Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VETERINARSKA INSPEKCIJA VRATILA PSE ZLOSTAVLJAČU IZ MUĆA 'Nudili smo mu da ih zadržimo i oprostimo troškove, no nije pristao'

VETERINARSKA INSPEKCIJA VRATILA PSE ZLOSTAVLJAČU IZ MUĆA 'Nudili smo mu da ih zadržimo i oprostimo troškove, no nije pristao'

'Vlasnik pasa je simbol svega protiv čega se borimo. Nadamo se da će mu ih sud oduzeti', kažu u kaštelanskom skloništu

Pet pasa, koji su krajem prošle godine oduzeti lovcu iz Muća nakon što je u javnost dospjela snimka njihovog zlostavljanja, vraćeni su mu odlukom veterinarskog inspektora koji je pse i oduzeo. 

'Nažalost, tako je. Psi su vraćeni', potvrdio nam je Zvonimir Filipović iz no-kill skloništa za životinje Animalis Centrum i Zaklade za zaštitu životinja Split. 

'Naš stav je od početka bio isti. To je zlostavljač kojem su psi trebali biti oduzeti. Treba mu biti zabranjeno držanje pasa. Mislimo da je to apsolutni minimum. No, mi ne donosimo odluke. Mi brinemo o napuštenim psima. Psi su došli u sklonište odlukom veterinarskog inspektora, i to ne zbog zlostavljanja, već zato što nisu bili cijepljeni i čipirani. To je bio razlog zbog kojeg su mu psi oduzeti. I zbog medijskog pritiska, naravno. Mislim da mu ih ne bi oduzeli da se javnost nije toliko senzibilizirala vidjevši snimke okrutnog mučenja. Pse nismo smjeli udomljavati, premda je za njima vladao veliki interes. Liječili smo ih, pregledali, dobili su cjepiva, čip, na jednom je ustanovljena lišmanija', kaže Filipović. 

Rješenje po kojem se psi vraćaju vlasniku dobili su prije dva tjedna. 

'Naveli su da su napravljene mjere radi kojih su psi oduzeti, da vlasnik treba podmiriti troškove skloništa i da mu psi trebaju biti vraćeni. Tada nas je kontaktirao vlasnik pasa, ponudili smo mu da se odrekne pasa i ne plati troškove koji su bili značajni. To nam je nekako bila zadnja nada da bi psi mogli ostati kod nas. Uz pomoć prijatelja u nekoliko dana skupio je novac i platio. Mi više nismo imali zakonskog osnova da zadržimo te pse. Proces protiv njega je u tijeku', kazao je Filipović. 

Nadaju se ipak da će sud donijeti drugačiju odluku. 

'Ovo nije završena bitka. Nadamo se da će mu sud oduzeti pse. Takvu odluku iščekujemo. Veterinarski inspektor nema ovlasti suditi za nasilje nad životinjama. To je posao suda. Nažalost, sud je spor', kaže Filipović. 

O lovcu iz Muća ima loše mišljenje. 

'Vlasnik pasa je simbol svega protiv čega se borimo. Lovac je koji pse nije cijepio i čipirao. Ti psi su došli u kontakt s divljim životinjama, mogli su dobiti bjesnoću i doći u kontakt s ljudima. Konstantno imamo lovačke pse koji dolaze u sklonište bez čipa, ranjeni, iznemogli, odbačeni, izgubljeni, lovci prema njima pokazuju minimalni senzibilitet', kazao nam je Filipović. 

Vaša reakcija na temu