Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
URUČENI UGOVORI: Sedam tvrtki dobilo sredstva Sveučilišta za razvoj inovativnih projekata

URUČENI UGOVORI: Sedam tvrtki dobilo sredstva Sveučilišta za razvoj inovativnih projekata

Izravno povezivanje poduzetništva, tvrtki i Sveučilišta je ono čemu stremimo, kazao je rektor Dragan Ljutić

Rektor splitskog Sveučilišta prof.dr.sc. Dragan Ljutić je u četvrtak svečano uručio ugovore za sedam tvrtki korisnika Programa provjere inovativnog koncepta PoC7 (Proof of Concept) koji su svoje projekte prijavili kroz Ured za projekte i transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. Za sredstva je apliciralo 14 tvrtki od kojih je čak sedam izabrano za financiranje. Vrijednost ugovorenih projekata je oko 3, 4 milijuna kuna, a provode ih isključivo tvrtke, od kojih su dvije novoosnovane. 

Sredstva su dobile pametna plutača koja će omogućiti kontrolu protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama, kompozitni filtracijski sustav koji omogućava istovremeno odvijanje dviju funkcija pročišćavanje zraka i obogaćivanje zraka negativnim ionima i antioksidansima, adaptivna priprema hrane na dislociranim lokacijama, vakuumski destilator eteričnog i ljekovitog bilja, NeuroTrader - znanost optimalnog odlučivanja, unaprjeđenje tehnološkog procesa mariniranja kozica i CleaNet - izrada prototipa automatskog uređaj za čišćenje mreža s izolacijom nametnika.

 Za provedbu projekata otvoreno je 6 novih radnih mjesta, na što je rektor posebno ponosan naglašavajući da je to sinergija Sveučilišta i poduzetništva.

- Nevjerojatna je vijest da je 50 posto prijavljenih projekata prihvaćeno što je pokazatelj da  Ured za transfer tehnologija izvrsno surađuje s gospodarstvenicima te da je naše Sveučilište visoko pozicionirano kako u znanosti, tako i u inovacijama - istaknuo je rektor.

Još jednom je naglasio kako je bit Sveučilišta davanje perspektive mladim ljudima u smislu zapošljavanja, a upravo kroz ove projekte zaposlit će se šest mladih ljudi. Ovom prigodom rektor je najavio i proširenje Ureda za transfer tehnologije, kojeg je utemeljila i uspješno vodi prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, ponajprije novim upošljavanjem kako bi prerastao u centar izvrsnosti planiranja, praćena i izvođenja projekata. 

- Izravno povezivanje poduzetništva, tvrtki i Sveučilišta je ono čemu stremimo, odnosno da možemo ljudima reći kako upravo ovdje mogu sebi osigurati sve uvjete i rasti na europskoj i svjetskoj razini - najavio je Ljutić.

Inače, do sada je kroz  projekte poput ovih osigurano 8 milijuna kuna, s tim da je ove godine najviše projekata dobilo sredstva. Boško Ljubenkov, voditelj Ureda za transfer tehnologije, kontakt osoba za projekte dokazivanja inovativnog koncepta na Sveučilištu približio je o čemu se radi. Pojasnio je da su kriteriji dodjeljivanja tehnološki rizik, tržišni potencijal i inovativnost.

- Ovo su projekti u najranijoj fazi razvoja, na samom početku ideje. Možemo reći da ih pratimo od početka do kraja, a ponekad čak i usmjeriti ideju u pravom smjeru - obrazložio je jednostavno.

Detaljno je, pak, opisao kako se program provjere inovativnog koncepta provodi u okviru Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja (engl. Croatia Science & Technology Project – STP II) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Svjetskom bankom. Zadaća provedbe programa dodijeljena je HAMAG-BICRO-u.

- Ured za projekte transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu je jedan od prepoznatih centara u provedbi Programa provjere inovativnog koncepta (eng. Proof of Concept) i ima važnu ulogu u postupku prijave i provedbe projekata. Prepoznati centri, kojih je ukupno 12, ostvaruju inicijalni kontakt s natjecateljima, informiraju ih te zaprimaju prijave. Osim toga pružaju savjetodavnu podršku u procesu prijave, a ako je projekt odobren za financiranje prepoznati centri vrše monitoring i izvještavanje, te komunikaciju s HAMAG-BICRO-m koji dodjeljuje sredstva - predočio je Ljubenkov. 

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Provjera inovativnog koncepta, dodao je Ljubenkov, potrebna je kako bi se potvrdili dokazi kako su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i kako potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu.

Na kraju kao zanimljivost izdvojimo da je među prijavljenim inovacijama dobitnik i Australac Ken Medanic trenutno na dubrovačkoj adresi koji razvija hardver i softver za trgovce na burzama, baziran na biološkim podatcima otkucajima srca, temperaturi i znojenju, s ciljem smanjivanja grešaka 'brokera', a povećanja dobiti.

Za razliku od brojnih negativnih priča o hrvatskoj birokraciji, inovator rodom iz Sydneya je ustvrdio da su ih ovdje odmah prepoznali.

- Od svih država Hrvatska ima najbolji program za inovaciju! - poručio je Australac.

Vaša reakcija na temu