MHAS: Zanimljiv ciklus predavanja otvara priča arheologa koji su pet mjeseci istraživali splitski lazaret

MHAS: Zanimljiv ciklus predavanja otvara priča arheologa koji su pet mjeseci istraživali splitski lazaret

Što se danas nalazi ispod Rive i Turističke palače, do kakvih su otkrića došli i brinemo li dovoljno o našoj kulturnoj baštini, bit će tek neka od pitanja na koje će odgovoriti arheolozi večeras u 19 sati

U splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika večeras u 19 sati počinje ciklus arheoloških predavanja pod nazivom 'Antikvarijat'. Ciklus će otvoriti arheolozi Ante Alajbeg i Nebojša Cingeli koji će govoriti o arheološkom istraživanju splitskog lazareta 2016. godine.

Lazaret je izgrađen krajem 16., a srušen sredinom 20. stoljeća. Bio je jedna od najznačajnijih građevina u povijesti Splita i najveći i najorganiziraniji kompleks gospodarsko-fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji. Što se danas nalazi ispod Rive i Turističke palače? Do kakvih su otkrića došli arheolozi i brinemo li dovoljno o našoj kulturnoj baštini, bit će tek neka od pitanja na koje će odgovoriti arheolozi koji su pet mjeseci istraživali lazaret. 

Ciklus arheoloških predavanja 'Antikvarijat' održavat će se svakog drugog utorka u prostorima Muzeja na Mejama i novi je edukativni program MHAS-a namijenjen širokom krugu zainteresiranih. Javna izlaganja temeljit će se na arheološkim istraživanjima i povijesti Splita, ali bit će i priče o Vikinzima, kirurški preciznoj restauraciji kamenih spomenika te odnosu čovjeka prema životinjama u prošlosti. Uz djelatnike muzeja, u predavanjima će sudjelovati i sveučilišni profesori te publicisti, a program je zamišljen kao svojevrsna javna tribina na kojoj će sudjelovati i publika. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare