Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović U Viškom kanalu traje potraga za skipperom koji je pao s njemačke jedrilice u more

U Viškom kanalu traje potraga za skipperom koji je pao s njemačke jedrilice u more

Dojava o nesreći zaprimljena je jučer u 21.15 sati

U Viškom kanalu traje potraga za 62-godišnjim njemačkim skipperom M. H. koji je, prema prvim informacijama, jučer pao s jedrilice u more. Policija je dobila informaciju od Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Zadar o tome da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zatražila isplovljavanje policijskog plovila radi uključivanja u zajedničku akciju traganja i spašavanja. 

Jutros oko 2 sata ribarski brod je uz pratnju službenog policijskog plovila doteglio pronađenu jedrilicu 'Xarifa' koja je plovila pod zastavom Njemačke u luku Vis. Na brodu se nalazio 61-godišnji strani državljanin kojeg je pregledao liječnik i koji je nakon toga zbrinut. Akciju traganja za nestalim muškarcem rukovodi Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, a u njoj sudjeluju plovila Lučke kapetanije i policijsko plovilo. 

- Službenici Lučke kapetanije Split u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće utvrdili su da je jedrilica 'Xarifa' jučer isplovila iz šibenske gradske luke u smjeru talijanske luke Viesta, a posadu su činila dva člana, spašeni H. L. (61) i nestali skipper M. H. (62). Prema izjavi spašenog člana posade pad skippera u more navodno se dogodio netom prije upućivanja prvog poziva pogibelji, kada je nestali otišao na palubu odakle ga je u jednom trenutku jaki udar vjetra odbacio u more, nakon čega mu je član posade uspio dobaciti kolut za spašavanje s konopcem, no budući da je skippera izgubio iz vida aktivirao je uređaj 'DSC distress-call', za odašiljanje poziva pogibelji - poručili su iz ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

U potragu je uključen i zrakoplov Obalne straže tipa 'Pilatus', koji obavlja zračnu potragu područja traganja, za sada nažalost bez rezultata. Od početka potrage putem obalnih radio postaja odašilje se poruka hitnosti (PAN-PAN) prema svim plovilima u pomorskom prometu koji plove područjem traganja.

Vaša reakcija na temu