Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić, Branimir Džaja VREMENSKA PROGNOZA: Danas 'prljava' kiša i jako jugo, u srijedu stabilnije

VREMENSKA PROGNOZA: Danas 'prljava' kiša i jako jugo, u srijedu stabilnije

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U utorak u cijeloj Dalmaciji pretežno oblačno i kišovito, uz moguće pljuskove i grmljavinu te ponegdje i obline količine kiše.  Puhat će umjereno do jako, mjestimice i olujno jugo koje može stvarati probleme u pomorskom prometu pa je DHMZ oglasio narančasti stupanj upozorenja za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Temperature zraka u padu, s jutarnjim vrijednostima između 12 i 15°C i najvećim dnevnim vrijednostima između 16 i 19°C . Valja upozoriti i na mogućnost tzv. 'prljave' kiše jer će strujanja zraka nad naša područja donositi saharski pijesak. 


U srijedu stabilnije i toplije, s maksimalnim temperaturama zraka između 17 i 21°C. Očekuje se djelomice sunčano vrijeme, no mogućnost za male količine kiše ne može se zanemariti, posebice u jutarnjim satima. Jugo i dalje duž cijele Dalmacije, ali nešto slabije u odnosu na utorak. 

Vjetar će u četvrtak većinom oslabiti, no novo jačanje očekuje se već u petak. U četvrtak djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme, te porast temperatura zraka s maksimalnim dnevnim vrijednostima između 20 i 23°C.


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu