Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Umro je Lovre Reić, legendarni splitski antifašist

Umro je Lovre Reić, legendarni splitski antifašist

Volio je da ga zovu Drug Lovre, nepokolebljiv u svojim stavovima ostao je do kraja života, a na izborima 2015. godine bio je najstariji kandidat za Hrvatski sabor

U utorak je u 97. godini umro Lovre Reić, legendarni splitski antifašistički borac. Rođen je 1920. godine, a potječe iz imućne pekarske loze Reićevih zvane Kranjac iz Varoša, koja je prije Drugog svjetskog rata u Splitu i okolici posjedovala pet vinograda, tri kuće, podrume za konje, trgovinu mješovite robe. Ponesen idejom o klasnoj jednakosti  se 1938. godine učlanio u SKOJ. U partizane odlazi 1942. u bijegu od talijanskih okupatora i postaje član Prvog srednjodalmatinskog odreda, a poslije i 1. dalmatinske brigade. Sudjelovao je u borbama diljem Hrvatske i BIH te, a preživio je i dva ranjavanja u bitkama na Neretvi i Sutjesci. Nakon rata završio je Vojnu akademiju, a u poslijeratnom razdoblju dosegao je i čin pukovnika.

- Da sam tija bit kapitalist, moga san i prije Drugog svjetskog rata. Ja sam krenija putem ljudskosti, a ne putem kapitalizma. Šta će mi to bogatstvo ako su drugi ljudi gladni i ne mogu dostojanstveno živit. A to je kapitalizam. Kakvo je to društvo? Socijalizam je društveno najpošteniji program, to su moji ideali od djetinjstva, i neću pod stare dane minjat svoje ideale. Mi smo na Svetog Duju 1941. kao prvi u Jugoslaviji dali zakletvu za borbu protiv fašizma i kapitalizma, cili život sam se borija protiv toga i borit ću se do kraja života - govorio je Reić pred izbore u listopadu 2015. godine na kojima je bio najstariji kandidat za Hrvatski sabor.

U X. izbornoj jedinici  jga je kandidirala Socijalistička radnička partija (SRP), stranka koju je osnovao s kućnim prijateljem pokojnim Stipom Šuvarom. Konkurenti su mu bila dva visoka zapovjednika iz Domovinskog rata, general Damir Krstičević (HDZ) i stožerni brigadir Ante Kotromanović (SDP). Svu trojicu povezuje bitka za Knin, Reić ga je oslobodio 1944., a Krstičević i Kotromanović 1995. godine.

Volio je da ga oslovljavaju s Drug Lovre, a nepokolebljiv u svojim stavovima ostao je do kraja života. I u poodmakloj dobi bio je vrlo vitalan i dobrog zdravlja, brinuo se o supruzi, odlazio u kupovinu, pospremao kuću, a uz Josipa Manolića bio je i jedan od najstarijih vozača u Hrvatskoj.

Lovre Reić će biti kremiran, a pogreb je u utorak u 10 sati na Lovrincu.

Vaša reakcija na temu