Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović, Branimir Džaja VREMENSKA PROGNOZA: Još danas sunčano, za vikend promjenjivo

VREMENSKA PROGNOZA: Još danas sunčano, za vikend promjenjivo

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


Pretežno sunčano, toplo i suho zadržat će se tijekom gotovo cijelog dana i u petak. Navečer i u noći na subotu očekuje se naoblačenje, s mogućim mjestimičnim prolaznim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnje temperature zraka između 14 i 19°C, a maksimalne dnevne između 19 i 25°C. Puhat će umjereno do jako jugo. 


U subotu se očekuje nova promjena vremena, osjetno zahladnjenje i okretanje vjetra na zapadni i sjeverozapadni. Posvuda će biti promjenjivo oblačno, uz najveću mogućnost za kišu u jutarnjim satima, dok će poslijepodne obilježiti dulja sunčana razdoblja. Mjestimice su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni gmrljavinom.

Jugo će opet prolazno zapuhati u nedjelju. Temperature zraka past će za stupanj do dva Celzijevih u odnosu na subotu. Prvi dio dana obilježit će većinom pretežno sunčano vrijeme, no prema kraju dana očekuje se naoblačenje, a ponegdje i prolazni pljuskovi i grmljavina, posebice u noći na ponedjeljak.


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu