kreativnosti. Vrijedi samo zabilježiti da je u igru uletio stradni menadžer Tomislav Mrduljaš, dok je iz nje ispao Kerumu omiljeni Damir Karaman. I on se natjecao.

Grad plaća doček, pa mu u ovom slučaju ne bi trebale ograde, kao ovog ljeta na Matejuški.

PETAK Kupus na Marjanu

U Ministarstvu kulture konačno su mrdnuli stražnjicom i park šumi Marjan vratili status trajno zaštićenog kulturnog dobra. To je peta promjena statusa nesretne splitske šume u samo četiri godine: na njoj su se izredali skandalozno nezainteresirani konzervatori iz istog tog Ministarstva kulture, pa ambiciozna supruga bivšeg gradonačelnika, pa jedan nesuđeni gradonačelnik, pa nekoliko prevaranata i mešetara tuđim zemljištima...

Ukratko, živi kupus. I valjda ćemo tek za koju godinu shvatiti zašto se namjerno izazivao kaos, zašto su se konzervatori nakratko odrekli svojih nadležnosti i zašto je nakon peterostrukog duplog pasa sve vraćeno na staro.

Ako se to uopće dogodilo, jer trebat će dobro proućiti rješenje Ministarstva kulture napisano nakon dvoipogodišnjeg kilavljenja. Nije nemoguće da im se i ovaj put potkrala kakva 'omaškica', pa da su iz park šume najednom ispale čestice i zone na kojima, eto, ne bi  bilo loše zaziđati štagod. 

SUBOTA Pojačanje

Vrijedi zabilježiti da je vojska u Banovini ovog tjedna povećana za jednog člana, pa se brojka zaustavila na 462. Prigodno, stigao je novi grobar.

NEDJELJA Najdraži gosti u Banovini 

Uhapsilo Milana Bandića.

Vijest, naravno, nema nikakve veze sa Splitom, osim što nas mora veseliti da je hrvatski represivni aparat profunkcionirao na divan, baš predivan način. Jak je taj USKOK, burgija mjesecima i onda grune u nedjelju navečer.

I u Splitu, kažu, nešto rade, i to već godinama: još je Kerum objavio da je istražiteljima dao jednu sobu u Banovini, toliko su ljudi navikli svraćati. A dolaze i zadnjih mjeseci, toliko da se Baldasar požalio da od pustih razgovora nema vremena posvetiti se, khm, svom poslu.

Kad nisu dosad ništa našli, neka obustave aktivnosti na koji mjesec. Lijepo je predati titulu 'grada-slučaja' Zagrebu, barem privremeno.

Vaša reakcija na temu