ZADNJA VIJEST: Zdravko Mamić će prenoćiti u Sudu BiH, a odluka o izručenju bit će donesena sutra ujutro

ZADNJA VIJEST: Zdravko Mamić će prenoćiti u Sudu BiH, a odluka o izručenju bit će donesena sutra ujutro

Međunarodnu potjernicu za Mamićem raspisao je Županijski sud u Osijeku

Kako doznajemo od Zdravka Rajića, branitelja Zdravka Mamića, danas unatoč očekivanjima nije održano ročište na kojemu je sud BiH trebao odlučiti o izručenju Mamića Republici Hrvatskoj. Mamiću je određeno zadržavanje u Sudu BiH.

- Sutra je ročište u 9.30. Danas nije moglo biti iz tehničkih razloga jer je sud radio skraćeno zbog Bajrama. Sutra će prema mom stavu biti odbijen zahtjev za izručenjem zato što je Mamić i državljanin BiH i prema ugovoru o pružanju pomoći u kaznenim stvarima nije predviđen ovaj slučaj za izrućenje - rekao nam je Rajić.

---------------------

Ranije objavljeno:

U BIH je uhićen Zdravko Mamić. Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA potvrdila je Dalmatinskom portalu da je Zdravko Mamić lišen slobode i da će u roku od 24 sata biti predan Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Uhićen je na području Međugorja. Ured Interpola BiH primio je zahtjev RH za privođenje Zdravka Mamića, po tjeralici koju su raspisale vlasti Republike Hrvatske. Tjeralica za njim je objavljena i na stranicama MUP-a gdje se navodi kako ga traže zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Županijski sud u Osijeku osudio je Mamića na šest i pol godina zatvorske kazne, a dan uoči izricanja presude on je otišao u Međugorje. U medijima je govorio kako posjeduje uvjerenje o BiH državljanstvu na osnovu kojeg je predao zahtjev za dobijanje svih BiH dokumenata. Ako sud utvrdi da ima valjane dokumente o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj. 

Čuli smo se sa Zdravkom Rajićem, odvjetnikom Zdravka Mamića:

- Jutros sam bio s gospodinom Mamićem u Međugorju, bilo je to prije nego je uhićen. Javio mi je da je uhićen i da ga vode u Sarajevo. Očekujemo ročište na sudu na kojem će se odlučivati o zahtjevu za izručenjem, vjerojatno za sat i pol. Pretpostavljam da bi sve trebalo biti gotovo do 18 sati, ali ne znam hoće li sud odmah objaviti odluku - kazao nam je Rajić.

Smatra da nema pravne osnove za izručenje Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj, ali nešto konkretnije nije htio elaborirati prije nego vidi zahtjev za izručenje. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare