Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Zanima li USKOK kako je zaposlena gradonačelnikova kćerka?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Zanima li USKOK kako je zaposlena gradonačelnikova kćerka?

Ako SDP uspije preuzeti Hajduk, kredit odjednom više neće biti problem

PONEDJELJAK Ima neka sjajna veza

Dok se Zagreb tresao zbog istrage USKOK-a, a njegov gradonačelnik provodio prve sate u novom i dosta skučenom životnom prostoru, onaj splitski još je špartao na drugom kraju planete. U Kini.

Pošteno su se odužile putešestvije Ive Baldasara, sve do srijede navečer, ali nema sumnje da se s daljine i on detaljno raspitivao o drami u domovini. Hapšenje Milana Bandića, naime, presedan je zbog kojeg su se prošlog tjedna tresli ama baš svi hrvatski gradonačelnici - manje zbog njegovih milijunskih marčapija i isisavanja javnih novaca, a više zbog optužbi navedenih na začelju podugačke liste. A radi se, naravno, o zapošljavanju preko veze.

'Čuj, pa i zbog toga se ovih dana ide u zatvor?', vjerojatno se snebivao Baldasar. On nam je prije svega nekoliko mjeseci objašnjavao da 'stranke služe za zapošljavanje svojih ljudi', a svoja širokogrudna uhljebljenja partijskih drugova objašnjavao je time što im 'nezaposlenost teško pada' - pa je na avionskom letu prema Splitu sigurno smišljao kako začepiti rupe i kako objasniti da smo ga još jednom svi pogrešno shvatili.

USKOK, koliko je poznato, do Baldasara zasad nije navratio - kao ni do Ževrnje i Splitsko-dalmatinske županije, apsolutnih rekordera u disciplini trpanja stranačkih kadrova na stvarna ili izmišljena radna mjesta.

Iako, nije za isključiti da će istražitelji ovih dana ipak skoknuti do Banovine, barem da gradonačelnika priupitaju kako su utamničeni Milan Bandić i Slobodan Ljubičić pronašli posao baš za njegovu kćerku...

UTORAK Blaženi mir Ivana Kureta

A jedan bivši splitski gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Kuret, danas živi gotovo u blaženoj anonimnosti, bez previše stresa i na sigurnoj udaljenosti od politike. Više-manje zaboravljeni su njegovi čuveni tajni aneksi oko Spaladium arene, kojim se pogodovalo građevinskim gigantima i zbog kojih je Splićanima natovaren teret od stotina i stotina milijuna kuna koje će morati otplaćivati tko zna koliko idućih generacija.

Ovog tjedna nam je pao na pamet nakon što je Slobodna Dalmacija u Münchenu locirala Antu Madunića, odbjeglog i osuđenog prevaranta koji je nešto muljao oko stanova i banaka, pa zafrknuo brojne splitske obitelji. Njih dvojica, naime, vjerojatno se dobro poznaju: baš Kuret je samo dva dana prije nego što će iseliti iz Banovine odlučio prodati Maduniću tisuću i pol kvadrata zemljišta na Lokvama, iako su ga čak i najbliži suradnici pismeno upozoravali da to ne bi smio napraviti. Papala maca, gotovo, ovog slučaj ionako više nikome nije zanimljiv.

Narod ionako brzo zaboravlja, a policija i USKOK poslovično su temeljito anestezirani...

SRIJEDA Hapsi bandu

Odnosno, ima naša policija i važnijeg posla: zadnjih dana pozabavili su se stravičnim problemom 'odavanja pijančevanju na javnom mjestu'. Prevedeno, ispred 'Bone' na Firulama pisali su kazne mladićima koji su mirno naslonjeni na zid ispijali pivo. Mašala.

ČETVRTAK Rektorijada

Novi rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović konačno je stupio na dužnost, nakon što su istekla dva mandata Ivana Pavića koja su zahvaljujući pravnim čudesima i logičkoj gimnastici trajala puna tri mandata.

