Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UŽIVO Petrov: Ne dogovaramo se s Oreškovićem oko njegova pridruživanja Mostu, ali naša vrata su svima otvorena

UŽIVO Petrov: Ne dogovaramo se s Oreškovićem oko njegova pridruživanja Mostu, ali naša vrata su svima otvorena

Pa ovo je sinjski Angry Birds! - rekao je premijer vidjevši igru u Muzeju Sinjske alke

16.00S obzirom da je tehnički premijer Tihomir Orešković proveo vrijeme s Božom Petrovom i Mirom Buljom, opet je upitan o suradnji s Mostom.

- Nisam još nikakvu odluku donio. Razmatram opcije i u pravo vrijeme ću donijeti odluku - rekao je.

O čemu će ovisiti odluka, nastavili su novinari.

- Tek sam došao, nismo se ni na kavi našli još. Prvo ćemo vidjeti kulturu i grad i sjesti i popričati - odgovorio je uz smiješak praktički na kraju posjeta Sinju.

Dakle, slijede razgovori, to je to, tražili su novinari konkretan odgovor.

- Joooj - dobro raspoloženi Orešković je uzvratio i nasmijao se kao svojevrsnu potvrdu.

Inače, odgovarajući na pitanja medija rekao je i da Europska unija neće forsirati uvođenje valute euro u Hrvatskoj prije vremena, kao posljedicu Brexita.

- Hrvatska nije ni ispunila uvjete, ja bih se začudio i ne znam kako bi forsirali uopće - ustvrdio je.

Komentirao je i postavljanje ograde visoke oko dva metra na graničnom prijelazu Batina.

- Pojačava se broj izbjeglica u Srbiji i ovo je signal da smo spremni. Nema opasnosti, ali pratimo situaciju. Pokrenuli smo, hajdemo reći, obranu - iznio je.

Stiže li žica, pitali su novinari.

- Ma ne žica! Ovo je poruka da pratimo situaciju.


15.05 - Na kraju obilaska Muzeja Sinjske alke, održan je sastanak u uredima te institucije, da bi potom zajedno prošetali do crkve Gospe Sinjske.

Putem su Sinjani zaustavljali Oreškovića, Bulja i Petrova.

- Bravo! Tako nastavite - poželjele su Sinjanke rukujući se s političkim trojcem.

Konac posjeta Sinja je završio na Kukuzovcu, obilaskom gospodarske zone.

13.30 - Strpljivo je Orešković slušao u Muzeju Sinjske alke, a kad je došao do igrice koja simulira obranu grada od Turaka oduševljeno je uzviknuo:

- Pa ovo je sinjski Angry Birds!


13.10 - Nakon otprilike 30-minutnog sastanka u sinjskoj gradskoj upravi, Orešković, Petrov i Bulj su stigli u Muzej Sinjske alke.

12.55 - S druge strane Bulj je bio puno otvoreniji o suradnji s Oreškovićem.

- Osobno bih volio da nastavimo suradnju i bude dio tima - rekao je.

Orešković se, smatra, pokazao većim državnikom od Milanovića i Karamarka. Naglasio je i kako je Orešković bio na strani pravde i nacionalnih interesa i da se s njim ne da upravljati.

Upitan je i za komentar Plenkovića kao mogućeg predsjednika HDZ-a.

- Nabrojite mi razliku između njega i Milanovića, pa ću komentirati!

12.43Petrov je komentirao pridruživanje Oreškovića Mostu:

- Niti se dogovaramo niti prethodnih dogovora oko pridruživanju Mostu nije bilo. Treba prepustiti stvari Tihomiru Oreškoviću da odluči o svojoj političkoj karijeri. Svim ljudima koji imaju isti cilj, vrata u Mostu su otvorena - rekao je Petrov.

Suradnju sa HDZ-om i SDP-om je odbio dok su god su isti ljudi u vrhu stranke, ponovio je Petrov.

- Ako članovi smatraju da imaju problem u svojim redovima neka ga riješe i budu hrabri, a ne da koriste nekog drugog za alibi - poručio je na upit je li sljedeća misija Mosta rušenje Zorana Milanovića.

Komentirao je i navode o 'moralnoj čistoći Mosta', a istovremeno su isturili Roberta Pauletića, za kojeg se zna što je radio 90-ih, a novi detalji opet izlaze na površinu.

- Mislim da je on dao svoje viđenje. Ako smatrate da je Pauletić problem onda bih volio da tu ljestvicu postavite na takav način pa da vidimo tko će sve od saborskih zastupnika i bivših članova Vlade ostati uopće na političkoj sceni - odgovorio je.



12.20 - Prvo su stigli Petrov i Bulj, a kad je stigao Orešković, otišli su na sastanak u gradsku upravu.


11.55 - Nakon pozdravnog govora, Orešković se uputio u Solin, gdje je razgledao gradilište budućeg hotela kraj antičke Salone.

Svakog trenutka očekuje se u Sinju gdje će se sastati prvom ženom grada Kristinom Križanac. Potom će u Muzej alke, pa u VAD, crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske i na kraju će posjetiti gospodarsku zonu Kukuzovac. U Sinju će mu se, prema najavi, pridružiti Božo Petrov i Miro Bulj.

10.50 - Opozvani premijer se govoreći uzvanicima na engleskom jeziku prvo polaskao Splitu da je strastven grad.

- Hrvatska mirno jedri Europskom unijom, a svaka kriza je testirala europsku ideju. EU se mora mijenjati, pratiti promjene i povratiti povjerenje - govorio je.

U govoru je kazao i da treba posjetiti groblja diljem Europe jer se tu najbolje vide posljedice sukoba.

Dodajmo i da je medijima kazao kako neće osnovati stranku, o svom političkom putu još treba odlučiti, ali je znakovito poručio ni lijevo ni desno.

9.55 - Putem video zida dobrodošlicu je zaželjela i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Potom je za govornicu stao Plenković.

Kazao je da nisu planirali skup unutar izbora, te podsjetio da je istaknuo kandidaturu za predsjednika HDZ-a.

- Ali drago mi je da je EPP tu uz HDZ. Želim da zajedno  nastavimo obnovu povjerenja u politički mainstream - rekao je.

Pozvao je i EPP u pomoć za izbore.

- Očekujem pomoć od vas, stručnu i političku, da HDZ izađe kao najjača politička opcija - rekao je.

9.35 Za stolom sjedi i Brkić, v.d.predsjednika HDZ-a, iako je zapravo Karamarko bio predviđen kao prvi potpredsjednik Vlade, a ne kao čelnik HDZ-a.


9.30 Sa 20-ak minuta zakašnjenja počela su uvodna obraćanja.

Šefica hrvatske europske delegacije Dubravka Šuica se prva obratila.

- Znate da imamo unutarstranačke izbore. Za sada je jedini kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković. HDZ je imao cijeli niz pobjeda u zadnje četiri godine. Moramo nastaviti pobjednički niz, izbori su u rujnu, ovo je početak kampanje - kazala je među ostalim uvodno zahvaljujući Europskim pučanima na podršci.

U početku je rekla i da će pričati na 'mother tongue', te se obratila na hrvatskom jeziku.


9.10 - Tehnički premijer Tihomir Orešković stigao je na Ljetnu školu Europske mreže ideja u organizaciji Europskih pučana u hotel Le Meridien Lav. Predviđen je da se obrati uvodno iza 9 sati.

Uz HDZ-ove europarlamentarce stigao je i Milijan Brkić. Tu su Andrej Plenković, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Davor StierMarijana PetirTu je, zanimljivo, i Željka MarkićSpomenimo i Domagoja Ivana Miloševića, glavnog tajnika HDZ-a.


Zanimljivo, među govornicima je bio prvotno najavljen i Tomislav Karamarko, ali je skinut s liste.

- Bio je najavljen kao predsjednik HDZ-a, program se sastavljao prije 4 mjeseca - objasnio je Brkić na našu dosjetku kako je nepoželjan i ovdje.

Potom je duhovito dobacio:

- Prije četiri mjeseca nismo bili vizionari!

Vaša reakcija na temu