Foto: Joško Šupić KOTARSKI UPITNIK Zvonimir Vidović: Ako realiziramo sve što smo zacrtali, Trstenik će biti za život najljepši dio Splita!

KOTARSKI UPITNIK Zvonimir Vidović: Ako realiziramo sve što smo zacrtali, Trstenik će biti za život najljepši dio Splita!

Čelnik kotara gostuje u serijalu u kojem predstavljamo splitske kvartove

Ime i prezime: Zvonimir Vidović

Stranka: HDZ

Predsjednik kotara od: 18.11.2016., koalicija s udrugom Kvart

Dan kotara: 24. lipnja, sveti Ivan Krstitelj

Ostali značajni datumi: Obilježavanje Dana državnosti polaganjem vijenca uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima koji su živjeli u našem kotaru.

Razvoj kotara u par rečenica: Arhitektonska rješenja poznatih splitskih i europskih arhitekata Dinka Kovačića u suradnji s kolegom Mihailom Zorićem i Ivom Radićem. Kotar se postepeno razvija od njegovih početaka 70-ih godine prošlog stoljeća. Prometnice, parkovi, školska sportska dvorana, vrtići, bolnica Križine, razne privatne poliklinike, uskoro se otvara proizvodnja kraft pive u ulici Dinka Šimunovića itd.

Proračun kotara: 143.266,00 kn

Kako se troše ta sredstava: Po zadanim parametrima koje je Grad Split odredio, 80 posto u manje komunalne zahvate, a ostatak pomažemo raznim udrugama, socijalnim slučajevima, proslavu dana kotara i ostalih manifestacija.

Adresa: B. Papandopula 1

Broj stanovnika u kotaru: 7200 po popisu iz 2010.

Vrtići: DV Ružmarin (grupacija Svit Mediterana), DV Princeza, waldorfski DV Iskrica

Parkovi i nasadi: Vrlo dobra suradnja iako bi trebali biti ažurniji 

Čistoća: Odlična suradnja 

Ostale gradske službe: Nažalost, nismo zadovoljni s ostalim gradskim službama unutar Banovine, spora je i komplicirana administracija, godinu dana treba samo da saznate tko je i za što nadležan. Nadamo se da će novim preustrojem doći do efikasnosti i ubrzanju rješavanja postojećih problema.

Problemi kotara: Najveći su problemi kotara vezani uz neriješene imovinsko-pravne poslove gdje svaka priča o ozbiljnim projektima staje.

- sportsko igralište u Ulici Šime Ljubića, pokrenut proces rješavanja vlasništva 2014. g.

- dječji parkić s južne strane crkve sv. Ivana Krstitelja zajedno s šetnicom  koja bi omogućila djeci slobodno i sigurno kretanje od sjevernog djela ulice B. Papandopula prema školi

- jaslice za DV Ruzmarin

- parkirališna mjesta 

- put prema žnjanskom platou koji naprasito srušen 90-ih godina kada dolazi do devastacije južne strane kotara Trstenika (to je linija prema moru koja je zacrtana u GUP-u i čak je i prisutna u pobjedničkom projektu Ante Kuzmanića - rješenja žnjanskog platoa)

Poseban interes iskazuju građani za pitanje koje se često pojavljuje u medijima, a to su:

- sportsko igralište u Ulici B. Papandopula zajedno s zelenom površinom iza njega, koja spada u rijetku preostalu rekreativnu zonu unutar grada tražena je njena prenamjena u stambeno-poslovnu zonu

- isto tako sa sjeverne strane Ulice D. Šimunovića gdje se također traži prenamjena GUP-a za privatnog investitora

Na čelu kotara napravio: Ne bih sve pohvale, ako ih ima, prepisao sebi nego svim vijećnicima jer većina odluka je donesene jednoglasno.

Nažalost ljudi zapažaju samo komunalne zahvate, pa krenimo redom:

- cageball igralište ispred zgrade kotara

- postavljanje kamenih klupica koje su nedostajale na suhozidima u cijelom kotaru

- postavljanje rukohvata kroz cijeli kotar, koji su započeli naši prethodnici

- park-zona za pse, subvencionirana od strane Kotara

- projekt 4 fontane koje su sagrađene od početka kvarta, a nikad nisu stavljene u funkciju, kojima ćemo omogućiti djeci da se imaju gdje napiti vode nakon igre u ulici. Ovu inicijativu i ideju je pokrenuo  dječak iz Ulice D. Šimunovića Matej Maroš 

Najponosniji na učinjeno: Najviše sam ponosan što smo u mnogo navrata omogućili da kroz razne manifestacije i natjecanja vratimo djecu na ulicu, a ne da stoje ispred TV, PS i raznih gadgeta.