Kako bilo, splitsku akademsku zajednicu ubuduće će voditi HDZ-ovac po pripadnosti i patolog po struci. Valjda neće provoditi najpoznatiju praksu ove stranke i vlastite stručne vještine, odnosno valjda pacijent neće odapeti.

PETAK Hvala kraljici

Nesretnim roditeljima s Pazdigrada mora se odati priznanje na upornosti, ali i snalažljivosti: tek kad su zaprijetili prosvjedom pred kraljicom Danske, koja nas je inače podsjetila koliko je Split čudesan grad, gradonačelnik se udostojio primiti ih. I objasniti što se konkretno radi oko buduće škole u tom kvartu, jednog prosječnog komunalnog projekta koji je već poprimio mitske razmjere.

Dosad smo već mogli izgraditi space shuttle, a ne jednu običnu zgradicu za kojom godinama zapomaže pet stotina djece zajedno s roditeljima. Kao da se radi o kakvom luksuzu ili Spaladium areni, Zapadnoj obali, Turističkoj palači...

Živimo u dobu u kojemu građani moraju raditi masovne prosvjede kako bi dobili osnovni gradski sadržaj, školu ili cestu. O tome će se jednog dana knjige pisati.

SUBOTA Hajduk na mjestu zločina

Čini se da nam se sprema nova runda obračuna politike s Hajdukom. Taman kad smo mislili da je klub dobio pristojno vrijeme u kojemu bi se stabilizirao, eto nove sjednice Gradskog vijeća i sasvim izvjesno novog šamaranja nesretnika s Poljuda od istih onih koji su ga i uvalili u probleme duboke stotinu milijuna kuna. Baldasar je već započeo s topničkom pripremom, tražio je ostavke Nadzornog odbora i Uprave, a ovi su postupili logično i odbili ga.

Nije sasvim jasno koji su motivi gradonačelnikovog juriša, osim možda činjenice da su se u javnosti zaobilaznim putem pojavili podaci da su gradske službe nešto muljale oko zamjene travnjaka na stadionu, pa se u slučaj morala uplesti policija. Ne zna se ni što Baldasar točno hoće, niti čime je uopće nezadovoljan - osim toga da predsjednik tvrtke koja barata milijunima eura ima plaću od četiri tisuće eura.

A on toliko potroši na tri ručka s kakvim ministrom.

Uglavnom, Hajduk je dosad prošao zanimljiv put i od 'vreće bez dna', kako su ga lokalni političari krstili prije tri godine, najednom dokazao da može poslovati pozitivno. I da usput čak može vratiti većinu natovarenih dugova, skoro sve osim tog famoznog gradskog kredita.

Na koji mu, usput, Grad Split tuče lihvarske kamate od 15 posto.

Bit će zanimljivo promatrati kako će se odvijati najnoviji pokušaj otimanja kluba njegovim članovima, hoće li splitski SDP uspjeti ostvariti svoje naglo otkrivene sportske ambicije i kako će - ako akcija uspije - taj kredit odjednom postati nevažan i lako rješiv problem.

NEDJELJA Grubišićev križ

Taman kad smo pomislili da je ostvario sve svoje ambicije, jer je u isto vrijeme i saborski zastupnik, i županijski i gradski vijećnik, Ivan Grubišić nanovo nas je iznenadio. Kandidirat će se za predsjednika države.

S Pantovčaka bi mogao papagajski ponavljati svoju već otrcanu frazu o 'građanskoj i etičkoj Hrvatskoj', izraz koji je Grubišićev standardan odgovor na svako moguće pitanje. A valjda mu taj posao ne bi bio naporan kao dosadašnji, na kojima uglavnom sjedi i šuti. Naravno, samo do pauze za ručak - kada se redovito izgubi na svoj uobičajeni popodnevni počinak.

Težak je križ današnjih političara.

Vaša reakcija na temu