Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Trošimo samo dvije litre maslinovog ulja 'po glavi' godišnje, dok je prosjek u Europskoj uniji čak 12

Trošimo samo dvije litre maslinovog ulja 'po glavi' godišnje, dok je prosjek u Europskoj uniji čak 12

Ova sezona je po urodu 30 posto lošija od odlične berbe 2013./2014. - rekao je Lordan Ljubenkov

Za 18. Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara 'Noćnjak' koja će se održati u Bluesun hotelu Elaphusa u Bolu na Braču pristiglo je 398 uzoraka. Organizator Zadružni savez Dalmacije u sklopu Noćnjaka 2016. ove godine nudi i dodatnu zanimljivost, prvi stručni skup o ljekovitom bilju, a tema je smilje.

Inače, za punoljetnost manifestacije otvorena maslinova ulja (235) stigla su iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije, dok su pakovine ovog vrijednog proizvoda (81) pristigle iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Čak 80 produkata, kako je rekao predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Želimir Bašić, nevjerojatne inovativnosti je napravljeno od masline, od kruha, sira, čokolade s maslinom za koju je zaslužan Biškić, kolači, melemi...

Prema riječima prvog čovjeka Saveza, Lordana Ljubenkova, ova sezona je po urodu 30 posto lošija od odlične berbe 2013./2014., a kvalitetom ulja dobra.

Predsjednica ocjenjivačkog suda Sandra Petričević kazala je da su ulja izrazite gorčine i pikantnosti, da je bila kvalitetna godina i da se 'imamo čime pohvaliti'.

Za manje gorčine, savjet Dalmatincima, ne smije se ići u raniju berbu. 

Ljubenkov je pak prezentirao i interesantne brojke o maslinama i ulju.

U Hrvatskoj, primjerice, danas postoji oko 5,5 milijuna stabala maslina (usporedbe radi, samo Dalmacija je u 18. stoljeću brojala između 20 i 30 milijuna), pod maslinicima je 0,5 posto ukupnih poljoprivrednih površina dok se maslinarstvom bavi 45.000 domaćinstava.

Uvozimo oko 2500 tona ulja u vrijednosti oko 7,3 milijuna eura, dok izvozimo 130 tona, odnosno oko milijun eura i to najviše u Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Austriju i Srbiju.

- Nedostaje nam 20 posto količina ulja za našu sadašnju potrošnju, trošimo godišnje samo dvije litre ulja 'po glavi' dok je prosjek u Europskoj uniji 12 litara i moramo razvijati ulja iznimne kvalitete iz ekoloških maslinika s posebnom ambalažom što opravdava višu cijenu i educira kupca s estetikom - zaključak je iznio Ljubenkov.

Na koncu pobrojimo i osobna i kolektivna priznanja 'Noćnjak 2016': Priznanje 'Pavle Bakarić' za životno djelo u maslinarstvu: dr.sc. Mirella Žanetić, Split, Priznanje 'Branko Škarica' za životno djelo u uljarstvu: Josip Mladinić, Split, Međunarodno priznanje 'Cavaliere Olio d'Oliva': Ivica Stančić, Selca, Priznanje 'Joško Niskota' uzornim maslinarima: Zdravko Karmelić, Bol, Vojmir Cvitanić, Bol i Edo Majić, Supetar, Priznanje uljarskoj zadruzi za 2015. godinu: Poljoprivredna zadruga Postira, Zlatno pero Noćnjaka: Mreža TV Split i Zlatna amfora Noćnjaka: Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku.

Vaša reakcija na temu