Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UŽIVO Sa 28 ruku prihvaćen prijenos još 9,82 posto dionica Hajduka na Grad Split

UŽIVO Sa 28 ruku prihvaćen prijenos još 9,82 posto dionica Hajduka na Grad Split

Odobreno je KK Splitu nepovratnih 6 milijuna kuna, protiv je bio Zoričić, a suzdržano Pametno

16.10 - Nova sjednica s jednom jedinom točkog dnevnog reda oko prihvaćanja prijenosa dionica Hajduka s države na Grad je završena praktički odmah, desetak minuta iza 16 sati. Prva je zato,  podsjetimo, razlomljena u dva dijela i trajala je ukupno 23 sata.

16.03 - Počela je nova sjednica bez vijećničkih pitanja, prijedlog prihvaćanja 9,82 posto dionica koje 'poklanja' Vlada na zahtjev Grada Splita. Ovim se daje pravo gradonačelniku da potpiše ugovor kojim udio u vlasništvu Hajdula ide sa 56 posto na 65.92 posto.

Za riječ se javio kratko Ante Zoričić, nakon toga je 28 vijećnika podržalo prijenos dionica na Grad Split.

15.55 - Sve točke i dalje prolaze glatko. Most je povukao prijedlog da se Gradsko vijeće protivi donošenju 'lex šerif'.

- Nažalost, trudite se ostaviti dojam otvorenog čovjeka, ali uzurpirali ste pravo predsjedavajućeg. Lex šerif otvara vrata potencijalnoj korupciji i uhljebljivanju. Povući ću je, ali ostaje gorak okus da je zadnja točka iako ste znali da je već u Saboru. Molim vas da ubuduće pravovremeno stavite - kazao je Čikotić.

Šundov mu je odgovorio.

- Poštujem vas i vi mene pa ću vam reći. Osobno sam stavio ga u dnevni red kad sam dobio vaš prijedlog. Mogu vam reći da je bilo u mojoj koaliciji onih koji su bili protiv uvrštavanja. Ja sam dio vladajuće koalicije, ne mogu se oprati sapunom od toga i prihvaćam i pohvale i pokude - završio je Šundov.

Završena je ova sjednica.

Počinje za 5 minuta nova s jednom točkog dnevnog reda, prihvaćanje povećanja udjela Splita u Hajduku tj.prihvaćanje prijenosa 9.82 posto dionica od strane države.

15.40 - Nakon kazališta, nekoliko točaka zaredom prolaze glatko, uključujući suglasnosti na izmjene statuta DES-a i Gradskog kazališta lutaka.

15.20 - Većinom su izabrani novi članovi Kazališnog vijeća HNK Split. Protiv su bili vijećnici Pametnog, suzdržani Batarelo, Markić i HNS-ov Goran Kovačević.

Većinom su izabrani i članovi Kazališnog vijeća GKM-a gdje je umjesto Silvane Stanić, kako smo najavili, Vanda Školneković.
Također i članovi Kazališnog vijeća Gradskog kazališta lutaka su dobili podršku većine. Tamo je našla mjesto Stanić.

15.13 - Prkić se referirao općenito na imenovanja. Navodi da neki kandidati općenito ne zadovoljavaju kriterije, ali da nisu mogli reagirati kada se usvajao dbevni red jer nisu imali tada materijale.
Rekao je i da Iz reda ugledjih kulturnih i umjetničkih djelatnika.

- U HNK Split imamo dva pravnika, zadovoljavaju li kriterije? U GKM je liječnik, prati kulturna zbivanja, ali ne zadovoljava uvjete, zatim prodajnog predstavnika, te treću, kemijska tehničarka koja radi na prisilnoj naplati u Vodovodu i kanalizacije. U GKL-u kandidat povjesničar, diplomirana ekonomistica s iskustvom u mesnoj industriji, zatim jedna članica stranke koja također ne udovoljava. U Prirodoslovnom muzeju direktoricu hotela, bekad službenica jedne stranke. Pomorski muzej ima stručnjaka za nadzor na radu, drugi je zaposlenik gradske uprave... I tako bih mogao nabrajati. Možda nije tako crno, u MKC-u Galeriji umjetnina i Etnografski muzej zadovoljavaju - nabrajao je Prkić.

Podsjetio je vladajuće i na predizborne riječi Andre Krstulovića Opare o depolitizaciji kulture.

Škorić je govorio da su u HNK Split kompetentni. I da piše u statutu barem jedan uglednik u kulturi.

- Možete vaditi utrobu svakom kandidatu i secirati, ali svatko dobronamjeran će vidjeti korak naprijed - replicirao mu je Škorić.

Uzvratio je Prkić.

- Gospodine Škoriću, možda bi bilo bolje da ste šutjeli. To što ste citirali se odnosi na onaj dio koji ne imenuje Grad.

Pauk navodi da Frida Kahlo, Pablo Picasso ili Leonardo da Vinci po Prkićevim kriterijima ne bi ušli u vijeća.

Prkić spremno uzvraća da nije bitna nužno formalno naobrazba nego da su istaknuti u kulturi.

- Može Vam to potvrditi i Ljubica Vrdoljak - dodao je Prkić.

Ante Zoričić kaže da bi Prkić kao dogradonačelnik, za što se kandidirao, bio nadređen svim ovim ljudima s boljim referencama.

- Osobno mislim da bi bili odličan dogradonačelnik, ali vi ne  vjerujete u sebe - kazao je Zoričić.

Prkić mu je replicirao, ukratko, da za njegovu kandidaturu nije bilo zakonske zapreke, ali ovdje ima.

Vidan kaže da će prijaviti Ministarstvu kulture i uprave ako prođu ovakva imenovanja.

14.52 - Na sljedećim točkama se očekuje rasprava, riječ je o razrješavanju i imenovanju u kulturnim institucijama.

Škorić je kazao da se promjenom vlasti mijenjaju i postavljaju da mogu pratiti daljnji rad i omogućiti ono što smo najavili. Odbor je usvojio prijedlog da se usvoje dosadašnji članovi kazališnih vijeća.
Markić je prvi kazao što ga smeta.

- Smeta me razrješenje članova triju kazališta koja se vrše tri mjeseca ranije. Bio bih sretniji da u ovom obrazloženju napišu zašto je to tako. Nadam se da će doći vrijeme da je stručnost temelj izbora i razrješenja mandata - kazao je Markić.

- Mi vršimo volju građana, birani su od strane bivšeg predstavničkog tijela koje je izgubilo povjerenje i dolaze novi da provedemo obećanja - odgovorio je Škorić.

HGS-ov Jure Bučević se uključio u raspravu.

- Reći ću nešto o transparentnosti rada sad već bivšeg Kazališnog vijeća. Sadašnji intendant izvještava o prijedlogu direktora. Pravnica pojašnjava članovima da ne udovoljavaju kriterijima. Oni postaju vršitelji dužnosti. Kazalište je dužno objaviti novi natječaj za ravnatelje, a od 2014. do danas niti jedan natječaj nije sproveden - kazao je.

Razriješeni su članovi Kazališnog vijeća HNK, raspravlja se o imenovanjima novih.

14.39 - Imenovanja u vijećima za kulturu je pred vijećnicima.
Predsjednik Odbora za imenovanja Petar Škorić uvodno obrazlaže da su imenovanja prošla odbor. Vijeća u kulturi su birana na temelju javnog poziva. Za Vijeća u kulturi za knjigu, nakladničku i književnu djelatnost se javio za riječ Markić.

- Od pet članova imaju istog predlagatelja, Verbum. Oni apliciraju na sredstva i moguće je govoriti o potencijalnom sukobu interesa te kako će se to otkloniti kada se budu raspoređivala ta sredstva - pitao je.

Odgovorila je Maja Munivrana da je sukob interesa točno definiran i da osobe ne smiju biti na čelu te kuće. Sva imenovanja za vijeća u kulturi prolaze glatko.

14.15 - Smjernice razvoja civilne zaštite te točka nakon, program i financijski plan Vatrogasne zajednice Splita je prošlo glatko.
U vijećnici je 25 vijećnika koji su složni u glasovanju.

14.11 - Nakon pauze je nekoliko točaka prošlo glatko, povela se mala rasprava oko analize civilne zaštite.

13.13 - Povela se rasprava na dvogodišnem akcijskom planu energetske učinkovitosti. Mostov Ante Čikotić inzistira na obnovljivim izvorima energije, ne na plinu.

Slažu se s njim, obrazloženo mu je, no plinofikacija je realnost i doći će do zamjene gdje je isplativiji.

- Moramo se okrenuti tome da budemo 'zeleni grad', a plin samo za transport - uzvratio je Čikotić.

Akcijski plan je usvojen jednoglasno. Pauza je polusatna za ručak.
Ne treba više govoriti da otkada je usvojen privremeni proačun 'topli obrok' se jede, ne sendviči više.

12.41 - Složni su i oko pružanja mjera protupožarne zaštite Marjana.

Markić iz SDP-a podržava donošenje ovog pravilnika, predlaže dodatno nabrajanje preventivnih mjera te da piše kako je zabrana kroz cijelu godinu, ali isto tako da se može odobriti po zahtjevu te traži da se unese zabrana od svibnja do listopada. Drugi amandman je da plan vrijedi od početka godine, a ne od veljače za tekuću godinu te još rok mjera.

Ostao je neshvaćen Markić, iako ga se načelno podržava. Mostov Bradarić Šljujo slaže se s Markićem i još dodaje da se na Marjanu samo šetnjom može vidjeti dosta nezbrinutog otpada što može potaknuti požar.

- U kojem vremenu to možete sanirati, bolje da sami to obavite - predlaže.

Mostov Ante Čikotić pita kako idu radovi s hidrantima.

- Kad kažete park šuma, mislite li na cijeli poluotok ili samo ovaj dio šume? Što s otpadom na privatnom dijelu i kako to riješiti - zanima Čikotić.

Vijećnik Pametno Branimir Urlić podržava mjere i predlaže da Grad pozove vlasnike privatnih parcela na uređivanje.

Usvojeno jednoglasno mjere protupožarne zaštite na Marjanu.

12.17 - Da se košarkaškom klubu Split pruže nepovratna sredstva od oko šest milijuna kuna je na redu.

- Teško i unatoč želji da se pomogne klubu na osnovu ovih informacija ne možemo podržati, pa ćemo ostati suzdržani - kazao je vijećnik Pametno Jakov Prkić.

- Ajmo bit otvoreni i reći što bi bilo da piše HNK Hajduk, a ne KK Split. Klub je na putu ozdravljenja, pomozimo - pozvao je Blažević.

Prkić je replicirao:

- Volio bih da su usporedive kategorije, ali nisu. Hajduk ima veći potencijal za vlastita sredstva nego KK Split  - replicirao je Prkić.

Mostov Ante Bradarić Šljujo smatra da se košarka budi i da se počinje dizati atmosfera te da imaju kapacitet za marketing, ali traži tko je odgovoran za stanje u kojem se našao.

HDZ-ov Domagoj Maroević, predsjednik Nadzornog odbora 'žutih' još pojašnjava da ovom odlukom završavaju postupak dokapitalizacije i vraćanje dugova, te da su potpisali ugovore o sponzorstvu i ozbiljni su razgovori o novim.

Nezavisni Pauk podržava pružanje potpore. 

Uz suzdržane vijećnike Pametno i ruku protiv Ante Zoričića je izglasano davanje novca KK Splitu.

12.00 - Nakon pauze se usvojilo priznavanje Hajduku jednoglasno. 

Što se tiče primanja poklona Vlade o prijenosu vlasništva čime Grad čime povećava udio u Hajduku bit će odmah nakon ove sjednice sazvana nova sjednica s tom jedinom točkog dnevnog reda s pripremljenim materijalima i zaključkom.

Na tome je inzistirala Batarelo što je u pauzi usuglašeno.

11.37 - Na redu je priznavanje kapitalnih ulaganja Hajduku. Izvještava aktualni pročelnik za sport Hrvoje Akrap.

Grad se obvezao ugovorom na ulaganja, a Hajduk je u nedostatku sredstava Grada, ulagao vlastitim sredstvima od 2009. do travnja 2017. godine. Hajduk je izdvojio 10,9 milijuna kuna. Priznaje se i ulaganje u video nadzor.

Grad priznaje 9,86 milijuna kuna.

Savjetnik Dragan Brtan iznosi i o prenošenju udjela države na Grad Split, 9,82 posto vlasništva se prenosi na Split. Time je povećan udio Grada na 65,92 posto vlasništva u Hajduku. Vijećnici trebaju ovlastiti gradonačelnika za taj posao.

Batarelo smatra da ovaj prijedlog oko povećanja udjela vlasništva mora biti zasebna točka. Vrdoljak predlaže da bude ista točka oko ulaganja sa zaključkom oko priznavanja povećanja udjela.

- Mislim da nema nitko problema s tim da prihvatimo poklon Vlade, samo je pitanje tehničke prirode - smatra Šundov.

Batarelo se ne slaže.

- Ovo se rješava preko koljena, moramo znati što dobivamo ovim poklonom - predlaže SDP-ova vijećnica.

Isto su i drugi predložili. Pauza je da se odluči kako riješiti 'poklon' države Gradu kojim se povećava udio Splita u vlasništvu Hajduka.

11.23 - HSLS-ov Tonći Blažević predlaže da se uvede nadzor nad dodjelom koncesionarima za pražnjenjem septičkih jama.

- Neka se sagleda jesmo li dali premalu početnu cijenu za ovaj posao - predlaže.

Dogradonačelnik Nino Vela kaže da su jedva skupili i ovako. S vremenom se nada da će napraviti kanalizaciju i da za tim neće biti potrebe. Na kraju je pet koncesija dodijeljeno jednoglasno.

11.18 - Za dodjelu sedam taksi dozvola vijećnici su podržali uz četiri suzdržane ruke. Inače, u vijećnici je 26 od 35 gradskih zastupnika. Jednoglasno su podržali i jednu koncesiju za dimnjačarski posao.

11.01 - Vijećnici su bez rasprave podržali firmu Split parking izradi projektnu dokumentaciju za osam garaža gdje su riješeni imovinsko-pravni odnosi, Dobrilina ulica, Gripe, Split 3, Mertojak...

10.33 - Vijećnici su podržali i zahtjev Sveučilišta oko uređenja Kampusa.

10.30 - O urbanističkom plana uređenju Kampusa iznosi aktualna pročelnica za urbanizam Ružica Batinić Santro. Mijenja se na inicijativu Sveučilišta radi realizacije sadržaja za potrebe ove institucije.

10.13 - Vijećnici su nakon kratke rasprave složno podržali kupnju autobusa.

10.09 - Direktor Tomislav Vojnović objašnjava zašto ne ide na natječaj za 75 milijuna kuna jer ima klauzulu zamjene starih za novih, čime se ne povećava vozni park. S druge strane, na ovakav način su na cesti u siječnju, a u suprotnom u ovo doba sljedeće godine.
Financijskim leasingom za pet godina postaju vlasnici, za razliku od operativnog što je skuplje na kraju.

10.00 - Na redu je nabavka 9 autobusa za Promet o čemu izvještava v.d. pročelnika Damir Babić.

Gradski prijevoznik ima trenutno 46 zglobnih autobusa Promet, dnevno ih nedostaje 15-ak što kompenziraju  uvođenjem mini-buseva.

Iznio je i da oko 190 tisuća eura stoji svaki autobus u ovoj ponudi. Aida Batarelo, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a je rekla:

- Ako imamo otvoreni natječaj, zašto idemo u nabavu na ovakav način na brzinu? Zašto nije odabran operativni leasing, nego je financijski? Rekla sam već da svaki idiot može biti direktor javnog poduzeća, ako nema para nazove Grad... - iznijela je.

9.52 - Urbana aglomeracija je usvojena jednoglasno.

9.45 - Sani Mardešić iz Pametnog kaže da jesu za ovu strategiju, ali da će ubuduće nastojati da se napravi još bolje i još više uključi javnost.

- Pričati o dokumentu a da se u njemu nije sudjelovalo je deplasirano - replicirao mu je Škorić.

Jošo Markić iz SDP-a pozdravlja strategiju i poziva na zajedničko i partnersko djelovanje Grada i Sveučilišta.

9.35 - Vijećnica Pametnog Kristina Vidan se prva javila za riječ.

- Drago mi je da ćemo strategiju urbane aglomeraciju usvojiti. No, pisana je previše akademskim jezikom i ne vide se jasni smjerovi grada, s obzirom da se spremamo raditi Stratregiju razvoja grada nadam se da neće završiti u ladici. Nadam se i da će ova gradska uprava imati snage za inovativne metode i formirati timove na temelju natječaja. Kada su jasni ciljevi svakom građaninu, a ne samo akademskom građaninu ona se i provede - kazala je Vidan.

HDZ-ova Ljubica Vrdoljak kaže da ovo radi struka, a ne narod stoga da se natječajem bira i nema nekog smisla.

- Trebamo slijediti primjere drugih gradova koji su uključivali javne pozive i natječaje - uzvratila je Vidan.

Rektor je Vidan kazao da se nije pisalo akademski, nego kako treba pisati za natječaj kako je raspisan.

- Ne mogu ljudi laici raditi neke stvari - dodao je.

Krstulović Opara također ima potrebu Vidan objasniti kako se radilo.

- Potpuno drukčije od onoga što ste vi naveli i povlačimo 63 milijuna eura. Hvala i prethodnoj upravi. Pred vama je tekst sporazuma kojega morate odobriti kako bi Strategija mogla povući sredstva. Ako odobrite, ja potpisujem i mi povlačimo ta sredstva - kazao je Opara.

Vidan je pojasnila da se digresija odnosila na Strategiju grada, te da nije rekla da ova nije pisana prema parametrima, nego je primijetila da je potrebno uključivanje više javnosti i civilnog sektora.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić hvali strategiju urbane aglomeracije i spočitava što se nije i ranije napravila, kako ova tako i Strategija razvoja grada.

- Rekli smo i u kampanji da je dosta stihije i ovo je početak strateškog upravljanja gradom - dodao je Škorić.

9.24 - Nastavak sjednice Gradskog vijeća je počeo malo iza devet sati. O urbanoj aglomeraciji i ulozi Sveučilišta vijećnicima iznosi rektor Šimun Anđelinović.

Zaključak je rektora da trebaju zajednički nastupati Grad i Sveučilište u razvojnim projektima i zajedno preuzeti odgovornost.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je prisnažio te riječi.

Vaša reakcija na temu