MARJANSKI VEPAR PONOVNO U AKCIJI Vlado Hedl: Prije četiri dana se prvi put spustio u donji dio polja!

MARJANSKI VEPAR PONOVNO U AKCIJI Vlado Hedl: Prije četiri dana se prvi put spustio u donji dio polja!

Osim što nam je napravio štetu na nasadima, napravio nam je štetu i na vodovodnim cijevima

Ponovno je aktivan vepar s Marjana! Vlado Hedl i njegova supruga Ankica Bjelić, koji na južnim padinama Marjana obrađuju polje površine pet hektara, pokazuju nam štetu koju im je vepar učinio na nasadima prije dva dana. Posjećivao ih je i prošle godine, ali onda je, kažu, odjednom prestao dolaziti i pomislili su da ga više neće vidjeti. Međutim, nedavno su u polju ponovno počeli primjećivati njegove tragove.

- Malo sam više zalijevao dio gdje su mi paprike, skupilo se malo više vode i on je tu sebi iskopao rupu i napravio kao neku vrstu bazena. Prije četiri dana se prvi puta spustio u donji dio polja. Njemu je privlačan kozlac jer voli njegov gomolj i gdje god je bila ta biljka sve je razrovao. Osim što nam je napravio štetu na nasadima, napravio nam je štetu i na vodovodnim cijevima. Jedno jutro kada smo došli nismo se mogli parkirati, srušila nam se odrina jer je sve iskopao na mjestu gdje je bilo te biljke. Vrlo aktivan je bio, ali je nestao sve do sada - priča Vlado Hedl.


Najprije su počeli primjećivati njegove tragove u polju, a prije dva dana životinja je poharala dio kukuruzišta. Vlado i Ankica ga na sve načine pokušavaju omesti.

- Čuli smo da ljudi iz Zagore štite krumpirište tako da pobacaju okolo ljudsku kosu, a kako u zgradi gdje živimo imamo frizerski salon ostavili su nam kosu i prosuli smo je uz rubove nasada. Prvi put kada smo probali, činilo se da djeluje, ali sada ipak vidimo da ne djeluje. Imamo dvije vrste kukuruza šećerca, a on je naravno izabrao onu koja ranije dospijeva. Očekivao sam da će noćas dovršiti posao, ali nije dolazio. Možda je razlog što sam okolo posuo bosiljak jer ga njegov miris odbija, ali teško je reći zašto nije došao. U svakom slučaju, nije nam krivo - kaže Vlado koji je postavio i solarne svjetiljke ne bi li životinju zadržao dalje od plodova.


On marjanskog vepra nikada nije vidio, ali ga je zato vidjela Ankica.

- Velika je i opasna to životinja, navodno izbjegava ljude, ali ne znate kako će reagirati ako se osjeti ugrožen. S druge strane je zaštićena tako da joj ne smijete ništa napraviti, osim u slučaju da napadne čovjeka - dodaje Ankica.

Štetu, kažu, nisu procjenjivali, ali osim nasada razbio im je i cijevi za navodnjavanje, a boje se da bi mogao otkriti kokošinjac sa 60 koka.

- Bez problema bi probio žicu i šteta bi bila ozbiljna. Razmišljao sam i da maknem kukuruz kako bih uklonio ono što ga privlači, ali nema garancije da ne bi našao nešto drugo, pome ili grožđe. Imamo tu dosta maca, karakteristično je da su po cijeli dan s nama u vrtu, a kada ujutro dođemo, sve nas čekaju ispred. Očito je da se po noći događa nešto što ih plaši. Što se tiče obećanja, govorili su da će problem riješiti, ali kao što vidimo još ništa nije riješeno - zaključuje Vlado Hedl. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare