Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZALJUBLJENIK U MARJAN: Dr. Kalilić usporedio splitsko brdo i njujorški Central Park

ZALJUBLJENIK U MARJAN: Dr. Kalilić usporedio splitsko brdo i njujorški Central Park

Pročitajte zanimljive detalje

Dr. Joško Kalilić zaljubljenik u Marjan usporedio je splitsko brdo s Central Parkom u New Yorku. Evo što je napisao:

'Marjan i Central park u New Yorku imaju istu površinu - 340 hektara, pa je zanimljiva njihova usporedba u pogledu položaja, izgleda, povijesti, održavanja, turizma, sadržaja, rekreacije, broja zaposlenika, godišnjeg proračuna, donatora, volontera itd.

Central Park je projektiran kao park u središtu Manhattana iz zapuštene neugledne stjenovite močvare koja dobiva vodu vjerojatno iz voda rijeke Hudson koja je duga oko 500 kilometara te okružuje otok Manhattan sa zapadne strane, a svojim istočnim krakom okružuje Manhattan s istočne strane s nazivom 'East river'. Otok Manhattan je dug 20 i širok 4 kilometra. Na njemu se nalazi uz mnoštvo nebodera poslovni i financijski svijet SAD-a kao Wall street, Federalna američka banka i zgrada Ujedinjenih naroda. 

Marjan je postao dio užeg dijela grada Splita od najranije svoje povijesti kao stjenoviti poluotok okružen morem na kojem je zadnje pošumljavanje započelo otprilike prije 160 godina kad je započelo i uređivanje Central Parka u New Yorku - prema projektu izabranom na natječaju koji su projektirali Olmsted-Vaux. Treba napomenuti da je šuma na Marjanu postojala i za vrijeme Rimskog carstva u kojoj su obitavale razne životinje i ptice pa su bogati Rimljani dolazili u lov koji je bio toliko popularan da su čak izgradili hram božici lova Dijani - pa se ostaci hrama nalaze blizu punte Marjana. Sigurno je da je Marjan na određeni način utjecao svojom ljepotom i blizinom na Dioklecijana kao vrlo pametnog cara  pri odluci o gradnji Dioklecijanove palače na sadašnjoj lokaciji. Kasnije je šuma na Marjanu postepeno nestajala pretjeranom sječom za ogrjev i pretvaranja zemljišta u plodno tlo za poljoprivredu.

Svaki grad, posebno veliki, treba imati što više parkova iz estetskih, zdravstvenih, društvenih, sportskih i turističkih razloga. New York ima 1900 parkova a Split 10-ak iako bi s obzirom na broj stanovnika trebao imati 40-ak parkova. Organizacija upravljanja parkovima mora biti na visokoj razini da bi zadovoljio svojoj svrsi zahtjevima svojih posjetitelja. 

Central Park je najpoznatiji i najposjećeniji park u SAD. Otvoren je za posjetitelje 1876. nakon što je 20.000 radnika uređivalo park 14 godina. Peti je po veličini od 1900 parkova u New Yorku. Pažljivim planiranjem i velikim ulaganjem postao je najposjećeniji Park u SAD-u s mnogo atraktivnih sadržaja.

Park ima oblik pravokutnika kojem duža stranica iznosi 4000, a kraća 800 metara, dok je Marjan dug 3500, a širok 1000 metara. Najviša nadmorska visina u Parku je 41, a na Marjanu 178 metara. 

Central Park je okružen visokim zgradama i zagađenim urbanim zrakom zbog mnoštva vozila koja prolaze avenijama oko njega, dok je Marjan okružen čistim morem s velikim brojem uređenih i prirodnih plaža izloženih suncu s pogledom na more, plovila, otoke, brda i marine.

Central Park godišnje posjeti 40 milijuna posjetitelja, dok za Marjan nema preciznih podataka iako broj sigurno nije zanemariv posebno ljeti zbog kupanja na njegovim brojnim plažama.

Od ukupne površine Central Parka 16% otpada na zasađena raznovrsna visoka stabla, 30% na travnjake za rekreaciju i 18% na vodenu površinu nekoliko prirodnih jezera, dok ostala površina otpada na ceste, puteve, mostove, fontane, ZOO, zgrade ugostiteljskih objekata, itd. Marjan je okružen čistim morem pa mu ni jezera ni bazeni nisu potrebni a sa svojim prirodnim plažama predstavlja veliku atrakciju za Splićane i turiste. Površina pošumljenog dijela Marjana iznosi 200 hektara što je 60% površine poluotoka Marjana.

Central Park je otvoren od 6 sati ujutro do 1 sat iza ponoći. Obiluje velikim travnatim površinama te ima 30-ak igrališta za odrasle i djecu što je nedostatak Marjana jer su takvi slobodni prostori za rekreativnu aktivnost uređeni samo kod uvale Bene i Zoološkog vrta.

Central Park Ima 26.000 planski zasađenih visokih stabala (20 vrsta) dok borova na Marjanu ima oko 60.000. Nakon sječe borova zbog potkornjaka njihov broj će se vjerojatno smanjiti na oko 40.000. Borovi su u prošlosti sađeni pregusto, često na metar udaljenosti, ili su bez kontrole samoniklo rasli previše blizu jedan drugog iz otpalih sjemenki što nije dobro za nekomercijalnu rekreativnu šumu kao što je park-šuma Marjan jer tako jedan drugom smetaju i 'kradu' svjetlo, zrak, hranjive sastojke iz zemlje pa pretjerano rastu u visinu s razvojem male krošnje. Tako visoke borove jači vjetar lako obori, brojne suhe i zelene grane stalno otpadaju i predstavljaju opasnost za posjetitelje i eventualni potencijalni požar. Osim toga, prosječna dob postojećih borova je oko 100 godina pa zbog starosti lakše obolijevaju i lome se kod jačeg vjetra. Stoga je potkornjak na neki, mogli bi tako reći, pozitivan način - prisilio JU Marjan na prorjeđivanje šume i plansku sadnju druge prikladnije vrste stabala kao što je česmina, crni jasen, planika itd. 

Central Park ima stotine tisuća planski zasađenog ukrasnog grmlja i cvijeća uvezenih iz 61 države kao poklon parku. Posebno treba istaknuti stabla trešanja koje su donirali Japanci poput onih stabala u Washingtonu u kojem se posebno slave 3000 stabala trešanja u cvatu (Cherry trees festival). Međutim, i Marjan ima stotine tisuća samoniklih manjih stabala, stabljika i grmova koje nažalost uz neuklonjene otpale suhe grane, visoku nepokošenu travu, dračavo grmlje, otpale šiške i rasuto kamenje ne samo što daju dojam neuređenosti, nego uzrokuju slabiju vidljivost i prohodnost za posjetitelje te opasnost od požara.

Zoološki vrt koji se nalazi u Central Parku ima 130 vrsta divljih životinja a osim njega postoji i manji Dječji zoološki vrt u kojem su većinom domaće životinje koje i djeca mogu hraniti. Zoološki vrt na Marjanu sa svim divljim i domaćim životinjama koje je imao, trebao je iz edukativnih razloga ostati i dalje otvoren za javnost, naročito zbog djece, do onog trenutka dok se ne otvori eventualno novi ZOO na nekoj drugoj lokaciji u Splitu. Ako je bilo utvrđeno, a ni do danas nije baš jasno tko je to utvrdio, da su veličine i broj kaveza bili neadekvatni za pojedine divlje životinje, onda ih je, s obzirom na veliku površinu Marjana, trebalo povećati i proširiti onoliko koliko treba, tim više, što je Marjan kao park-šuma idealno okruženje za divlje i domaće životinje. 

Central Park ima 93 km staza, dok ih na Marjanu ima 10 puta manje i k tome nedovoljno uređenih. Zatim, 9000 klupa koje kad bi se poredale jedna do druge imale bi ukupnu dužinu od 14 km. Pojedini građani kao svoj doprinos Parku obvežu se voditi brigu o pojedinoj klupi na kojoj je postavljena ploča s njihovim imenom. Na Marjanu ih ima samo 20-ak i nitko od građana ne preuzima brigu o njima - u smislu popravaka, bojadisanja itd. Tri prirodna jezera koriste se zimi kao klizališta, a ljeti kao kupališta.

70% zapuštenog i neprohodnog Marjana ne omogućava montiranje ne samo većeg broja klupa već i razne druge potrebne sadržaje i aktivnosti. 

Central Park ima 36 manjih mostova i lukova, 7 većih ukrasnih fontana i 125 malih česmi za piće posjetiteljima. Marjan nema ni jednu veliku i ukrašenu fontanu a ima 5-6 česmi za piće posjetiteljima koje istovremeno služe i kao izvor vode vatrogascima za gašenje potencijalnih požara kojih je bilo u prošlosti veći broj ali su na sreću brzo lokalizirani. 

Zanimljivo je da se u Central Parku može vidjeti oko 270 vrsta ptica od kojih većina pripada migrirajućim pticama koje nađu privremeno odmorište u parku prije nastavka dugog puta prema toplijim krajevima. Stoga se organiziraju posebne turističke ture za njihovo promatranje i identificiranje. Na Marjanu od ptica ima najviše kosova, vrabaca i sjenica dok je u prošlosti bilo fazana i još nekih većih ptica za koje je bilo uređeno 250 malih pojilišta u stijenama u kojima se i danas može naći kišnica. Šteta je što ta pojilišta nitko ne održava pa su mnoga od njih puna granja, lišća i mulja i zbog toga teže ili potpuno nepristupačna pticama.

Central Park ima više staza za jahanje konja koje su namjerno izgrađene vijugavo da konji ne bi prebrzo galopirali i doveli u opasnost posjetitelje parka. Isto je učinjeno i sa stazama za bicikliste. Na Marjanu biciklisti voze relativno brzo po Tartaljinovom šetalištu što je vrlo opasno za malu djecu koja se lako otmu roditeljima i potrče prema dijelu puta za bicikliste. A ima i onih biciklista koji  jure po pješačkim stazama velikom brzinom što bi se moralo zabraniti.

U Central Parku je zabranjena konzumacija alkohola i pušenje što posjetitelji Marjana očito ne prihvaćaju pa ima opušaka na svim prohodnim dijelovima Marjana što predstavlja veliku opasnost za nastajanje požara u vrućim i sušnim ljetnim danima. Šetnja sa psima je dozvoljena ali uz povodac dok se mnogi vlasnici ljubimaca koji šetaju Marjanom ne pridržavaju tog pravila. Zbog osobne sigurnosti nije preporučeno posjetiti Park po mraku što iz istih razloga nije preporučljivo ni na Marjanu. 

Vožnja osobnim vozilima je dopuštena u Central Parku, ali samo na označenim cestama parka uz brzinu do 40 km/h. Ima i veliki broj dekorativnih kočija različitih veličina i oblika koje vuku konji, pa ih posjetitelji rado koriste za ugodnu vožnju i razgledavanje parka. Velika se pažnja posvećuje invalidima u kolicima s uređenim prilazima. Ima ukupno 55 fontana i raznih skulptura. Marjan nema ni jednu fontanu a od skulptura ima biste Luke Botića i Jurja Kolombatovića (izuzetak su Galerija Meštrović i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika koji su izvan pošumljenog dijela Marjana). Jedna fontana ima na vrhu kip žene koja simbolizira ulogu žena u razvoju i estetskom izgledu Central Parka jer ih je više od 100 među zaposlenicima.

U Central Parku se snimaju brojne scene za razne filmove što bi se moglo raditi češće i na Marjanu iz promotivnih i financijskih razloga. Na jednom od stjenovitih dijelova parka izgrađen je i lijepi kameni dvorac Belvedere. Ljeti se održavaju brojna kulturna događanja a za djecu je posebno zanimljivo Kazalište lutaka. Na velikom travnjaku ljeti svira i Njujorška filharmonija, a izvode se i mnoga dramska djela poznatih izvođača.

Kao stjenovita močvara Park nema neku značajniju povijest osim što je povremeno služio kao fizički štit kod nekih lokalnih oružanih sukoba. Služio je i kao boravak na otvorenome za brojne beskućnike. Njegova povijest započinje 1852. godine kad je započelo njegovo  uređivanje prema usvojenom projektu. Nema ni jednu povijesnu crkvu za razliku od Marjana koji ima veći broj očuvanih crkvica iz srednjeg vijeka iako su mnoge druge uništene za vrijeme najezde turske vojske.

Ima 16 dobro raspoređenih javnih wc-a pri čemu je pola projektirano tako da i invalidi s kolicima mogu lako ući. Omogućeno je rentanje bicikla, čamaca i gondola. Ima više sportskih terena te nekoliko ugostiteljskih objekata. Marjan ima restoran i kafe bar u uvali Bene te nekoliko terena za tenis i kuglanje. Dijelovi Parka u kojima se povremeno upotrebe pesticidi za biljke i cvijeće zatvaraju se iz sigurnosnih razloga za javnost na 24 sata ili dulje, a kao znak zabrane su crvene zastavice zabodene u zemlju. 

Godišnji proračun Central Parka iznosi 80 milijuna dolara, od toga  75% dolazi od donacija, a ostatak se dobije iz proračuna grada. Parkom upravlja privatna organizacija 'Central park Conservancy' koja ima ugovor s gradskim Odjelom za parkove i rekreaciju koji nadzire rad Uprave parka. Taj ugovor se redovito obnavlja pod uvjetom da je uprava grada New Yorka zadovoljna s radom ugovorne privatne organizacije. Park ima oko 320 djelatnika od kojih je 220 svih profila koji rade na održavanju parka. Ostatak radi u administraciji, edukaciji, komunikacijama i poduzimanju mjera za povećanje financijskih sredstava. Nadzornu ulogu ima Odbor od 43 člana tzv. 'Board of Trustees' koji se sastoji od iskusnih profesionalaca koji predstavljaju široku lepezu predstavnika svih struktura grada New Yorka. Nadziru rad uprave parka da bi se osiguralo upravljanje parkom na najbolji mogući način.

Park je podijeljen na 50 zona, a nekoliko zona čine sekcije i svi imaju dodijeljene djelatnike koji su odgovorni za stanje u svojim zonama odnosno sekcijama. Ulaz u park je besplatan. Godišnje se ukloni, uz dodatnu pomoć volontera, oko 2000 tona raznog komunalnog i biootpada. 

Volonteri su važna pripomoć u održavanju parka. Redovito dnevno ili svake subote oko 350 volontera pomaže djelatnicima parka, a oko 3500 pojedinih volontera godišnje povremeno pomažu na raznim poslovima u Parku. Većinom su organizirani u specifične timove - za grabljanje otpalog lišća, vađenje korova, bojanje raznih sadržaja - npr. 9000 klupa, čišćenje snijega zimi itd. Zadužene osobe u Upravi parka educiraju volontere što i kako raditi u parku, koji alat preuzeti i kako njime rukovati. Svi volonteri dobiju identifikacijsku pločicu nakon što ispune i potpišu obrazac oslobađajući Upravu parka od svake odgovornosti. Volonterski radovi obavljaju se redovito svaku subotu od 10 do 11.30 sati za sve one koji mogu doći. Takva organizacija volontera je vrlo uspješna te bi je trebalo primijeniti i  na Marjanu. Urednu travnatu površinu u parku održavale su ovce do 1934. godine koje su pasle travu dva puta dnevno prema ugovoru s privatnicima, te su istovremeno na prirodan način gnojile sve travnate površine - ovce se i danas mogu vidjeti kod nas na jedinom igralištu za golf na ušću rijeke Žrnovnice kako pasu travu. Danas se u Parku travu kosi suvremenim kosilicama uz redovitu uporabu umjetnih gnojiva. 

New York kao grad od 8 milijuna stanovnika ima 1900 većih i manjih parkova s ukupno 2 milijuna planski zasađenih stabala, dok je uz sve ulične prometnice s jedne i druge strane zasađeno još oko 650.000 visokih stabala. Parkovi i nasadi u Splitu još nemaju točnu evidenciju koliko je stabala zasađeno u parkovima te brojnim gradskim ulicama izvan Marjana, a može se pretpostaviti da se vjerojatno radi o desecima tisuća stabala - npr. samo Vukovarska i ulica Domovinskog rata imaju na stotine visokih stabala zasađenih svakih 5-6 metara. Kad bi se zbrojile sve postojeće površine parkova i okućnica sa zasađenim raznim i brojnim stablima izvan park-šume Marjan, a unutar granica grada, dobila bi se površina koja je najmanje 10 puta veća od Marjana pa se može reći da pluća grada nisu samo Marjan već još više navedene pridodane ostale zelene površine grada uključujući i zasađena stabla na svim ulicama Splita. 

Prednosti park-šume Marjan u odnosu na Central Park u New Yorku  

Marjan je okružen morem i prirodnim plažama, zrak je čistiji jer je na većem uzvišenju i okružen čistim morskim zrakom, pruža pogled na more, otoke, brodove, brda... Do njega se može doći pješke jer je relativno blizu centra grada, te autobusom do uvale Bene. Stambene zgrade i promet su dovoljno udaljeni pa ne zagađuju zrak na Marjanu, a nema ni snijega zimi. Povijest Marjana je relativno bogata. Već su Rimljani izgradili na punti Marjana hram božici lova Dijani. U dalekoj prošlosti Izgrađene su brojne crkvice od kojih su mnoge srušene za vrijeme osmanlijskog pokušaja osvajanja Splita. Židovsko groblje na Marjanu je najstarije u Hrvatskoj i jedno od najstarijih sačuvanih u svijetu. Splitski težaci su u svojim poljima izgradili 10 poljskih kamenih kuća tzv. pojata do sada pronađenih. Neki arheološki nalazi na Bambinoj glavici datiraju još iz prapovijesti. Iz starog vijeka se nalaze brojne pustinjačke nastambe. Izgrađen je nedavno i visoki križ od bijelog kamena na mjestu na kojem je u prošlosti bio manji križ. Na najvišem vrhu Marjana - Telegrinu uređena je vidilica s lijepim pogledom na Split i svu njegovu okolicu. Unutar službenih granica Marjana kao poluotoka nalaze se Institut za oceanografiju i ribarstvo, Galerija Meštrović, Kaštelet, Vila Dalmacija, Medils, Park Sustipan, Hidrometeorološki opservatorij, Zoološki vrt koji je otvoren uglavnom za djecu za razgledanje manjeg broja preostalih domaćih životinja. Visoke okomite stijene na južnim padinama Marjana omogućavaju vježbanje alpinistima. Kao park-šuma s velikim brojem stabala i različitih vrsta biljaka, Marjan ekološki ima važnu ulogu pluća grada.

Nedostaci park-šume Marjan u odnosu na Central Park u New Yorku

Činjenica je da je park-šuma Marjan nekomercijalna i rekreativna park-šuma što znači da kao i C. Park treba biti podijeljena na šumski dio s različitim i planski zasađenim stablima i biljkama, rekreativni dio s brojnim igralištima za razne svrhe i na dio koji obiluje raznim kulturno-zabavnim sadržajima i događanjima. Nažalost, nema dovoljno uređenih puteva za pješake i bicikliste a o posebnim stazama za konje može se planirati u bliskoj ili daljoj budućnosti. Staze moraju biti dovoljno uređene da policijska i vatrogasna kola, te vozila za održavanje park-šume mogu nesmetano intervenirati u svakom dijelu šume. Zapuštenost i neprohodnost je prisutna na 70% pošumljene površine Marjana što je nedopustivo. U Central Parku se ne bi moglo dogoditi, kao na Marjanu, da opasna divlja životinja kao što je vepar Špiro slobodno šeta parkom, pravi štetu i jede sve što mu se prohtije i što je najgore 2 pune godine izaziva strah od susreta kod 40 milijuna godišnjih posjetitelja. Treba postaviti više klupa za odmor, česmi za vodu, WC-a,  povoljnog pristupa invalidima, sportsko-rekreativnih sprava, informativnih ploča s kartom Marjana. Zaposleni djelatnici u JU Marjan trebali bi biti raspoređeni po zonama i voditi brigu o čistoći, uređenosti i većom estetskom izgledu i sigurnosti dodijeljene zone. 

JU Marjan mora biti tehnički opremljena s potrebnom i nužnom suvremenom mehanizacijom - vozilom s košarom za uklanjanje opasnih grana, strojem za sjeckanje uklonjenog granja, jakim pilama za debla i dugim pilama za suhe i od vjetra polomljene visoke grane. U određene dane i sate dopustiti građanima da bez naplate uđu sa svojim vozilima u Marjan i preuzmu otpilane panjeve i granje za one koji to žele, jer obilje panjeva i granja će uvijek biti jer svaka jača bura polomi na desetke borova. Organizirani volonteri trebali bi biti važan faktor u pomaganju u održavanju Marjana čistim i urednim. Central Park ima veliki broj volontera koji rado pomažu u svim dijelovima parka tijekom cijele godine. Svi oni kod prvog dolaska ispune i potpišu formular o pravilima kojih se treba pridržavati te o oslobađanju Uprave parka od svake odgovornosti. Volonterske akcije se održavaju cijelu godinu svake subote od 10 do 11 30 što bi trebalo uvesti i na Marjanu. Rukavice i ostali alat volonteri trebaju dobiti od JU Marjan. 

Istina je da bogati donatori u SAD, svjesni velike važnosti parkova za svaki grad, darivaju velika sredstva za održavanje i poboljšanje ne samo Central Parka već i parkova u ostalim gradovima SAD-a. Isto tako je sigurno da se i uz relativno manja sredstva koja daje Grad i potencijalni donatori, može dobrom voljom i organizacijom mnogo više postići na održavanju i poboljšanju svih sadržaja Marjana. U tom pogledu mnogi su građani voljni pomoći na razne načine i fizički i materijalno jer svi oni vole Marjan, znaju dobro njegov značaj i ulogu za sve posjetitelje kao i za opći razvoj grada Splita, te mu žele napredak u svakom pogledu.'

Vaša reakcija na temu