Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tonći Blažević o prva dva mjeseca Andre Krstulovića Opare na čelu Splita: 'Požar je zaustavio novu administraciju u svojim planovima'

Tonći Blažević o prva dva mjeseca Andre Krstulovića Opare na čelu Splita: 'Požar je zaustavio novu administraciju u svojim planovima'

HSLS će tražiti ponovno oživljavanje projekta uređenja Istočne obale

HSLS-ovac Tonći Blažević, koalicijski partner HDZ-a u Gradskom vijeću, odgovorio nam je na pitanja oko prvih poteza splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare u nešto više od dva mjeseca mandata.

- Andro Krstulović Opara u svom početku vođenja gradske administracije pokazao je pozitivan odmak od onog što smo imali sa zadnjim gradonačelnikom. Pošteno kazano, to i nije bilo teško. Požar koji nam se dogodio 17. srpnja poprilično je zaustavio novu administraciju u svojim planovima i to je jedan od razloga što ćemo proračun za ovu godinu usvajati početkom rujna. Koliko god svi mi građani Splita, vođeni i svojim temperamentom, željeli da 'nova metla' počine brzo mesti, promjene ne idu preko noći. Mali, sitni koraci, kojima smo svi bili i svjedoci u prethodna dva mjeseca jesu nagovještaj boljeg upravljanja Splitom. Sljedećih godinu dana zorno će pokazati idemo li naprijed i je li nova administracija kojoj i HSLS pripada shvatila što građankama i građanima treba i naučila na pogreškama, ne samo slučajnim, prethodnika. Bude li smjer pozitivan mnoge će zaboljeti jer su se navikli na razne načine dobivati sitne i krupne pogodnosti. Time se direktno rugalo svakom poreznom obvezniku u Splitu koji svoje obveze na vrijeme izvršava.

Je li se proračun trebao donijeti ranije s obzirom i na predizborna obećanja svih kandidata da će se na prvoj sjednici odlučivati o najvažnijem gradskom dokumentu? 

- Predizborne želje su jedno a stvarnost drugo. Nema 'genija' koji u startu sve razumiju i sve znaju i sa svime su upoznati. Oni koji se tako ponašaju vode u propast. Ne budimo naivni; kao što ima puno pozitivnih ljudi u Banovini isto tako ima onih kojima je najvažniji njihov mali interes (možda i veliki?!) i njihova pozicija. Vlast koja želi dobro ljudima u Splitu treba koliko-toliko vremena za sve sagledati. Ovako gledajući prihvaćamo odmak od mjesec dana za prijedlog proračuna u tekućoj godini.

Kakav proračun očekujete? Hoćete li ga podržati i ako ne ispuni sva Vaša očekivanja s obzirom da Split još nema proračun?

- Ono što zagovara  HSLS Split je poznato. Dovršetak strateških gradskih cesta: Vukovarske, Bračke, Zagorskog puta i Manđerove do Vukovarske. Projekti koji će pomoći da grad 'prodiše' te će osloboditi mnogo kvadrata za investicije. Grad svojom politikom itekako može utjecati na ono što želi vidjeti na tim novim prostorima. Dovršenje tih pravaca po nama je jednako važno kao i most Split-Kaštela. Naš projekt je i snažan iskorak u uređenju drugih pluća Splita tj. parka zvanog Turska kula. Svima je jasno što bi značilo u taj prostor dovesti ljude 20 sati dnevno. Također, HSLS će tražiti ponovno oživljavanje projekta uređenja Istočne obale. Ulaganje u obrazovanje kroz povećanje sredstava prema školama će svatko podržati. U svakom mandatu smo izborili dodatna sredstva za nabavu knjiga školama i gradskoj knjižnici. Spremni smo podržati proračun za ovu godinu u kojem će biti bar naznaka onog smjera koji bi podržao svaki pozitivni stanovnik Splita. Proračun za 2018. godinu svima nama zorno će pokazati kojim putem kreće naša administracija. Uz to, komunalni nered koji je nastao zbog očajne politike bivše gradske vlasti jer nije pravilno reagirala na turistički procvat Splita, veliki je ispit za vodeće ljude Splita. Pravila treba preispitati, nakon toga svima jednako. To je ispravan put. Očekujemo i analizu, a nakon toga promjene u radu gradskih komunalnih poduzeća kao i promjene u podjeli tzv. 'komunalnog kolača'. Pod tim ne mislimo samo na kozmetičke izmjene vodećeg kadra. Split se zakopao u pravila postavljena 90-ih. Smiješno i žalosno za ovaj grad u kojem se svi dičimo našom brzinom i temperamentom. Ulijenili smo se u promišljanju razvoja našeg grada i zato sve potrebne hitne poteze treba pratiti priprema viđenja budućnosti svih nas u sljedećih 20-30 godina. 

Kako vidite najavu suradnje Andre Krstulovića Opare s Milanom Bandićem i dosadašnje druženje dvaju gradonačelnika?

- Sve što je dobro za građanke i građane mi ćemo podržati.

Vaša reakcija na temu