Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Torcidina poruka podsjetila na rujan 1990., kada je na Poljudu zapaljena jugoslavenska zastava

Torcidina poruka podsjetila na rujan 1990., kada je na Poljudu zapaljena jugoslavenska zastava

Navijači su na današnjoj utakmici poručili da su srušili Jugoslaviju

Torcida je u nedjelju na prijateljskoj utakmica Hajduka i Splita na ogradi postavila poruku 'Srušili smo Jugoslaviju, srušit ćemo i vas'.

 

Odmah je asocijacija pala na prekinuti derbi Hajduka i Partizana, igran 26. rujna 1990. godine, kada su navijači sa sjeverne tribine upali u 73. minuti u teren, rastjerali igrače i zapalili jugoslavensku zastavu.

Pročitajte kako je sociolog Dražen Lalić kronološki zabilježio taj događaj u knjizi 'Torcida: Pogled iznutra'.

19.25 sati: Sredina drugog poluvremena. Torcida pali četiri bengalke, dvije na sjeveroistoku i dvije na sjeverozapadu, pjevajući 'Ja te volim, Hajduče'. Upravo tada Partizan postiže drugi gol, što se moglo i očekivati s obzirom na izuzetno lošu igru Hajduka. Svi oko mene šute, a onda sjeverozapad počinje: 'Idemo na teren'. Kao po komandi, sa sjeveroistočne strane prvo upada desetak momaka (netko kraj mene tvrdi da su iz Rogoznice), a za njima nekoliko stotina torcidaša. Malobrojni policajci ih ni ne pokušavaju spriječiti.

Torcida juriša prema centru terena, a igrači i suci bježe prema svlačionici. Oni u prvim redovima pokušavaju dohvatiti suca (pitam se zašto, korektno je sudio), ali u posljednji se trenutak postavlja pred njih maser Hajduka. Igrači i suci konačno nalaze zaklon u službenim prostorijama. Svi oko mene u transu skandiraju 'Hrvatska liga', a znatan dio stadiona to prihvaća. Sve više torcidaša preskače sa sjevera na atletsku stazu. Neki trče po njoj noseći u ruci aktivirane žute dimne kutije.

19.30 sati: Nekoliko igrača Hajduka dolazi pred sjever, očito pokušavajući privoljeti navijače da se vrate na tribinu kako bi se utakmica ipak nastavila. Sa svih strana odjekuju zvižduci. Sjever skandira 'Nemojte izaći', a potom pjeva 'A sad adio'. Vidim kako se policajci i specijalci postrojavaju ispred ulaza u službene prostorije.

19.32 sati: Torcida skandira 'Odlazite, cigani', a u teren uskače još nekoliko stotina torcidaša. Na travnjaku i atletskoj stazi sada je otprilike tisuću navijača, uglavnom onih mlađih. Pažljivo gledam, ali ne vidim među njima nijednog člana vodstva. Odjednom masa počinje trčati prema južnoj tribini. Pomišljam kako najvjerojatnije nitko ne bi mogao spriječiti fizički obračun s navijačima Partizana da su, kojim slučajem, prisutni na stadionu. Torcidaši se prebacuju na jug praćeni skandiranjem 'O, Hrvatska, nezavisna država' i 'U boj za narod svoj'.

Sjeverozapad upućuje novu direktivu: 'Skinite zastavu'. Pozdravljena pljeskom većega dijela gledališta, grupa navijača skida službenu zastavu SFRJ s jarbola, pale je i tako zapaljenu ponovno dižu na jarbol. Sjever u transu pjeva ('A sad adio'), a pjesmu prihvaća i dio gledatelja na drugim tribinama. Neki navijači idu po atletskoj stazi noseći zastavu Republike Hrvatske i veliku fotografiju dr. Franje Tuđmana. Vidim kako su mnogi gledatelji već napustili tribine. Njima je nogomet očito još uvijek zanimljiviji od navijačke okupacije te igre. Jer, bjelodano je da se nakon ovoga utakmica neće nastaviti.

Vaša reakcija na temu