Žao mi je što nisam učinio: Posebno sam vezan za sportsko igralište u Ulici Šime Ljubića gdje smo danima moja ekipa iz kvarta i ja svakoga dana igrali na balun i košarku, i to mi je najžalosnije što nisam u ovom mandatu uspio riješiti.

Poznati u kotaru: U našem kotaru živi puno poznatih osoba, od umjetnika, sportaša, znanstvenika, profesora, doktora, poduzetnika itd. Prvo bih spomenuo legende Hajduka Željka Borovčića Kurira (najstariji živući prvotimac Hajduka) i Peru Nadovezu (top 5 strijelaca Hajduka svih vremena), zatim rektora Šimu Anđelinovića, bivše saborske zastupnike Duju Marasovića i Živka Nenadića, prof. Vinka Bajrovića, književnika Veseljka Vidovića, akademskog slikara Željka Bubala, od estrade Severina, M.P. Thompson, Meri Cetinić, Petar Grašo, Duško Kuliš, rukometaš Ivano Balić i mnogi drugi. Neka ne zamjere oni koje nisam naveo.

Tvrtke u kotaru: Škola stranih jezika Telefax & COO Trstenik, Novi dani d.o.o. Split, Konzalting d.o.o. Split

Najpopularniji kafić: Svaki je popularan

Parkirališta: Nedovoljan broj 

Projekti: Sportsko igralište u Ulici Šime Ljubića koje sam već spomenuo, dječji parkić južno od crkve.

Neasfaltirane površine: Sjeverna strana Ulice B. Papandopula koja graniči s Poljičkom cestom, južna i sjeverna strana Ulice D. Šimunovića koja graniče s ulicama Šime Ljubića i Moliških Hrvata.

Prilagođenost invalidima: Solidna, treba napraviti još pristupa nogostupima i važnijim objektima u kvartu

Promjena naziva ulicama: Ne

Kotar sutra: Ako realiziramo sve što smo zacrtali, bit ćemo najljepši kotar za život u Splitu

Komunikacija s Banovinom: Komunikacija dobra, realizacija loša

Cijena kvadrata stana: 1800 €/m2 za neuređeni stan, za obnovljeni 2200 €/m2, novogradnja 3000-3500 €/m2

Zašto biste kupili stan u kvartu: Sigurnost djece, dobra prometna povezanost, blizina mora

Površina predviđena za ljubimce: Ima ih dovoljno

Sportski tereni i dječja igrališta: Najveći problemi kotara

Najljepši dio kvarta: Mali parkić na vrhu Ulice D. Šimunovića

Sudjeluju li stanovnici u uređivanju kvarta: Uvijek 

Gdje se skuplja 'ekipa sa zidića': Tamo di je najbliže samoposluga

Sportski klubovi u kvartu: BK Marjan

Izbacili bi iz kvarta: Ne bih ništa izbacivao

Sigurnost u kvartu: Sve bolja i bolja, odlična suradnja s kontakt policajcem g. Rosom

Manifestacija u kotaru: Tradicionalna druženja građana za božićne blagdane uz fritule i kuhano vino. Već treću godinu djeca u suradnji s udrugom Zajedno izrađuju ukrase za Božić i kite vanjsku jelku, dok smo ove godine imali i jaslice na otvorenom u izvedbi 'našeg čovika' iz kvarta Ljubomira Čaglja

- Sportsko rekreativne aktivnosti za djecu - turnir stolnog tenisa, badmintona i starih dalmatinskih igara

- U suradnji s udrugom Animi 2015. organizirali smo sportsko-zabavnu manifestaciju 'Svjetsko prvenstvo u atletici između kvartova' gdje je kotar Trstenik osvojio i najviše zlatnih medalja 

- Promičemo sport, rekreaciju, aktivni stil življenja i druženje među građanima i djecom (Turnir koji predstavnici udruge 'Za Trstenik' organiziraju u cageballu za dane kotara te već petu godinu  i 'Memorijalni turnir Ivice i Nikole Stipinovića', Tradicionalni balotaški turnir muško-ženskih parova 'Branko Mitrović')

U suradnji s Kineziološkim fakultetom Split i kotarskim udrugama Zajedno i Animi, kotar Trstenik je sudjelovao u organizaciji međunarodnog projekta www.streetmotions.eu - promocije starih dalmatinskih igara koji je sufinanciran i Europskog ERASMUS + Sport programa

- Pomažemo kvartovskim udrugama Zajedno i Za Trstenik koje organiziraju razne sportsko-edukativne aktivnosti za građane kotara

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare