Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Orešković: Ne podcjenjujem Split, naći ću se s gradonačelnikom i danas i sutra

Orešković: Ne podcjenjujem Split, naći ću se s gradonačelnikom i danas i sutra

Imat ćemo dovoljno vremena za popričati i čuti kako država može pomoći

15.10 - U tijeku je ručak s kolegama, rektorom, profesorima i  predstavnicima Studentskog zbora u Senatu u menzi na Medicinskom fakultetu.

Susret sa splitsko-makarskim nadbiskupom monsinjorom Marinom Barišićem te sudjelovanje na otvorenju moćnika sv. Duje su zadnji službeni pohodi.


15.05 - Nakon šetnje preko Sveučilišnog mosta, Orešković s ministrima je stigao u menzu Medicinskog fakulteta.

Susreo se s inozemnim studentima koji studiraju na Medicinskom fakultetu. Talijani, Nijemci, Irci..., a i jedan Kanađanin - Jeremy.

- Oduševljen sam! Malo smo izmijenili nekoliko šala koje su tipične za moje mjesto. Svidio mi se jako, izgleda kao čovjek širokih pogleda - podijelio je dojmove kanadski student.


Opet je reporterima i novinarima najavljen detaljni pregled, na što su blago protestirali.

- Morate biti pod stalnim nadzorom, niste u štićenoj koloni, mogli ste zamijeniti aparat. Sad će doći kolega, strpite se - objašnjava osiguranje.

Neslužbeno doznajemo i da je bilo pozivanja na odgovornost nakon transparenta u HND-u i poruke da Vlada ubija slobodu medija, pa je osjetljivost tim veća.


14.20 - Ministar Horvat i rektor Šimun Anđelinović potpisali su Sporazum o suradnji na projektu postakademskog zapošljavanja.

U tijeku je razgledavanje pomorskog simulatora pokrenutog prilikom useljenja u zgradu triju fakulteta. Mjere osiguranja na ulazu u fakultet, dodajmo, bile su temeljite. Pretres torbi novinarki i otvaranje svake kutijice.

13.40 - Čestitam Splitu koji je jedan od najboljih u turizmu - krenuo je premijer.

Naveo je, među ostalim, da su u Županiji razgovarali o EU fondovima i 800 milijuna eura na raspolaganju, o 32 neiskorištena vojna objekta i tri milijuna kvadrata na raspolaganju.

- Naći ćemo način za iskoristiti ih. Vidio sam ogromni potencijal ove županije koja radi dobar posao - rekao je Orešković.

Tu je, kaže, da vidi kako Vlada može pomoći.

Odgovarajaći na pitanja medija kazao je kako ne ignorira ni podcjenjuje Split.

- Gdje god da idem, prvo posjetim Županiju. Naći ćemo se s gradonačelnikom i danas i sutra, imat ćemo dovoljno vremena za popričati i čuti kako država može pomoći - odgovorio je ne dotičući se zašto nije došao na svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom Dana grada.

Nakon Županije, premijer je otišao na Sveučilište.

12.50 - Sastanak je završen. Župan 'brifira' medije o temama o kojima su pričali. 

Lećevica, za koji bi mogli izvući značajna sredstva, cestovna infrastruktura, o školstvu, ali i o županijama.

- Mislim da nas podržava, u nama će naći partnera - kazao je župan.

12.10 - Pojedine reportere, koji su imali nekoliko minuta na raspolaganju snimiti početak sastanka, osiguranje je pitalo imaju li transparente (ili oštri predmet). Na transparente se, podsjetimo, obraća pažnja zbog govora predsjednice u HND-u kada su aktivisti i novinari razvili natpis da Vlada ubija slobodu medija. Inače, pola sata ranije se trebalo doći radi provjere.

Provjeravali su se i mikrofoni...


11.45 - Nakon Dugopolja, Orešković je po planu, oko 11.15 stigao na sastanak u Županiju.

U Splitu su mu se pridružili ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.


11.15 - Na sastanku s Oreškovićem župan će ga, kako je rekao, upoznati s razvojnim potencijalima i projektima. Posebice o kapitalnim poput ceste Mravinci-Omiš, Zagvozd-Imotski, Križice-Sinj, te o tunelu Kozjak i spoju Splita s autocestom.

Također, tražit će župan i podršku za stavljanje 'zamrznute'  imovine u funkciju, ponajprije vojne.

- Protokol slaže Vlada, mi smo se uklopili, a na svečanu sjednicu Gradskog vijeća ide zamjenik - odgovorio je župan na upit ignorira li današnju svečanost i je li sastanak mogao biti pomaknut za prije ili poslije sjednice.

11.10 - Malo prije 11 sati Orešković se zaputio u Županiju na sastanak sa županom, pročelnicima i ravnateljima županijskih ustanova.

Na odlasku, novinari su dobacili pitanje:

- Za koga navijate, premijeru?

Orešković se nasmijao i u dobrom raspoloženju odgovorio:

- Ha, ha, ha, nećete me... Tu sam dovoljno mudar da ne odgovorim. Za hrvatsku reprezentaciju!


10.55 - Oreškoviću se prezentira na laptopu uspon gospodarske zone tj. kako je nastajala, a u pozadini 'slajdova' vrti se 'Bože, čuvaj Hrvatsku'.

- Prekrasno. Čestitam! Ništa se ne može bez vizije. Bilo je ništa, a od ništa se puno napravilo - oduševljen je premijer.

Potom dodao:

- Sad ćemo popričati, koji su bili izazovi i ciljevi i kako ste to lijepo napravili. Pokazali ste da se može!


10.50 - Gospodin Orešković je bio kod nas već. Znamo se dobro - govori nam povratnik Ivica Marasović koji ne voli svjetla kamere.

Jako je sretan, kaže, što su se opet vidjeli i što je došao u Dugopolje.

10.40 - Župan mu priča o gospodarskoj zoni. Upoznaje ga, među ostalim, da zbog okoliša, su se orijentirali na proizvodnju koja ne šteti i uglavnom na uslužne djelatnosti.


10.38 - Premijer je stigao u Dugopolje. Zastao je kod bračnog para Marasović ispred stadiona. I oni su, kako čujemo, povratnici.

- Baš sam mislio na vas dok sam se vozili ovamo - rekao im je uz smiješak.

Interesirao se kako im ide posao.


10.30 Župan Zlatko Ževrnja, načelnik Dugopolja Stanko Balić i zamjenik Stipe Rogošić i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske Joško Stella ispod zapadne tribine čekaju premijera.

Upravo je budući Turističko-informacijski centar jedan od glavnih razloga posjeta premijera Dugopolju. Centar će niknuti u proljeće sljedeće godine, a vrijedan je 8 milijuna kuna. Sjeverozapadno od stadiona u lipnju počet će gradnja TIC-a.


10.00 - Na samom stadionu, na platou ispred ulaza, inspektor s psom tragačem pretražuje službeni automobil u kojem će se voziti državnici, možda i premijer.

Sve je sigurno...


9.40 - U Dugopolju ništa ne ukazuje na dolazak predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića koji oko 10.30 sati trebao stići pored stadiona 'Hrvatski vitezovi' odakle kreće u mali obilazak. Policajci su diskretno raspoređeni oko stadiona.

Dugopolje je njegova prva stanica u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji povodom blagdana svetog Duje.

Vaša reakcija na temu