Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TU JE TVOJ DOM: Županija daje milijune za povratak 300 obitelji u ruralna područja

TU JE TVOJ DOM: Županija daje milijune za povratak 300 obitelji u ruralna područja

Splitsko-dalmatinski župan predstavio je demografski projekt

Župan Blaženko Boban danas je predstavio novi poticajno demografski projekt 'Tu je tvoj dom' kojem je cilj stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja zbog demografske obnove, povećavanja broja stanovništva i ravnomjernog gospodarskog razvoja Splitsko dalmatinske županije.

Poticajne demografske mjere mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i obnovu objekata za sada iznose 4 milijuna kuna. Na području Splitsko-dalmatinske županije je više od 200 naselja, 32 grada i općine raspoređene u 5 kategorija prema indeksu razvijenosti i s 4 kategorije prema broju djece obuhvaćene su ovim programom sufinanciranja.

Financira se kupnja građevinskog zemljišta, troškovi stručnog nadzora, izrada projektno- tehničke dokumentacije, kupnja kuće ili stana za stanovanje, kao i izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija neuseljivih i neuvjetnih kuća za stanovanje.

- Svjedoci smo da u ruralnom dijelu naše županije ljudi iseljavaju, ne samo van Hrvatske nego i u urbane sredine unutar Hrvatske. Kroz niz mjera koje smo do sada imali, kao krovnu mjeru predstavljamo ovu današnju. Županiju smo podijelili po naseljima, gdje smo secirali svako naselje na području naše županije temeljem indeksa razvijenosti, temeljem demografskih pokazatelja što je bio temelj za klasifikaciju kategorija koje smo uvrstili u ovaj program. Javni poziv za ovaj program izići će sutra, a interes za ovaj program već je izuzetno velik. U ovom trenutku osigurali smo 4 milijuna kuna, a krajnji cilj nam je da u periodu od tri godine vratimo ili ostavimo gotovo 300 obitelji na područjima na koja se ovaj poticajni program odnosi. Želja nam je da ova mjera bude poticaj i svim lokalnim zajednicama s područja naše županije. Neke od njih već su izrazile interes sudjelovanja u ovim programima kroz dio svojih vlastitih proračuna - rekao je Boban

Vrijednost pojedinačnih potpora je od 40.000 do 120.000 kuna bespovratnih sredstava namijenjenih obiteljima. Na natječaj se mogu prijaviti supružnici ili samohrani roditelji do 45 godina, obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje nigdje u Hrvatskoj i obitelji koje žele izgraditi svoj dom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u mjestima određenog indeksa razvijenosti.


Vaša reakcija na temu