Foto: Ivica Čavka FOTOGALERIJA: Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji upriličen je u Solinu pod geslom 'Obitelj izvor života i radosti'

FOTOGALERIJA: Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji upriličen je u Solinu pod geslom 'Obitelj izvor života i radosti'

Nadbiskup Barišić je posebno pozdravio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović

Središnja proslava Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji počela je u nedjelju 16. rujna u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu predprogramom koji su pripremile biskupije Splitske metropolije:

Predstavnici svake biskupije (Marija Friedrich i Igor sa četiri sina iz Šibenske biskupije, Katja i Kruno Cukrov sa četvero djece iz Hvarske biskupije, dr. Matko Bupić iz Dubrovačke biskupije te Dario Brkanović i Neda Radojičić-Petrić iz Kotorske biskupije) pod vodstvom svojih pročelnika obiteljskih ureda obradili su pojedinu obiteljsku temu kroz meditaciju, pjesmu i molitvu. Pročitana su četiri odlomka iz Svetoga pisma te iznijeta osobna promišljanja o obitelji o temama 'Obitelj - iz Božjeg izvora', 'Obitelj – izvor života', 'Obitelj – izvor svetosti', 'Obitelj – izvor radosti'. Program je pripremio don Ante Mateljan, a moderirala ga je Kristina Bitanga. Pjevanje je predvodio 'Papa-band' iz Solina, koji je otpjevao i himnu Susreta 'Kristu vjerni zauvijek'. Tekst za himnu napisali su: Bruno Kozina, Krešimir Miletić, Verica Kraš Villa, Petar-Krešimir Hodžić, a uglazbio ju je Bruno Kozina.

U Domu kulture Zvonimir u Solinu organiziran je Press Centar za novinare, na Gospinu Otoku postavljeni su donacijski štandovi a sva prikupljena sredstva od suvenira idu u fond za nabavu endoskopskog stupa - za operacije djece u Klinici za dječju kirurgiju KBC Split.

Pozdravivši stupove i budućnost društva i Crkve – očeve i majke, djecu i mlade, djedove i bake, nadbiskup Barišić je posebno pozdravio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović; potpredsjednika Vlade i ministra obrane gospodina Damira Krstičevića; izaslanika predsjednika Sabora – gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu, izaslanika Predsjednika Vlade – splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana; gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića; načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske generala Mirka Šundova kao i generala Mladena Fuzula, a osobit pozdrav i zahvalnost uputio je hrvatskim vojnicima koji brinu da Susret obitelji prođe u najboljem redu.

Nadbiskup Barišić uputio je pozdrav hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, nazočnim ministrima i zastupnicima u Saboru, gradonačelnicima i načelnicima, predstavnicima policije, zdravstva, školstva, Sveučilišta, znanosti, kulture kao i članovima civilnih i crkvenih udruga i pokreta. Pozdravio je nazočnu braću biskupe, tajnika Apostolske nuncijature u Zagrebu, svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove, sjemeništarce i kandidatice. Poseban pozdrav uputio je volonterima, njima oko 120, članovima zbora, izvođačima, sudionicima i svima koji su pridonijeli ljepoti i sigurnosti slavlja. Pozdravio je i sve one koji prate misu putem Hrvatske radio televizije i Hrvatskoga katoličkog radija, a osobito starije, bolesne i nemoćne. 

- Na Gospinu smo Otoku. Majka Marija je prostrla ovaj divni zeleni stolnjak, Krist nas poziva na svoju gozbu ljubavi kako bismo nadahnuti Duhom Svetim proslavili Milosrdnog Oca. Saberimo se i započnimo ovo sveto slavlje - zaključio je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje.

- Završavajući ovo slavlje našeg trećeg susreta, dođe mi ponoviti Petrove riječi s Gore Preobraženja: 'Lijepo nam je ovdje biti'. Lijepo je slušati žubor rijeke Jadro, koja simbolizira naš hrvatski Jordan i naše Jadransko more koje svojom plavom bojom umiva bijelo kamenje, oblivenom crvenom krvlju tolikih mučenika ove nadbiskupije i čitave Domovine. Lijepo nam je i osjećamo se kod kuće s vama, drage i poštovane obitelji iz bliza i izdaleka, iz Domovine i iz inozemstva. Jer, vi ste 'pravi izvor života i razlog naše radosti' kako piše na logotipu ovoga susreta - kazao je zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić.

Euharistijsko slavlje završilo je hrvatskom himnom 'Lijepa naša' i pjesmom 'Zdravo, Djevo' u izvedbi Velikoga mješovitog zbora pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, uz pratnju splitskoga Brass quinteta te orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića. U zrak su pušteni baloni s hrvatskom, vatikanskom i zastavom Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. U tijeku slavlja brojni volonteri hodočasnicima su dijelili vodu, Liturgijski vodič kroz slavlje, kape i ostale uspomene na taj veličanstveni događaj.

Nakon središnje mise na Gospinom Otoku u Solinu organizirano je druženje svih sudionika uz hranu i koncert duhovne glazbe. Na koncertu su nastupili: Marija Husar Rimac, Klapa HRM Sv. Juraj, duhovno-glazbeni sastavi: Emanuel, Rim, Abba i zbor Mihovil. Susretu obitelji svoj neprocjenjivi obol dala je i Hrvatska vojska. Vojnici su se rado odazvali u pripremi i podijeli ručka hodočasnicima. Time je završen Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je domaćin bila Splitsko-makarska nadbiskupija. Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, kako je danas najavljeno, bit će 2021. godine u Ludbregu, u Varaždinskoj biskupiji.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare