Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zadnji udarni vikend na Paklenici: Pogledajte kako su se proveli brojni izletnici

Zadnji udarni vikend na Paklenici: Pogledajte kako su se proveli brojni izletnici

Prostor Velike i Male Paklenice je 1949. godine proglašen nacionalnim parkom

Posljednji vikend lijepog i sunčanog vremena prije najavljenog zahlađenja brojni su zaljubljenici u prirodu odlučili provesti u nacionalnom parku Paklenica.

Vrleti Paklenice neodoljive su za brojne posjetitelje, posebno penjače i planinare, pa je ovoga vikenda na samom ulazu bilo teško pronaći slobodnu penjačku stazu. Jednako je teško bilo pronaći i slobodan stol u Planinarskom domu, na petstotinjak metara nadmorske visine. Iako su među posjetiteljima posljednjeg udarnog vikenda na Paklenici bili uglavnom domaći ljudi, još uvijek ima i dosta stranaca, većinom Slovenaca i Mađara.

Prostor Velike i Male Paklenice je proglašen nacionalnim parkom 1949. godine, a osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije. Pod zaštitom UNESCO-a je čak 2031.87 hektara šume, a neke su pakleničke bukve stare do 250 godina i promjera su oko dva i pol metra. 

Vaša reakcija na temu