Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Učenici IV. gimnazije 'Marko Marulić' simulirali sjednicu Gradskog vijeća

Učenici IV. gimnazije 'Marko Marulić' simulirali sjednicu Gradskog vijeća

Gimnazijalci su postavljali pitanja o kašnjenju javnog gradskog prijevoza, Turističkoj palači, problemima vezanim za napuštene životinje...

U velikoj vijećnici splitske gradske uprave održana je simulirana sjednica Gradskog vijeća s učenicima IV. gimnazije 'Marko Marulić' koju je vodio predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković.  

Simulirana sjednica dio je projekta Planska igra 'Lokalna samouprava' kojemu je cilj poticanje mladih na aktivno djelovanje u zajednici, razbijanje snažnih predrasuda o politici i političarima, poticanje na promišljanje o potrebama i problemima svoga grada i ciljano usmjeravanje prema razinama na kojima se oni rješavaju. 

U okviru aktualnog sata učenici su, podijeljeni u tri fiktivne grupe/stranke, zamjenici splitskog gradonačelnika Aidi Batarelo postavljali pitanja o problemima vezanom za napuštene životinje i nemogućnosti njihovog zbrinjavanja, eventualnoj potrebi groblja za kućne mezimce, neredovitosti i kašnjenju javnog gradskog prijevoza kao i zastarjelim, nehigijenskim i neekološkim autobusima te privatizaciji gradskog prijevoznika; o organiziranju čišćenja gradskih ulica kako ne bi ometali promet u najprometnije sate i mogućnosti promijene termine čišćenja, planiranju sanacije ulica središnjeg dijela kotara Visoka, bitnih za njegovo funkcioniranje; o problemu knjiga/lektira koje datiraju iz bivše države i nisu pisane na standardnom književnom jeziku kojima su opskrbljene knjižnice u gradu Splitu te kašnjenju radova na Turističkoj palači i njenoj potrebitosti.

Nakon aktualnog sata, sukladno dnevnom redu, uslijedila je rasprava o izgradnji istočne obale Gradske luke, izgradnji novog splitskog kolodvora, izgradnji zatvorenih parkirališta (garaža) po kvartovima s naglaskom na uži centar grada. 

Učenici su, sudjelujući na simuliranoj sjednici, uvidjeli da nije lako donositi odluke i da ih je potrebno dobro promisliti i razraditi odgovarajuća rješenja problema.

Učenicima s izborne nastave Politike i gospodarstva ovo nije prvi put da sudjeluju u projektima vezanim za društvenu zajednicu u kojoj žive nudeći podršku i predlažući rješenja za pojedine probleme. 

Njihova mentorica, prof. Natalija Palčić, naglašava važnost rada s mladima kroz ovakve projekte koji imaju za krajnji cilj izgradnju informiranog, sposobnog i odgovornog građanina:  

- Učenje procesa javne politike, na način da i sami postaju dio tog procesa, mladima je korisno, osim za razvijanje kritičkog mišljenja, i za usvajanje i njegovanje vrednota zajedničkog dobra svih građana o kojem ovisi i kvaliteta života u nekoj društvenoj zajednici.

Bruno Stričević, predsjednik vijeća učenika IV. gimnazije 'Marko Marulić' ujedno i  tajnik vijeća učenika Splitsko-dalmatinske županije je pak rekao: 

- Ovom sjednicom smo pokazali kako nije istina kada kažu da mlade ne interesira politika i da su lijeni. Pokazali smo da smo spremni preuzeti odgovornost za provođenje promjena i jednog dana možda sjediti u gradskoj vijećnici te pomagati radu grada za dobrobit svih građana.

Vaša reakcija na temu