Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Turizam treba biti nadstranačka tema: 'A koje bi tek rezultate postigli da radimo planski...'

Turizam treba biti nadstranačka tema: 'A koje bi tek rezultate postigli da radimo planski...'

Gotovo dva i pol sata trajala je panel diskusija u hotelu Park koju je organizirao HDZ

Nakon okruglog stola na temu 'Turistički razvitak grada Splita - Split može i mora bolje', koji je uz splitski HDZ organizirao i Nacionalni odbor za turizam najveće oporbene stranke zaključilo se kako je turizam okosnica razvoja, te kao takav veliki potencijal za pokretanje ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta. Zatim kako se donošenje 'strukturnih' zakona hitno u 'srcu sezone', bez sektorskih konzultacija i mišljenja struke, na najizravniji način negativno odražava na kvalitetu turističke usluge, kao i na financijski dio poslovanja. Na koncu i da Split treba organiziran pristup upravljanju, potrebna je strategija razvitka turizma, operativni centar za poticanje poduzetnika u turizmu, kao i stavljanje u funkciju Zapadnu obalu.

Na gotovo dvoipolsatnoj panel diskusiji u hotelu Park sudjelovali su Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a kao domaćin, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, predsjednik Odbora za turizam HDZ-a Gari Capelli, predsjednik Pododbora za turizam splitskog HDZ-a i predsjednik zajednice poduzetnika županijskog HDZ-a Tonči Glavina, te tajnica Odbora za turizam HDZ-a i vanjska članica saborskog Odbora za turizam Dijana Katica i direktorica Turističke zajednice Mali Lošinj Đurđica Šimić.

- Iako ovaj okrugli stol organiziramo kao politička stranka, nije nam cilj politizirati o temi turizma. Svjesni smo koliko je turizam važan i specifičan, poglavito zbog svoje povezanosti i umreženosti sa svim drugim sektorima. Zato za nas turizam treba biti nadstranačka tema, u kojoj svi trebamo sudjelovati i u kojem ćemo stvoriti takvo ozračje koje će omogućiti pronalazak optimalnih rješenja i modela koji će unaprijediti daljnji razvoj turizma u našem gradu, jer na tom polju naš Split može i mora bolje Zato smo danas i pozvali ljude iz struke daju svoje ocjene stanja, ali ne samo ocjene već i prijedloge i koji će u budućnosti davati svoj doprinos i uvažavati sve što struka govori. Ako smo došli do postojeće razine rasta u turizmu neplanski i stihijski, možete samo zamisliti dokle bi se došlo da se razvitkom turizma upravlja strateški i stručno - kazao je Škorić.

U raspravu su se uključili pojedinci iz publike, kao i turistički vodiči ističući niz problema, o čemu su i pisali ministru turizma Darku Lorencinu, a jedno od pitanja je i zašto je zaštita određenih lokaliteta diskrecijsko pravo ministra.

Gradski vijećnik iz redova HDZ-a Hrvoje Marušić istaknuo je 'nerazumnu' odluku gradonačelnika Ive Baldasara da se brodovi ne smiju vezati na Zapadnoj obali.

- Dozvolio je jedva bočno pristajanje, što nema veze sa zdravom logikom. Nije mi jasno da Baldasar to radi, a da turistička zajednica ne reagira - iznio je Marušić.

U publici su došli čuti što se ima reći iako smatraju da je riječ o političko - stranačkom skupu, bivši čelnik Turističke zajednice Split Vedran Matošić i sadašnja direktorica Alijana Vukšić.

- Napravili smo turističku strategiju 2005. godine i do 2015. godine ostvarili sve zacrtane ciljeve. Tada je gradonačelnik bio, možda se mlađi i ne sjećaju, Zvonimir Puljić. Veliki gospodin koji je Ružicu Mikačić (novinarka Slobodne Dalmacije koja prati sektor turizma, op.a.) postavio za predsjednicu gradske Turističke zajednice Splita. Uz dužno poštovanje, Split nije Mali Lošinj, on je jedan od europskih gradova. Vodeći smo u međunarodnom postotku povećanja noćenja, šampioni turizma, sve nagrade koje su postojale smo osvojili - odgovorio je Matošić.

Naglasio je kako se moraju raditi kongresni centri, te da ne može vjerovati da se još vodi rasprava je li na Istočnoj obali potreban ili ne.

- Sreća što je Blaževski iz Lučke uprave to zacrtao na mjestu Dalmacijavina. Zaista je to velika sreća jer to otvara velike mogućnosti za Split - zaključio je.

Na koncu je Capelli naveo da mu je drago da se otvorila rasprava o turizmu, što i jest bio cilj okruglog stola:

- Dajte se skupa, ujedinite se na svim razinama i bit ćete vodilja u turizmu. Istra je čista sezonalnost, a Split može što nitko ne može, počevši od zdravstvenog turizma - poruka je Capellija.

Vaša reakcija na temu