Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com, Branimir Džaja VREMENSKA PROGNOZA: Na Uskrs pretežno sunčano, zatim jugo, naoblačenje i kiša

VREMENSKA PROGNOZA: Na Uskrs pretežno sunčano, zatim jugo, naoblačenje i kiša

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


Iznadprosječno toplo za ovo doba godine, s maksimalnim vrijednostima temperature zraka između 18 i 23°C zadržat će se i danas. U cijeloj Dalmaciji bit će sunčano i vedro. Tijekom dana puhat će većinom slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a u unutrašnjosti sjeveroistočnjak. U noći i ujutro zapuhat će slab sjeverni i sjeveroistočni vjetar. 


U nedjelju se očekuje pad temperatura zraka za oko 2°C. Vjetar će okrenuti na jugo, koje će prema kraju dana jačati od slabog prema umjerenom. Zadržat će se većinom sunčano, no očekuju se i razdoblja slabe naoblake. 

Ponedjeljak će obilježiti jačanje juga, koje će prema kraju dana od umjerenog prijeći u jako, a u noći na utorak na udare i olujno jugo. Očekivani su i pad temperatura za još koji stupanj Celzijev i naoblačenje, posebice u drugom dijelu dana. U večernjim satima mjestimice je moguća kiša, no značajnije količine past će tek u utorak. 


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu