Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Božo Stipović / DKphotography Vini Rakić: Imala sam potrebu na tihi način, samo ljubavlju, odati počast Vukovaru

Vini Rakić: Imala sam potrebu na tihi način, samo ljubavlju, odati počast Vukovaru

Doktorica Rakić je ponosna vlasnica plakete grada Vukovara zbog ideje koja se proširila diljem Hrvatske

Već 17 godina zaredom Splićani odaju počast gradu heroju akcijom 'I u mom gradu Vukovar svijetli'. Svijeću sa svojim sugrađanima uzduž najveće gradske prometnice pali i idejna začetnica akcije dr. sc. Vini Rakić. Ideja Splićanke proširila se diljem Hrvatske, a događaj je prepoznat kao dostojanstven i u samom Vukovaru, pa je doktorica Rakić i ponosna vlasnica plakete grada Vukovara zbog ideje koja je narasla iz njenog srca.

- Imala sam potrebu na jedan tihi način, samo ljubavlju bez političkih govora odati počast Vukovaru. Imala sam podršku Matice Hrvatske u Splitu, ali moram priznati i da su u Ministarstvu znanosti, bez obzira na mijenjanje garnitura, pozivali odgojno obrazovne institucije da se uključe i posebno me veseli što svake godine puno mladih sudjeluje u spomen akciji – prisjetila se dr. Vini Rakić.

Ističe Splićanka kako se domoljublje ne može naučiti rečenicom kako se treba voljeti domovina, nego primjerom.

- Treba zastupati istinu da bismo imali čestitu budućnost - poručuje.

Održava se spomen akcija sve ove godine neprekinuto bez obzira na vremenske uvjete.

- Nisu ni Vukovarci mogli birati vrijeme – jednostavno će.

Inače, ideju prati i postavljanje skulpture dječaka s luminom koja bi trebala biti postavljena na početku Vukovarske. Lumin bi bio povezan s gradskom rasvjetom, s prvim mrakom zasjao bi tako Vukovar u Splitu. Kiparica Dijana Iva Sesartić izradila je skulpturu, trenutno izloženu u Galeriji Dominikanskog samostana.

- Nadam se da će dogodine, kada spomen čin bude punoljetan, na križanju ulica Domovinskog rata i Vukovarske biti i skulptura dječaka s luminom. Vukovar kao moralni lučonoša da nam svijetli – zaključuje Rakić.

Vaša reakcija na temu