Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Učenici Škole likovnih umjetnosti oslikavaju klupe za Tursku kulu s prepoznatljivim djelima koja su utjecala na suvremenu kulturu

Učenici Škole likovnih umjetnosti oslikavaju klupe za Tursku kulu s prepoznatljivim djelima koja su utjecala na suvremenu kulturu

U svakoj je klupi oživljen po jedan klasik svjetske likovne umjetnosti pa su tu Keith Harring, Roy Lichtenstein, Banksy, Egon Schiele, Jackson Pollock, Piet Mondrian, Joan Miro i Vincent van Gogh

U atriju Škole likovnih umjetnosti već se tjednima intenzivno radi na oslikavanju i pripremi klupa koje će se postaviti na Tursku kulu. Sve je organizirano u suradnji sa splitskim HSLS-om koji je financirao materijal te u školu sredinom rujna dopremio osam drvenih klupa te ostali likovni materijal. Odmah se krenulo u oslikavanje, te se projekt uspješno bliži kraju, a oslikane šentade već vesele mnoge koji ovih dana navraćaju do ŠLU. Na različite načine su u projektu sudjelovali učenici svih razreda koji su pod mentorstvom Hane Letice, nastavnice slikarstva. U svakoj je klupi oživljen po jedan klasik svjetske likovne umjetnosti pa su tu Keith Harring, Roy Lichtenstein, Banksy, Egon Schiele, Jackson Pollock, Piet Mondrian, Joan Miro i Vincent van Gogh.

Prepoznatljivim djelima koja su utjecala na cjelokupnu suvremenu kulturu Škola likovnih umjetnosti dat će svoj umjetnički pečat na Turskoj kuli koju su prethodno građani Splita volonterski očistili i uredili kako bi oživjeli taj vrijedni, dugo zapušteni dio grada. Osim što će, uz estetsku funkciju, sve biti i edukativno za posjetitelje i šetače, putem oslikavanja klupa o umjetnosti pomiču osobne spoznaje i sami mladi autori, proučavajući za njih nove vrste likovnog jezika. U radu su se posebno istaknuli učenici trećeg razreda iz smjera Industrijski dizajner, te maturanti smjera Fotografije i Slikarstva.

- Prije mi Keith Harring uopće nije bio zanimljiv, a sad vidim kako i jednostavne stvari mogu biti likovno interesantne. Slao je i poruke o raznim svjetskim problemima - kaže Ita Kosović, maturantica slikarskog odsjeka, koja je radila klupu po uzoru na Harringa.

Njezina kolegica iz razreda Marija Petrović uživa slikajući klupu po poznatom austrijskom umjetniku Egonu Schieleu, a ni njoj sam Schiele nije bio prvi izbor, napravila je, naime, prije početka rada, mnogo skica za klupe po raznim autorima.

- Zaintrigirala me je ta njegova sloboda prikazivanja, ne robuje strogoj anatomiji tijela, deformira ga. Dramatičan je - primjećuje Marija.

Vaša reakcija na temu