UŽIVO IZ TUČEPA Bilo je grozno, unuka me probudila i rekla: 'Baba, sve gori! Od Jadrana do planine!'

UŽIVO IZ TUČEPA Bilo je grozno, unuka me probudila i rekla: 'Baba, sve gori! Od Jadrana do planine!'

Iz hotela Neptun, Tamaris i Jadran evakuirano je više od 800 gostiju

Vatrogasci se cijelu noć i dan bore s novim šumskim požarom koji je oko 2.30 sati izbio na području zvanom Marasi između Tučepa i Makarske. Posao im je otežavala jaka bura koja se, na sreću, tijekom jutra smirila pa su gasiteljima u pomoć došli kanaderi. Vatra se brzo proširila na Donje Tučepe, zaprijetila je kućama, pa su stanovnici istočnog dijela mjesta evakuirani, isto kao i gosti iz tri tučepska hotela. Nakon što su vatrogasci uspjeli obraniti kuće i hotele stanovnici i gosti su rano ujutro vraćeni u Tučepe.

 - Bilo je užasno, što da vam kažem, stvarno kritično! Pa, što se to događa, preksinoć Podgora, noćas ovdje?! Noćas nas je to probudilo oko tri sata. Puhala je jaka bura, kao orkanska i to se nenormalno brzo proširilo. Sve u 10 minuta - ispričala nam je Mirjana iz Tučepa čiji je sin jedan od vatrogasaca koji se bore s vatrenom stihijom. 

Vatra je noćas došla i vrlo blizu kuće Nere Vitić iznad magistrale.

- Mene je moja unuka probudila, da su je zvali gosti. Rekla mi je: 'Baba, sve gori! Od Jadrana do planine.' Goste su već evakuirali. Užasno je bilo! Bilo me strašno strah. Gledam vatru kako ide prema Gornjim Tučepima. Hvala dragom Bogu da je bura malo oslabila pa da su kanaderi uspjeli doći - kazala nam je ona.

Iz hotela Neptun, Tamaris i Jadran evakuirano je više od 800 gostiju. Za razliku od njih, Sarah i Ben iz Velike Britanije koji su odsjeli na drugom kraju Tučepa tek su jutros doznali kakva se drama događala u noći.

- Mi nismo ništa znali, spavali smo cijelo vrijeme, a smješteni smo na drugom kraju mjesta. Shvatili smo što se događa tek nedavno kad smo se probudili. Zaista strašno, nismo takvo što očekivali kada smo dolazili ovdje - rekli su Britanci.

Na terenu je oko 250 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, a opožarena površina iza podneva je bila veća od 150 hektara. U pomoć im je došlo pedesetak pripadnika Oružanih snaga, a još stotinu ih je spremno doći ako bude potrebno. U Makarskoj je ministar obrane Damir Krstičević i novi splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji su došli na sastanak kriznog stožera.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare