U ŽK Split predstavljen novi Zakon o javnoj nabavi: 'Najniža cijena više neće biti jedini i najvažniji kriterij za ocjenu ponuda'

U ŽK Split predstavljen novi Zakon o javnoj nabavi: 'Najniža cijena više neće biti jedini i najvažniji kriterij za ocjenu ponuda'

O važnosti teme govori i činjenica da tržište javne nabave čini oko 12% BDP-a Republike Hrvatske

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, održala je u utorak u HGK Županijskoj komori Split besplatnu konferenciju na kojoj je predstavljen novi Zakon o javnoj nabavi. Stotinjak okupljenih sudionika, predstavnika tvrtki, znanstvenih institucija te lokalne uprave i samouprave, uvodno je pozdravila direktorica Županijske komore Split, Vesna Friedl.

- Potaknuti velikim interesom svih dionika u sustavu javne nabave, poduzetnika i naručitelja, organizirali smo ovu konferenciju kako bismo ih upoznali s novostima Zakona i time im omogućili ravnopravan pristup tržištu javne nabave. Novi Zakon o javnoj nabavi je kvalitetan alat koji će učiniti javnu nabavu jednostavnijom i transparentnijom, a smanjenje administrativnog i financijskog tereta poduzetnika rezultirat će kvalitetnim i povoljnijim proizvodima i uslugama hrvatskog gospodarstva - rekla je Friedl.

O važnosti teme govori i činjenica da tržište javne nabave čini oko 12% BDP-a Republike Hrvatske, u usporedbi s Europskom unijom gdje je taj iznos oko 18%.

Friedl je istaknula da se Hrvatska gospodarska komora niz godina aktivno zalaže kako bi pomogla svojim članicama otkloniti probleme otežanog sudjelovanja u postupcima javne nabave. U tu svrhu, 2016. godine, HGK je pokrenula novu uslugu, online Katalog hrvatskih proizvoda, s ciljem povećanja udjela hrvatskih proizvoda u sustavu javne nabave, posebno malih i srednjih poduzetnika. Online Katalogom olakšava se rad i naručiteljima budući da sada mogu na jednom mjestu pronaći korisne informacije o domaćoj ponudi. Upis u Katalog je besplatan za članice HGK i trenutno broji 1870 hrvatskih proizvoda, od čega 376 proizvoda iz Splitsko-dalmatinske županije.

Novi Zakon o javnoj nabavi predstavili su Ante Loboja i Anton Tomljanović iz Uprave za politiku javne nabave pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Zakon je Hrvatski sabor usvojio 9. prosinca 2016. godine, stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a njime se implementira nova pravna stečevina Europske unije u području javne nabave.

Predavači su istaknuli da je najvažnija promjena uvođenje obveznosti primjene ekonomski najpovoljnije ponude, odnosno da najniža cijena više neće biti jedini i najvažniji kriterij za ocjenu ponuda.

Ponuditeljima, posebice malim i srednjim poduzetnicima, sudjelovanje u postupcima javne nabave olakšat će i pojeftiniti pripremu ponuda uvođenje Europske jedinstvene dokumentacije o nabavi (ESPD), odnosno potpuna informatizacija i automatizacija procedura.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta procjenjuje da će se primjenom novog Zakona postići ušteda za gospodarske subjekte od najmanje 42 mil. kuna na razini godine.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare