Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TUŽNA OBLJETNICA: Obilježava se 28 godina od smrti Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata

TUŽNA OBLJETNICA: Obilježava se 28 godina od smrti Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata

Poginuo je na Krvavi Uskrs, 31. ožujka 1991. godine na Plitvicama

Uskoro će se obilježiti 28 obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika, Josipa Jovića. Tada 22-godišnji policajac iz Aržana kod Imotskog izgubio je život na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine u sukobu hrvatskih policijskih snaga sa srpskim pobunjenicima.

Na područje Mukinja 28. ožujka 1991. godine stigla je skupina milicajaca Milana Martića iz Knina s ciljem onemogućavanja prosvjeda djelatnika poduzeća 'Plitvice' protiv pripajanja tog područja tzv. SAO Krajini. Na koranskom mostu bile su istaknuta zastave SAO krajine i Jugoslavije, a odbor srpske demokratske stranke u Titovoj Korenici 29. ožujka 1991. godine donio je odluku o promjeni strukture zaposlenih u Nacionalnom parku Plitvice i time su čuvarsku službu preuzeli ljudi iz Knina.

Predstavnici mjesnih zajednica slunjske općine sastankom u Drežnik Gradu zaključili su da hrvatska Vlada ne poduzima ništa protiv nelegalne pretvorbe poduzeća 'Plitvice' i tražena je akcija legitimnih organa Republike Hrvatske.

Policijske uprave Karlovac i Gospić su 31. ožujka 1991. godine u ranim jutarnjim satima uputile dio svojih snaga na Plitvice sa svrhom uspostavljanja javnog reda i mira na tom području, na kojem su naišle na veliki broj barikada s kojih su srpski teroristi otvarali vatru na sva vozila koja su se tamo zatekla.

Josipa Jovića pogodio je rafal kod zgrade pošte, pancirka je bila probijena i brzo je prenesen do vozila hitne pomoći, ali je preminuo na putu do helikoptera.

Poslije nekoliko sati borbe pobunjeni četnici su prestali pružati otpor i predali su se. Prema službenim policijskim zapisnicima tada je uhićeno 29 osoba, među kojima i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara. Oni su navodno 'slučajno' tuda prolazili jer su krenuli na sastanak u Korenicu. Kod obojice je pronađeno vatreno oružje.

Bila je to prva pobjeda hrvatskih redarstvenih snaga, a ta akcija je kasnije nazvana Krvavi Uskrs. Josip Jović ujedno je i prva žrtva Domovinskog rata.

Splitsko-dalmatinska Policijska uprava obilježit će obljetnicu u srijedu polaganjem vijenaca, misom i svečanom akademijom u Aržanu, a na sam dan pogibije 31. ožujka obljetnica će se tradicionalno obilježiti na Plitvicama.

Vaša reakcija na temu