Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Gijevski KRAJ: Frano Ivković slavodobitnik 300. Sinjske alke!

KRAJ: Frano Ivković slavodobitnik 300. Sinjske alke!

Kolinda Grabar Kitarović dočekana je ovacijama

Frano Ivković slavodobitnik je 300. Sinjske alke, nakon što je dva puta gađao 'sridu', a jednom u dva. Evo i rezultata:

Alajčauš Ivica Filipović Grčić u jedan / druga trka u ništa / treća trka promašio - ukupno ima 1 punat

Alkar Dušan Ivandić u ništa / druga trka u 2 / treća trka u sridu - ukupno 6 punata

Alkar Ante Runje u ništa / druga trka u 1

(nakon što je pogodio 'u ništa' zamalo je u zraku pokupio alku, malo je nedostajalo za rijetko viđen potez. Publika je na za trenutak ostala u čudu, a onda se čuo uzdah s prepunih tribina...)

Alkar Petar Tomašević u 1 / druga trka u 1

Alkar Nenad Marić u ništa / druga trka u 2 / treća trka u 1 - ukupno 3 punta

Alkar Ivo Zorica u 1 / druga trka u sridu! / treća trka u 2 - ukupno ima 6 punata

Alkar Alen Filipović Grčić u 2 / druga trka u 2 / treća trka u 1 - ukupno ima 5 punata

Alkar Josip Čačija u sridu! / druga trka u 2 / treća trka u 2 - ukupno ima 7 bodoba 

Alkar Frano Ivković u sridu! / druga trka u 2 / treća trka u sridu - ukupno ima 8 bodova

Alkar Andrija Hrgović u 2 / druga trka u 2 / treća trka u sridu - ukupno ima 7 punata

Alkar Hrvoje Filipović Grčić promašio / druga trka u 1

Alkar Kristijan Bikić u 1 / druga trka u sridu! / treća trka u sridu - ukupno 7 punata

Alkar Ante Zorica u 2 / druga trka u 1 / treća trka u ništa - ukupno 3 punta

Alkar Tino Radanović u ništa / druga trka u sridu! / treća trka u 2 - ukupno 5 punata

Alkar Jure Domazet Lošo u 1 / druga trka u 1 / treća trka u 2 - ukupno 4 punta

Alkar Mario Šušnjara u sridu! / druga trka u ništa / treća trka u 1 - ukupno 4 punta

Alkar Denis Gugić pogodio je u 2 / druga trka u 2 / treća trka u 2 - ima ukupno 6 punata

16.58 - Više od 10 minuta dug, pomalo politički govor je održao vojvoda Ante Vučić, nakon čega su se još jednom čule mačkule koje označuju skori početak trke.

16.53 - Pri predstavljanju uglednika, predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović dobila je dugotrajni aplauz, a potpredsjednik Vlade Branimir Grčić uz aplauz je zaradio i poneki zvižduk. Pozdravljen je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

16.47 - Minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima, alkarima i nedavno preminulom sinjskom gradonačelniku Ivici Glavanu

16.45 - U tijeku je intoniranje hrvatske himne 'Lijepa naša'

16.20 - I Kolinda Grabar Kitarović dočekana je ovacijama, zapucale su i mačkule s gradske utvrde, Alkarska povorka ide prema dnu trkališta. Sve je spremno za početak 300. Alke.


15.58 - U Sinju je i Zdravko Mamić, koji je na ulicama dočekan kao kralj, uz povike odobravanja, doslovce mu se dobacuje 'Ave, Cezare', 'Drž' se' i slično...


15.45 - Na ulicama Sinja vladaju vike gužve, a najveća koncentracija je na izlazu iz Alkarskih dvora gdje se čeka da alkari i povorka krenu prema trkalištu.

15.25 - U tijeku je Vojvodin prijem u Alkarskim dvorima, a nakon toga će povorka ulicama Sinja krenuti prema trkalištu.

15.00 - U centru je i velik broj štandova na kojima se prodaju razni suveniri. Cijene nisu velike, a najviše se traže male replike alke.

Sreli smo i gospodina koji je inzistirao na fotografiranju s majicom: 'Moj grad, moj dom'.

14.45 - Mnogo je stvari kojima se mogu zabaviti posjetitelji danas u Sinju, a za one najmlađe su spremna tri ponija za jahanje. Cijene su pristupačne, a nema dileme kako će poniji pronaći svoje jahače...

14.45 - U parku u blizinu središta Sinja, već se polako i 'okreću' janjci i odojci. Koliko će ih biti, upitali smo ugostitelje.

- Koliko bude tribalo, na desetke predviđamo.

14.30 - Od danas prekidam medijsko eksponiranje! - kao grom iz vedra neba dočekao nas je Stipe Mikuličić iz Podstrane, poznatiji kao Stipe Legenda koji prisustvuje svim važnijim događajima pa tako nije mogao propustitu ni jubilarnu 300. Alku.

Ipak, odakle sada takva naprasna odluka, zanimalo nas je...

- Dosta je bilo, 40 godina pojavljivanja u medijima je previše. Ovo je moja konačna odluka. Počeo sam davne 1976., na oproštaju Rate Tvrdića. Neka me mlađi zamijene - kazao je Stipe i zaključio na sebi svojstven način.

- Ovo kako su me danas dočekali Sinjani, nitko nikad nije. Od jutros sam na štekatu i ne prođe niti minuta, a da me netko ne pozdravi. Svim Sinjanima želim sretan njihov dan, a mene od sada možete vidjeti samo na izvlačenju tradicionalne splitske Tobmole na blagdan Sv. Duje.


14.10 - Susreli smo i Roberta iz Australije koji je stigao u Sinj u pratnji izabranice Ljubice, inače porijeklom Hercegovke.

Robertovo lice krase brkovi, pomislili smo kako j znao za akciju u kojoj su se mnogi momci Cetinske krajine puštali brkove uoči Alke.

- Ma nije on to znao. Ispalo je tako, zapravo stigli smo ovdje na svadbu, a Robert je poželio imati na sebe nešto tradicionalno hrvatsko. Odlučio se za brkove - kazala je Ljubica i dodala:

- Nadam se kako ćemo uspjet nabavit karte za Alku, zbog toga smo i svratili do Sinja.


13.50 - Na Sinjane i posjetitelje danas će paziti organi reda iz čak sedam europskih država - Češke, Slovačke, Austrije, Francuske, Italije, Njemačke i Bosne i Hercegovine.

- Oni su raspoređeni u dalmatinskim gradovima, neki su u Splitu, neki u Makarskoj, Šibeniku, Vodicama... Sada su svi zajedno ovdje, svojevrsni odmor za njih - kazao nam je njihov domaćin Ante.

13.30 - Nakon jutarnje gužve na sinjskoj Pjaci gdje se tražilo mjesto više na štekatima i u kafićima, ljudi su se polako razišli, ali vidimo velik broj turista koji su stigli u Sinj kako bi prisustvovali 300. Alki.

Tako smo sreli peteročlanu obitelj iz Pariza, koja je na odmor stigla u Split, a u Sinj su došli zbog Alke.

- Zašto ne? Kada smo vidjeli da je ovo jubilarna 300. Alka i kolika je to tradicija ovdje, onda zaista možemo biti sretni što smo dio toga - kazala nam je mama Yasmine.


Vaša reakcija na temu