Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Viktor Novak: Želim da Batarija ugosti pripreme klubova i humanitarne utakmice s legendama svjetskog nogometa

Viktor Novak: Želim da Batarija ugosti pripreme klubova i humanitarne utakmice s legendama svjetskog nogometa

Besplatan Wi-Fi koji smo uveli na rivu, trg, kod Kule, na plažu Brigi-Lokvice i kod MO Čiovo planiramo dalje širiti te ga uskoro uvesti i na Drvenike

Stara gradska jezgra koja vapi za redom, loša sportska infrastruktura i trogirska zima tijekom koje se do prošlog Adventa ništa nije događalo bili su glavni izazovi s kojima se susreo dogradonačelnik Viktor Novak, diplomirani ekonomist po struci. Na posljednjih godinu dana gleda pozitivno, zadovoljan je učinjenim, no ne krije da je u oba njegova resora, sportu i turizmu, još mnogo mjesta za napredak.

Što biste izdvojili kao najvažnije realizirano u 2018.?

- Najvažniji je svakako pravilnik o visini zakupnine i drugim uvjetima korištenja javne površine. Bilo je otpora, najviše zbog uklanjanja vrtuljaka te posebno zbog micanja 'A reklama' s ulica u sklopu odluke o komunalnom redu. Iako još ima pomalo negodovanja, ugostitelji i trgovci su prepoznali da je to korisno. Postavili smo pečate na pločnike da se jasno znaju gabariti bašte i da sve ulice u staroj gradskoj jezgri budu prohodne, pogotovo u odnosu na prijašnje godine. Uz poneke iznimke, pečati se poštuju. Uspjeli smo ukloniti štandove s rive koji su toliko degradirali njen izgled, a ostavili smo samo pristojan broj infopultova i mislim da je sad dojam koji turisti nose iz našeg grada puno bolji.

Kako ocjenjujete turizam u Trogiru ove sezone i u kojem smjeru želite da ide u narednim godinama?

- Sezona nije podbacila. Zabilježen je rast na razini drugih destinacija na Jadranu od oko šest posto. No, nisu te brojke jedino mjerilo uspjeha. Gostiju je puno, ali premalo onih veće platežne moći koji traže ekskluzivniju ponudu i sadržaj. To je nešto na čemu trebamo raditi svi, i mi iz Grada, i ugostitelji, iznajmljivači, turistički djelatnici. Treba nam i jača pred i post sezona, a tu priliku vidim u sportskom turizmu. Trogir Outdoor festival koji je u svibnju doživio prvo izdanje već dogodine planiramo proširiti na triatlon utrku, a tražimo i druge opcije za popuniti proljeće i jesen.

Kako ste odlučili da Trogir krene u projekt brandiranja?

- Ako želimo postati konkurentna, prepoznatljiva i poželjna destinacija, branding strategija prvi je preduvjet da bismo uspjeli. Naišli smo na toliko dobrih primjera stranih gradova koji su doživjeli sjajne pozitivne efekte nakon brandiranja, kao što su Eindhoven i Glasgow, da s ogromnim nestrpljenjem čekamo rješenje koje će dobiti Trogir, a na kojem rade vrhunski stručnjaci iz tvrtke Fabular. Cilj je da definiramo koja je ‘naša priča’, da vidimo po čemu smo to posebni koju emociju želimo izazivati u ljudima, da privučemo što veći broj kulturnih turista koji više troše i duže se zadržavaju. Posljedično dolaze veći prihodi od turizma, a od toga će posredno ili neposredno profitirati svi građani.

Gdje još vidite prostor za napredak?

- Nedostaje nam hotelskog smještaja i radit ćemo na tome da potencijalnim investitorima postanemo poželjni i da ovdje mogu što jednostavnije realizirati svoju investiciju, naravno, po uvjetima kakvi će odgovarati i Gradu. Moramo maksimalno poraditi i na komunalnom redu, koji je posebno izazovan u ljetnim mjesecima pa u tu svrhu sljedeće godine planiramo kupiti dva nova vozila, jedno za čišćenje grada, a jedno za prikupljanje otpada.

Tko su uzori u turizmu?

- Definitivno Istra koja je deset godina ispred ostatka Hrvatske. Radi se o gradićima koji su veličinom slični nama, a koji su uspostavili jako visoke kriterije u smještaju, infrastrukturi, komunalnom redu, ponudi... Želim da Trogir ide tim tragom.


Kakva je situacija u gradskom sportu?

- Zadovoljan sam brojnošću i organizacijom, ali i načinom kako Grad prati svoja 22 kluba. Postižu dobre rezultate, sudjeluju na državnim prvenstvima, a mi smo se potrudili da nemaju briga oko kotizacija za lige, prijevoza, liječničkih pregleda. Nastojimo zadržati barem tu razinu, ali infrastruktura treba ulaganja. Tražimo rješenje kako zatvoriti betonsko igralište kod škole kako bismo dobili još jednu dvoranu za treninge jer je školska prezauzeta satovima tjelesnog i nadam se da bi to u kratkoročnom periodu mogli i realizirati. Veseli me i da smo vratili malonogometnu ligu u dvorane jer je nije bilo godinama.

Kakvo će biti novo nogometno igralište na Batariji?

- Moderno, prikladno našim potrebama i prije svega s humanim uvjetima za treniranje. Već u drugom tjednu 2019. tamo bi se trebali održati i prvi treninzi. Novi travnjak je od velikog značaja jer ne samo da će to biti kvalitetan teren za 160 djece koji sada treniraju, nego će privući još djece da se aktiviraju i bave sportom. Osim toga, Trogir će imati uvjete da organizira razne turnire, da privuče klubove da ovdje odrade pripreme, a možda organiziramo i neku revijalnu utakmicu s legendama. Ako je Maradona mogao igrati u Novigradu, zašto ne bi i kod nas neka ikona odigrala utakmicu u humanitarne svrhe. 

Vaša reakcija na temu