Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marino Zeljković U centru Splita nakon Pridea napali 18-godišnjeg Šveđanina: Srušili su ga na pod i udarali

U centru Splita nakon Pridea napali 18-godišnjeg Šveđanina: Srušili su ga na pod i udarali

Napadnut je na autobusnom stajalištu kraj pazara

U Splitu je u noći sa subote na nedjelju u 2 sata ujutro napadnut 18-godišnji državljanin Švedske u centru grada, u Zagrebačkoj ulici na autobusnom stajalištu kraj pazara. Bio je s još nekoliko osoba kada im je prišla grupa mladića i počela ih najprije vrijeđati, a onda su njega i fizički napali. Policijska patrola nije ih zatekla na mjestu događaja. Danas mu je u policiji ponuđena i liječnička pomoć, no on je to odbio. U tijeku je potraga za napadačima.

Policija je danas s njim obavila razgovor, a vezano na cijeli slučaj javnosti se obratila i udruga Rišpet:

'U subotu je održan osmi po redu Split Pride – javno okupljanje za prava LGBT (lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba). Obavještavamo javnost da je po povratku sa Split Pridea brutalno napadnut jedan od sudionika od strane trojice muškaraca u crnim majicama. Napadači su ga srušili na pod i udarali. Ostavili su ga i pobjegli kada su naišli prolaznici. Žrtvi napada je pružena hitna medicinska pomoć. Zadobio je lakše tjelesne ozljede.

Ponovo naglašavamo učestalost napada iz mržnje na pripadnike LGBT zajednice u Splitu, kao i sve one koji se zalažu za ljudska prava LGBT osoba. Podsjećamo da je unatoč brojnim prijavama napada iz mržnje na LGBT osobe u Splitu proteklih godina, jedino riješen slučaj u kojem su šestorica muškaraca fizički napala LGBT aktivista i njegovog prijatelja u centru Splita, pri čemu je samo jedan od napadača kažnjen i to nalogom da se ispriča – a taj nalog nikada nije proveden.

Tražimo da državne institucije u što kraćem roku pronađu i adekvatno sankcioniraju sve počinitelje ovog i drugih napada iz mržnje u Splitu. Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se zalažu za ravnopravnost LGBT osoba i sudjeluju u javnim okupljanjima, moraju se osjećati sigurno u svom gradu'.

Vaša reakcija na temu