Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Webometricsovo rangiranje: Sveučilište u Splitu pod Anđelinovićevim vodstvom ostvarilo skok od 1851 mjesta!

Webometricsovo rangiranje: Sveučilište u Splitu pod Anđelinovićevim vodstvom ostvarilo skok od 1851 mjesta!

Splitsko sveučilište drugo je u Hrvatskoj, po prvi put 'preskočilo' je Riječko sveučilište

Prema posljednjem Webometricsovom rangiranju iz siječnja 2016. godine, Sveučilište u Splitu ostvarilo je ogroman napredak. Naime, u odnosu na srpanj 2015. godine, Sveučilište je bolje rangirano za 458 pozicija i trenutačno zauzima 1086. mjesto na svjetskoj listi najboljih Sveučilišta.

Ovakvo napredovanje Sveučilišta u Splitu je ujedno i veliki podstrek novoj Upravi Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem, obzirom da je u trenutku stupanja nove Uprave na dužnost, Sveučilište u Splitu, prema mjerenju iz srpnja 2014. godine, bilo pozicionirano na 2937. mjestu. Time je u samo 15 mjeseci rada nove Uprave, koja je ciljanim mjerama radila na poboljšanju izvrsnosti, kvalitete i prepoznatljivosti Sveučilišta, ostvaren skok na svjetskoj ljestvici od nevjerojatnih 1851 mjesta!

Kada se gledaju samo visokoškolske ustanove u Hrvatskoj, od 54 institucije obuhvaćene ovim rangiranjem, Sveučilište u Splitu je na 2. mjestu, iza Sveučilišta u Zagrebu, čime je Splitsko sveučilište po prvi put 'preskočilo' Riječko sveučilište, koje sada zauzima treće mjesto, 349 pozicija iza Splitskog.

Kada se rezultati gledaju na nivou Europe od 6.055 visokoškolskih ustanova Sveučilište u Splitu je po prvi put rangirano u 500 najboljih europskih Sveučilišta, te je sada na 453. mjestu, 505 pozicija više u odnosu na srpanj 2014. godine.

Što se tiče poretka u centralnoj i istočnoj Europi, sada Sveučilište u Splitu zauzima 57. poziciju i u odnosu na srpanj 2014. godine, kada smo bili plasirani na 230. mjesto, zamjetan je napredak od čak 173 mjesta.

Webometricsovo rangiranje provodi se dva puta godišnje - u siječnju i srpnju, a obuhvaća preko 25.000 visokoškolskih ustanova iz cijelog svijeta, a u svojoj metodologiji, koristi 4 kriterija: vidljivost tj. utjecaj - vanjske poveznice koje web domena rangirane visokoškolske ustanove prima od treće strane; prisutnost - ukupan broj web stanica, ne uključujući pdf datoteke, a prema podacima koje daje Google; otvorenost - broj te dostupnost pdf datoteka objavljenih na web stranicama, prema podacima koje daje Google; izvrsnost - zastupljenost u prvih 10% najviše citiranih radova po području, za razdoblje od 2009.-2013. godine, prema podacima Scimago instituta.

Za konačan plasman, utjecaj vidljivosti je 50%, izvrsnosti 30% te prisutnosti i otvorenosti po 10%.

Vaša reakcija na temu