Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH/ T. Brandt U Kninu završena hodnja Središta za razvoj vođa 'Marko Babić'

U Kninu završena hodnja Središta za razvoj vođa 'Marko Babić'

'Vođe imaju obavezu odlučno voditi svoje podređene putem pobjednika'

Na Kninskoj tvrđavi polaznicima su uručene značke i diplome, a nakon zahtjevne završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina

Svečanim uručenjem nagrada i priznanja danas 22. svibnja 2024. na Kninskoj tvrđavi završila je dvodnevna hodnja polaznika 10. naraštaja Središta za razvoj vođa 'Marko Babić' od Udbine do Knina.

Predvođena zapovjednikom Središta i prvim dočasnikom, kolona je krenula do vrha Kninske tvrđave, gdje su se okupili brojni prijatelji i obitelji polaznika. Nakon dva sata od početka hodnje, zvuci zvona crkve Svete Barbare označili su dolazak polaznika 10. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa 'Marko Babić', Zapovjedništva za obuku 'Fran Krsto Frankopan' na tvrđavu i njihov uspješan završetak ove zahtjevne obuke.  

Na Kninskoj tvrđavi polaznicima su uručene značke i diplome, nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina.

Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu 'Fran Krsto Frankopan' brigadir Dražen Batrnek polaznicima obuke čestitao je na uspješnom završetku obuke kojom su potvrdili pripadnost novom naraštaju vođa u postrojbama Hrvatske vojske.

'Središte predstavlja ostvarenje vizije izgradnje vođa za novo vrijeme, sposobnih ići u korak s promjenama u sigurnosnom okružju koje se danas odvijaju. Kao što je naš vukovarski heroj Marko Babić u Domovinskom ratu pokazao nesvakidašnje vojno umijeće i borbeno u bitci za Vukovar i time nam svima postao uzor. Današnji vođe imaju obavezu stalno se prilagođavati novim okolnostima, pokazati umijeće u suočavanju s novim izazovima, ali odgovorno, odlučno i s borbenim usmjerenjem voditi svoje podređene putem pobjednika', zaključio je brigadir.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Mirko Stošić u svom govoru je rekao da se ovom obukom ostvaruje vizija razvoja časnika i dočasnika u stručne, prilagodljive i visoko motivirane vođe taktičke razine koji će biti primjer podređenima i oslonac nadređenima u različitim zadaćama.

Najboljim polaznikom 10. naraštaja proglašen je pripadnik Obavještajne pukovnije Hrvatske kopnene vojske, koji je nagrađen pištoljem HS s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Poručnica Dorothea Ložnjak, pripadnica bojne Puma rekla je da je obuka bila jako zahtjevna i intenzivna, ali uz kvalitetne instruktore i organizaciju uspješno se privela kraju. 'Na početku je bilo teško, ali sam pronašla motivaciju i krenula dalje kroz obuku', rekla je poručnica Ložnjak.  

Jedan od instruktora Središta, narednik Marko Prce, rekao nam je kako se još jednom pokazalo da je obuka iznimno zahtjevna i da je završe samo oni koji su jaki psihički i fizički. Kao jednu od težih faza obuke naveo je vodenu fazu, gdje polaznici, a i instruktori probijaju svoje granice pri niskim temperaturama vode: 'Svaka nova obuka nas podiže i poboljšava naše sposobnosti i vještine'.

Obuku završilo 28 polaznika, dosad ju završilo 512 pripadnika Hrvatske vojske

Izazovnu i vrlo zahtjevnu obuku za razvoj vođa Središta za razvoj vođa 'Marko Babić' završilo je 28 polaznika 10. naraštaja, među kojima su četiri pripadnika Slovenske vojske. Od početka održavanja obuke do danas, obuku je uspješno završilo 512 pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske.

Središte je nazvano po heroju Domovinskog rata pukovniku Marku Babiću, branitelju Vukovara. Namjena je Središta ciljanom obukom razvijati visokomotivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja, uz primjenu suvremenih standarda obuke i uvažavajući nove izazove i potrebe koje nameće suvremeno sigurnosno okruženje. Osim toga, u Središtu se njeguje i tradicija Šepurina i iskustava iz Domovinskog rata kao neiscrpnih izvora inspiracije i uzora. Poseban naglasak u obuci stavljen je na funkcioniranje vođa u otežanim uvjetima i stresnim situacijama kako bi se razvijao karakter vođe kao zapovjednika i obučavatelja. Obuka je namijenjena dočasnicima koji obnašaju dužnosti od razine vođe skupine, preko zapovjednika desetine do prvog dočasnika voda/satnije te časnicima razine zapovjednika voda, koji će potom novostečene vještine primjenjivati u postrojbama.

Na svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu bio je izaslanik zamjenika zapovjednika, načelnika stožera HKoV-a i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Mirko Stošić, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu 'Fran Krsto Frankopan' brigadir Dražen Batrnek, zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Davor-Josip Babić, zapovjednik flote Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Darko Malečić, prvi dočasnik Slovenske vojske časnički namjesnik Robert Rotar, zapovjednici i prvi dočasnici postrojbi polaznika i drugi.

Vaša reakcija na temu